Pénztárcakímélő tippek otthonra | Okosanyu
2016. október 02.

 Pénztárcakímélő tippek otthonra

Nem csak a házi kasszán fogjuk észrevenni a különbséget, de a környezetünkért is teszünk valamit. A pozitív példamutatással lehet legjobban ösztönözni a fiatal generációt.

A jövő útja kétségtelenül a passzívház, melyekben nincs aktív fűtés és mely minden egyes beltéri hő termelő tevékenységet összegyűjtve és visszaáramoltatva hozza létre az ember számára kellemes hőérzetet. Ha nem passzívházban laktok még, akkor is sok hatékony tipp áll rendelkezésre, hogy kíméljétek a pénztárcátokat – nem csak a fűtés terén.

Fűtés

Emlékszel… ? A panelek hőskorában elterjedt fűtési rendszerek minden módon a pazarlást ösztönözték. A csillagászati áron mért távfűtéssel felszerelt lakásban a család olykor telente is fürdőruhában járhatott, a szabályozhatatlan fűtés miatt a rosszul szigetelt kuckókban is órákig kellett szellőztetni, az utcát fűtve hőszabályozás helyett. Ez a korszak lezárulni látszik, a távfűtés is lassan szabályozható less.
Minden fűtésmódozatra vonatkozólag alapszabály: távollétünkben csavarjuk le, kapcsoljuk ki. Éjszakára a nappalinál 2-3 fokkal kisebb hőmérsékletet igényel az emberi test. Ha párologtató edényeket helyeztek a fűtőtestekre vagy pedig a száradó ruhákat a szobában terítitek ki, több fokkal is növekedhet a hőérzetetek (gondolj csak a gőzfürdőben és a szaunában érzékelt hő különbségére).
Sokat lendíthetünk a lakás hő helyzetén, ha megfelelő modern nyílászárókkal szereljük fel azt. Ha ennek azonban most nincs aktualitása épp, pár ezer forintos befektetéssel a barkácsáruházakban kapható öntapadós szigetelőcsíkokkal is észrevehető változást idézhetünk elő. Redőnyök, függönyök is segítik a helység hőszigetelését.
Figyelem: főleg gáztűzhellyel rendelkező konyhákban legyen megoldott a szellőztetés! A tökéletes szigetelésű ablakok ne a megnövekedett szénmonoxidmérgezés-veszélyt jelentsék.

Víz

Sok szomorú jövendölés szól arról, hogy száz éven belül aranygyűrűt fognak adni egy palack tiszta vízért. Reménykedve abban, hogy e sivár jövőkép elkerüli Földünket, segíthetünk mi is a természetnek, miközben kíméljük a pénztárcánkat is. Hogyan?
- Zuhanyozás közben ne folyassuk végig a vizet! Senki nem akarja, hogy lemondj a finom teli kádas fürdő élményéről, de a hét közbeni zuhanyozásnál tusfürdőzés, szappanozás, lábborotválás stb. közben nyugodtan elzárhatjuk a zuhanyt, testünk leöblítésénél újra kinyitva a csapot. A csemetéknek is mutassunk jó példát és így fürösszük a nagyobbacskákat.
- Fogmosás közben maga a több perces (!) fogkefélés is elzárt csappal történjen, Persze mind az így végzett fürdésnél, mind a fogmosásnál nagyon jó szolgálatot tesz, ha mosdónk, kádunk keverőcsappal van felszerelve, mert így azonos hőmérsékleten folytathatjuk a pancsolást. Apropó, fogmosás: a majdnem kiürült fogkrémes tubusban egy-két sikálásra való fogkrém még mindig akad, ollóval nyugodtan vágjuk fel a tubust (a gyerekek érzékeny lelkét igyekezzünk kímélni e jelenet során).
- A keverőcsap a konyhában is jó szolgálatot tesz – amikor épp súroljuk az edényt, poharat mosogatásnál, zárjuk el a vizet. Ha nincs keverőcsapunk, használjunk gumikesztyűt (ezt keverőcsap esetén is ajánlatos), így csak a forró vizes csapot megnyitva is dolgozhatunk. A forró víz aktívabb zsíroldó hatása egyébként is lerövidíti a mosogatást is továbbá kevesebb mosogatószert tesz szükségessé. A mai modern mosogatógépek már csínján bánnak a vízzel, de teljesen sosem mondhatunk le a kézi mosogatásról. További vízspórolós konyhai tipp: a salátát levelenként mosva is nyissuk-zárjuk a csapot, de a salátát a mosás előtt bontsuk levelekre, így gyorsíthatjuk a műveletet.
- Sajnos kevés háztartás rendelkezik még olyan berendezéssel, mely a fürdővizet megtakarítva és eltárolva látja el a vízöblítős WC-k vízigényét. Azonban szerencsére ma már fellelhetők és beszerelhetők azok a modern WC-lehúzók és -tartályok, amelyekkel fél adag vizet használunk csak el, illetve melyekkel kedvünk szerint megállhatjuk az öblítést.

Következő részünkben az áramfogyasztás megtakarításához adunk tippeket!

Csipp

 

További cikkek ebben a témában: