Vállaljunk-e harmadik gyereket? | Okosanyu
2010. augusztus 25.

 Vállaljunk-e harmadik gyereket?

Aki nagycsaládban nőtt fel, tudja, milyen egy gyermekektől nyüzsgő otthon. De vajon szülőként fel vagyunk-e készülve egy harmadik gyerkőcre?

Régebben természetes volt a többgyermekes családmodell, ahol az apa dolgozott és az anya pedig természetszerűleg betöltötte az anya- és feleségszerepet, de mára, a mai modern világban ezek a szerepek merőben megváltoztak, sokkal több teret engedve az egyénnek.
Természetesen nem mindig választhatunk, néha a dolgok máshogy alakulnak, mint ahogy szeretnénk, de, ha dönthetünk, akkor érdemes néhány kérdést feltennünk magunknak a gyerekvállalással kapcsolatban.

Gyermek vagy karrier?

Egyénfüggő, hogy gyermekvállalás után ki milyen gyorsan akar visszatérni a munkahelyére vagy esetleg új karrierbe kezdeni. Még általános az, hogy az anya marad otthon a gyerekekkel, de már nem meglepő, ha egy apa vállalja fel ezt a szerepet. Mindenesetre a gyermekekkel töltött idő alatt, amennyiben lehetséges és erővel bírjuk, ne hagyjuk elveszni, megkopni azt a tudást, ami a későbbiekben a munkavállaláshoz kellhet. Tanuljunk! 3 gyermek felnevelése már több évnyi kiesést jelent, amihez biztos anyagi háttér kell, mégis, valamelyik szülőnek le kell mondani a karrierről ez idő alatt. Beszéljük jól át a dolgot, és ha úgy érezzük, hogy dolgozni akarunk a későbbiekben, akkor ne nyugodjunk bele a főállású anya/apa szerepbe.

Van-e segítségünk?

Ez fontos kérdés, egyedülállóként emberfeletti erőpróba 3 gyermek felnevelése. Ezért szükség van valakire, akire támaszkodhatunk. Ideális esetben van egy társunk (gyermekünk anyja/apja), akivel megoszthatjuk a terheket, de ne habozzunk elfogadni segítséget a nagyszülőktől, barátoktól vagy akár állami szervezetektől sem. Nem szégyen, ha rászorulunk egy kis pihenésre, kikapcsolódásra, a gyermeknevelés nem egyszemélyes feladat! Ha jól szervezzük az életünket, akkor minden gördülékenyen megy majd és valószínű, hogy már van elég tapasztalatunk a gyermeknevelésben 2 gyermek után. Sokat segíthetnek a nagyobb tesók is a pici mellett, nyugodtan bízzunk rájuk dolgokat.

Anyagilag felkészültünk egy újabb gyerekre?

A gyermeknevelés pénzkérdés? Szívünk szerint azt válaszolnánk erre, hogy nem, egy gyereknek csak szeretetre van szüksége, de ezzel önmagunkat csapnánk be. Ha gyermekeinknek szeretnénk biztosítani a jövőjét és jó esélyeket szeretnénk biztosítani nekik a későbbiekre, akkor át kell gondolnunk, hogy egy újabb gyermek vállalása milyen anyagi következményekkel jár. Sok dolog öröklődhet a nagyobb testvérektől, például kiságy, babakocsi, de igyekezzük fontolóra venni, hogy az új jövevénynek lesz-e élettere a jelenlegi lakásban. Nemcsak a születendő gyermekre kell gondolnunk, hanem a meglévő csemetéink növekvő igényeire is. Iskola, ruházkodás, mindennapi kiadások, ezek mind-mind változnak az évek alatt. Gondoljuk meg, hogy tudjuk-e vállalni, van-e biztos jövedelmünk, tudunk-e tartalékolni. Azoknak a családoknak, akik egyik hónapról a másikra élnek, egy újabb gyermek nem csak örömet hozhat, hanem megoldhatatlan terheket is.

Mikorra időzítsük?

Ha úgy döntünk, hogy szeretnénk nagycsaládot, akkor sem mindegy, hogy mikorra időzítjük. Az utóbbi pár évben a gyermekvállalások extrém módon eltolódtak, sok esetben csak 35-40 éves kor között vállalják a szülők az első gyereket és maximum kettőt terveznek. Ha eleve nagy családot tervezünk, akkor jobb fiatalabb korban elkezdeni és esetleg a 2. gyermek után beiktatni egy kis szünetet, újra munkába állni és a harmadik gyermeket csak akkor bevállalni, amikor a másik két gyerek már nagyrészt önellátó és tudnak segíteni a ház körül, megértik egy kistestvérrel járó nehézségeket és kevesebb a féltékenykedés.

Saját tapasztalatom szerint is talán az az ideális, ha a 2 első gyerek némileg idősebb, én 15, az öcsém 12 éves volt, amikor megszületett a kishúgunk, bár a kis jövevény sok dologban megváltoztatta az életünket, de sok terhet le tudtunk venni édesanyánk válláról, az óvodába hordást, bevásárlást, játékot, stb. illetően.

Milyen hatással lesz egy újabb gyermek a párkapcsolatra?

Egy harmadik gyermek születése kitolja azt az időszakot, amikor a szülők nem fordíthatnak 100% figyelmet a másikra. 1-2 gyerek után már persze van tapasztalatuk abban, hogy hogyan lophatnak romantikát a hétköznapokba és mindezt a gyermekek mellett, így a 3 gyerekkel sem sokkal nehezebb megoldani ezt, mint eggyel vagy kettővel. A lényeg azt, hogy törekedjenek arra, hogy többet lehessenek kettesben, még ha csak egy kis összebújás erejéig is. Kell időt és alkalmat találni a saját magunkra!

Miben támogat minket az állam?

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján elérhetőek az információk a családtámogatási rendszerrel kapcsolatban, felvilágosítást kaphatunk a GYET, családi pótlék, családi adókedvezmény, étkezési támogatás, ingyenes tankönyv, utazási kedvezmények tárgykörében. (Remek összefoglalót találunk a: http://csaladitippek.blogspot.com/2010/03/nagycsalados-tamogatasok-kedvezmenyek.html honlapon.)

Ha ezek a kérdések megválaszolásra kerülnek, akkor részben tudjuk a választ arra, hogy vállaljuk-e a harmadik gyereket, de ezek mind világi dolgok voltak, nem sorolhatjuk fel viszont azt a sok örömöt, boldog órát, amit egy kisgyermek születése okoz. Ha újra érezni akarjuk a babaillatot, vagy ha gyakran halljuk szüleinktől, hogy milyen jó lenne újra egy csöppséget a kezeikben tartani, akkor csak bíztatni tudok mindenkit, hogy vágjon bele!

Lacc

 

További cikkek ebben a témában: