A jó párkapcsolat 5 pillére | Okosanyu
2010. augusztus 13.

 A jó párkapcsolat 5 pillére

Elég csak a szerelem és akkor minden jól alakul? Ááá, dehogy, mondják sokan kórusban. Mi kell ahhoz, hogy működjön?

Kölcsönös tisztelet

Sokan talán ódzkodnak ettől a kifejezéstől, pedig egy jó párkapcsolatnak a kölcsönös tisztelet a központi tartóoszlopa. A kihívást számunkra a „rossz”-nak nevezett tulajdonságok tiszteletben tartása jelenti, persze egészséges határokon belül. Nem mondom, kell hozzá egy jó adag érzelmi intelligencia, hogy rájöjjünk az, ami minket annyira idegesít, párunknak mért fontos, hovatovább, mért boldog tőle. Pl.: ha párunknak van egy „rituális” esti, vagy reggeli cselekmény sora, amit mi nem kedvelünk, akkor gondoljunk arra, ez neki azért kell, mert ettől nem esnek szét a napjai, ez segíti abban, hogy utána teljes erőbedobással tegye a dolgát, és akkor biztos mi sem szenvedünk hiányt.

Szabadság

Örök igazság, hogy ha az érzelmi szálakat gúzsba kötjük, nem tudunk hosszú távon benne létezni. Ráadásul túlzott függés egy kapcsolatban mindig valaminek a hiányát jelzi. A párunk problémáit nem szabad felvállalnunk, mellette állhatunk, foghatjuk a kezét, bíztathatjuk, de helyette nem tudjuk megoldani. És viszont is. Soha ne várjuk el társunktól, hogy ő oldja meg helyettünk a ránk rótt terheket. Persze kell ehhez egy nagy adag tudatosság is. Nem is gondolnánk, milyen egyszerű módszerek segítenek pl.: Ha találunk magunknak egy heti rendszeres kikapcsolódást, lehet ez táncóra, úszás (a testmozgás nagyon jó, de lehet más típusú tevékenység), a lényeg, hogy csak magunkkal foglalkozzunk. Add egy rendszerességet, és feltölt, erőt ad, hogy megbirkózzunk a nehézségekkel. A végeredmény önbizalom és sikerélmény.

Közös programok

Gyerekkel és gyerek nélkül egyaránt fontos a közös élmények gyűjtése. Nem kell itt tengerparti nyaralásra, vagy párizsi hétvégére gondolni. Egy párnak már az is jót tesz, ha pár órára ki tudnak szabadulni pl.: sétálnak egyet a Duna parton, megnéznek egy kiállítást, stb. míg a gyerekekre a nagyi vigyáz. A legideálisabb, ha hetente meg tudjuk ezt tenni. Gyerekekkel már rutinosabbak lehetünk, ha magamból indulok ki, születésük után már az összes környékbeli kikapcsolódási lehetőséget feltérképeztem, kintit és bentit egyaránt. Meg ott vannak a rokon látogatások is. A lényeg a helyzetváltoztatás, mert akkor biztos történik valami, amiről beszélgethetünk.

Beszélgetés

És ez alatt tényleges beszélgetést értek. Nem a másik folytonos meghallgatását! Beszélgetés két ember között. Ami akkor jó, ha őszinte, jól eső, tisztázó, megértő, előre mutató. A beszélgetés hiánya egy párkapcsolatban, már a legutolsó problémás „tünet”-ként észlelhető. Fontosságát senki sem vitatja, szakemberek tucatjai foglalkoznak ezzel a problémával. Legtöbbször a túlzott tv nézést okolják. Rajta, nyomjátok meg azt az OFF-ot!

Szex

A No.1. Nagyon fontos a párválasztást ennek fényében mérlegelni. Az „elmegy a szex, de nagyon jól meg vagyunk” később megtorolja magát. Ez az, amihez mindig vissza lehet nyúlni, ami után a legjobb a beszélgetés, megédesíti az összes közös programot (vagy végét), erőt ad a szabadsághoz és eszünk ágában nem jut tiszteletlennek lenni azzal, akivel a legjobb összeizzadni.
Laluna

 

További cikkek ebben a témában: