Spórolj az áramon! | Okosanyu
2015. május 03.

 Spórolj az áramon!

Egyre több áramot használunk. Fontos, hogy odafigyeljünk ezekre a forrásokra, mert ezt az összeget sokkal hasznosabb dolgokra is lehet fordítani.

A világításról

Ki nem hallotta gyerekkorában maga is – ‘nem ingyen ég’. A gyerekek hajlamosak elfeledkezni erről. Szoktassuk rá magunkat is, őket is arra, hogy csak akkor égjen a villany, ha szükséges. Az energiatakarékos izzók jóval többe kerülnek hagyományos társaiknál, de időtartamuk a többszöröse azokénak (egyes fénycsövek, izzók akár 9-15 évig is bírják) és áramfogyasztásuk a töredéke, így már egy éve alatt behozhatják 1.200-1.500 forint körüli árukat. Az utóbbi évek fejlesztései eredményeképp már nem vibrálnak és színük sem a korábbi barátságtalan hideg. Fontos, hogy ne a legolcsóbbat válasszuk a takarékos izzókból, mert ezek rosszul tolerálják a fel-lekapcsolgatást, így az említett megnövelt élettartam rosszabbul érvényesül.
A világításnál további fontos szabály, hogy ne a csillárt, plafonlámpát, hanem a helyi megvilágításokat preferáljuk, igyekezzünk minél több lokális és energiatakarékos, ugyanakkor hangulatos világítótestet elhelyezni a lakásban.

Standby

Az utóbbi években vált fontos – most már a média kampányai által is hangsúlyozott – témává a standby-módban lévő készülékek áramfogyasztása. Ez bizony nem elhanyagolható mennyiség! A tévét, hifit használat után ne csak a távirányítóval kapcsoljuk ki, számítógépünket az internetezés befejezésekor ne hagyjuk standbyban. Az asztali számítógépek – a forrólevegős sütőkkel és légkondicionálókkal versengve – egyébként is jó étvágyú áramfogyasztók – tehát mindezeket akkor működtessük, amikor valóban szükség van rájuk.
Még pár szó a standbyról – a teljesség igényéhez hozzátartozik, hogy megemlítsük: bármilyen, nem bekapcsolt, de konnektorba dugaszolt elektromos eszköz is áramot fogyaszt. A legjobb lenne tehát, ha mindig minden egyes használaton kívülit közülük ki tudnánk húzni a hálózati csatlakozóból. Persze erre ki lenne képes? A gond megoldásán azonban hathatósan segíthetnek a remélhetőleg hamarosan elterjedő Switcle konnektorok, melyek segítségével magát a konnektort tudjuk egy mozdulattal áramtalanítani.

Hűtőszekrény

A hűtőszekrényben a hideget a betárolt ételek mennyiségéhez igazítsuk. Ne legyen hidegebb a kelleténél – ez csak az ételek megfagyásában „segít” ugyanis, ha azok a hűtő belső falával érintkeznek. A hűtőben mindig felülre tegyük a legalacsonyabb hőmérsékletet igénylő hűtendőket. Még meleg, vagy langyos ételt természetesen soha ne tegyünk a hűtőbe, annál inkább helyezzük bele a mélyhűtőből kiemelt kiolvasztandó holmikat, hiszen ezzel segítünk neki (és pénztárcánkat is kíméljük.) Téli hidegek idején a jól lezárt edényben lévő ételt az erkélyre vagy teraszra is kihelyezhetjük. Még valami: a dizájnos konyhák beépített hűtői jóval több áramot fogyasztanak csupasz társaiknál, mert saját külső hűtésükkel rosszabbul boldogulnak és ezt magasabb áramszámlával hálálják meg.

Főzőlap

A főzőlapot már a főzés vége felé közeledve elzárhatjuk, így az utolsó pár percben már „ingyen” fő a finomság. Ha elmulasztottuk időben kikapcsolni a platnit, a még forró alkalmatosságra egy főzőnyi vizet helyezve elkészíthetjük teánkat, kávénkat.
Alapszabály, hogy a fentiek fontosságát a gyerekeknek kiskoruktól kezdve saját ‘példamutató’ viselkedésünkkel és ne fárasztó és hasztalan papolással demonstráljuk. A gyakorlatra oda fognak figyelni és későbbi felnőtt életükben biztos nem az aktív energiapazarlók közé fognak tartozni, ha tőlünk nem ezt látták.

Olvasd el előző írásunkat is, ahol a fűtés és a víz témakörét járjuk körbe!

Csipp

 

További cikkek ebben a témában: