Az öt legjobb gyereknevelési könyv | Okosanyu
2012. január 12.

 Az öt legjobb gyereknevelési könyv

A könyvesboltban roskadoznak a polcok a gyereknevelési könyvektől. De melyiket érdemes választani? Miből tanulhatunk a legtöbbet?

Válogatásunkban találhattok olyan alapműveket, amelyek általános tanácsokkal látják el a kisgyermekes szülőket, és hitelességükkel kiállták az idő próbáját is. Ezek mellett megtalálhatóak a speciális gyereknevelési helyzetekkel foglalkozó kézikönyvek, amelyek a mai kor kihívásaira keresik a válaszokat.

A gyereknevelési könyvek egyik csoportja a liberális, szülő-gyerek egyenrangú kapcsolatára épülő nevelésben hisz. A másik része a nagyszüleink szigorú és korlátozó nevelését szeretnék rehabilitálni, hiszen a mai gyerekek hisztisek, erőszakos, a fejünkre nőttek. Ha azonban a sorok között olvasunk, akkor rájövünk, hogy úgy kell szigorúnak, következetesnek és biztonságot adónak lennünk, hogy meghallgatjuk a gyerek szempontjai és alkalmat adunk neki az alkudozásra. A tiszteleten alapuló, mély érzelmi kapcsolat kialakítani a két szélsőséges nézet arany középútján tudunk.

Penelope Leach: Picik és kicsik

A mi szüleink még Benjamin Spock útmutatását követték, amelyet mára Penelope Leach többször átdolgozott könyve váltott le. A szerzőnő célja, „hogy segítsen a szülőknek levetkőzni szükségtelen bűntudatukat, és megtalálni a gyerek számára hasznos megoldásokat.” A könyv érdeme a gyermekközpontú szemléletmódban rejlik, amely szabálygyűjtemény helyett ahhoz segíti a szülőket, hogy fejlődő gyermekük szemszögén keresztül láthassák a világot, és saját magukat. A csecsemőkortól egészen az iskolás korig kapunk gyakorlati tanácsokat. Okos tippjei megkönnyítik a kezdeti gyerekfegyelmezési gondokat.

Reichlin Gail és Caroline Winkler: Túlélő kalauz szülőknek

Rohanásban élő, kisgyermekes szülők számára összeállított kézikönyv, amelyben pszichológusok a gyereknevelés legkülönfélébb, hétköznapokban előforduló problémáira adnak gyors és hatékony válaszokat. Negyven fejezetből épül fel a kalauz, és minden fejezet három részre tagolódik: általános kérdésekre adott gyereknevelési megoldások; szakértők és szülők tanácsai; pozitív végszó. Elég egy-egy fejezetet felütnünk, hogy hasznos ötletekkel gazdagodjunk, amelyiket aztán a saját családunkra kreatívan átalakíthatunk. A gyerekeken látjuk meg viszont, hogy milyen nagy sikere is van az okos ötleteknek.

Jan-Uwe Rogge: Kell a gyereknek a korlát

Sok szülő és pedagógus számára okoz problémát a korlátok felállítása. Korlátok nélkül pedig a gyerekek elkezdik irányítani a felnőtteket, és ezzel sérül a gyerekek és nevelők tiszteleten alapuló kapcsolata. Ráadásul azok a gyerekeknek, akiknek egyedül kell eldönteni, hogy mi a jó és ami a rossz, hol a határ, meddig mehetnek el - belül nem boldogok, hiszen ez nem egy könnyű feladat.  Az elbizonytalanodott szülők ebből a könyvből megbizonyosodhatnak afelől, hogy a gyerekeknek szükségük van a korlátokra. Megtudjuk, hogy mikor és milyen korlátozásokat kell meghúznunk és hogyan kell a gyakorlatban alkalmaznunk.

Thomas Gordon: PET- A gyereknevelés aranykönyve

Kommunikációs elvről van szó a könyvben, amely azt mutatja be, hogyan lehet egyenrangú módon kifejezni az igényeinket a nevelés során úgy, hogy ne legyünk agresszívek vagy behódolók. A Gordon-módszer arra tanít, hogy nyílt kommunikációval vállaljuk fel az érzelmeinket, „én- üzenetekkel” tudatosítsuk az igényeinket úgy, hogy önmagunkat és egymást tiszteljük. Belegondoltunk már, hogy mit érez a késve hazaérkező gyerek, amikor úgy fogadjuk, hogy „na végre, hol jártál idáig”? Ha ezt lefordítjuk én-üzenetre, akkor így hangzik: „Örülök, hogy megjöttél, mert már nagyon aggódtam érted.” Ilyen és ehhez hasonló helyzeteken keresztül vázolja a könyv, hogyan lehet érzelmileg erős, megbízható kapcsolatot kialakítani gyerekeinkkel, legyenek akárhány évesek.

Adele Faber – Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgass úgy elmesélje

Ez a könyv a gordoni elveken nyugszik, annak egy gyakorlatiasabb útmutatója. Praktikus, életszerű, szemléletes tanácsokat ad a mindennapokra, hiszen minden fejezet végén képregény és táblázat foglalja össze az elméletet. Hatékony alkalmazásával könnyebben segítjük gyerekünket az önállósághoz, az érzéseik feldolgozásához. Szülőként megtanulhatjuk a dühünket úgy kifejezni, hogy közben ne bántsuk és alázzuk meg gyermekünket. Arra is kapunk tanácsokat, hogyan dicsérjünk, ezáltal a szülői eredményességünk is jobbá válik. Rajta, próbáljátok ki!

Cs Á

 

További cikkek ebben a témában: