Münchausen szindróma – anyánál | Okosanyu
2010. augusztus 07.

 Münchausen szindróma – anyánál

A gyermekbántalmazások egy speciális esete, ami sajnos elég gyakori. Kevés kerül napvilágra, mert a rejtve maradt esetek közé tartozik. Amikor az anya bántalmaz...

A pszichiátria kb. 15 évvel ezelőtt figyelt fel egy speciális anyai magatartásra. A lelkiismeretes anya kétségbeesve szalad be a pici gyermekével az ügyeletre, hogy a gyermekkel baleset történt. A gyakran előforduló eseteket vizsgálni kezdték és megdöbbentő drámai esetek tanúi lettek.
Az anya egy meglehetősen speciális indulati viszonyban van a gyerekeivel. A háttérben a figyelemfelkeltés és szeretethiány áll. Nagyon nehezen felismerhető, rejtélyes kór ez, a Münchausen szindróma anyáknál diagnosztizált esete.

A kétféle pólusú magatartást lehet érezni rajtuk. Egyrészt „úgy szeretlek, majd meghalok érted”, másrészt a „hagyjál már, ne bőgjél, ne idegesítsél” érzelmi pólusok. Ebben az indulati kettősségben él, a bántalmazást is ilyen indulati ködben teszi meg. Furcsamód mintha nem lenne részese az eseményeknek, szinte rádöbben, hogy mi történt, sokszor magát védve el is felejti, hogy ezt ő okozta.

Az ilyen jellegű bántalmazás nagyon sok féle lehet: tettlegesség, de akár elhanyagolás is.

A gyerek oldaláról ez nem ilyen rémisztő, teljesen evidens lesz a kétpólusú viselkedés. Mivel nagyon kiskorban kezdődik, ő ebbe belenő. Elfogadja, hogy ha rossz, akkor kikap, ha jó pedig szeretve van. Mert általában akkor történik valami bántalmazás, amikor a gyermek nem úgy viselkedik, ahogy az anya szeretné, tehát a gyerek „rossz”.
A gyerek nagyon könnyen tükrözi az anyát. Elfogadó és megbocsájtó az anyával szemben.
Hamarabb haragszik az apjára, a nagyanyjára, a pedagógusra, de nem az anyára. A gyerekekben van egy mérhetetlen megértés az anyával szemben. Ezt gyakran felnőtt korban is cipelik magukkal.

A gyermekpszichológusok egyik legnagyobb feladata, hogy a terápia során hozzájussanak a valódi anyaképhez. Mert általában egy nagyon idealizált anyaképhez ragaszkodnak ezek az emberek, gyerekek.

Jó tündér – rossz tündér

A gyerek szemében azért nem meglepő ez az anyaszerep, mert a legtöbb mesében megtalálja ezt a modellt. A jó tündér - rossz tündér, azaz az anya két pólusa. Ebben meg van a jó, kedves anya és a gonosz anya. Ezért a gyerek abszolút elfogadja.

Titkok

Egy kutatás szerint, találomra behívott anyák és apáknak meséltek az ilyen jellegű gyerekbántalmazásokról, amire nagyon – nagy százalékban vallották be, hogy velük is megtörténtek. Vagy az édesanya bántalmazta őket a fent leírt módon, vagy egy közeli rokon molesztálta őket, esetleg az apa tartotta terror alatt a családot. Sokan csak akkor eszméltek rá, hogy ők ezt teljesen természetes életnek hitték, egyáltalán nem gondolták, hogy valami rossz történik velük. A lelki sérülésekkel megtanultak élni.

A legfontosabb, hogy ezt felismerjék a szülők, nehogy ezt a példát vigyék tovább a saját családjukba is.

C. Molnár Emma pszichoterapeuta riportja alapján

Bodza

 

További cikkek ebben a témában: