5 vidám tipp a téli lehangoltság ellen | Okosanyu
2019. február 18.

 5 vidám tipp a téli lehangoltság ellen

A legjobb hangulatjavító ötletek arra, hogyan varázsolhatod hangulatodat percek alatt jobbá. Olvasd el tippjeinket és a téli borongós napokat tedd vidámabbá!

1. Kikapcsolódás, barátok

A fény hiánya fokozza begubódzódásunkat a téli hónapokban. Könnyen lemondunk azokról a kikapcsolódásokról, amik kizökkentenek a mindennapokból és feltöltik energia készletünket. Ilyenek a baráti találkozók, koncert, mozi, színház stb… Ha már a harmadik találkozót mondod le pusztán csak azért, mert nincs kedved a kényelmes meleg otthont elhagyni, akkor fújjál vészriadót. Cselezd ki saját magadat. Ha megteheted, hogy te látod vendégül barátaidat, akkor ez az első lépés, hogy újra nyiss feléjük. Ha nem, te szervezz találkozót valahol, azt nem mondhatod le.

2. Munka

A sikerélmény, a kihívások, a munka szeretete az egyik legnagyobb ellensége a téli depressziónak. A megbecsültség és hasznosság érzése hozzátartozik a létünkhöz. Ha jelenleg nem találsz örömöt a munkádban, azon könnyen lehet segíteni és akkor is legalább a hasznosság érzése meg van. Ha jelenleg nincs munkád, ne ess pánikban, tudatosíts magadba, hogy ez csak egy átmeneti állapot, legalább pótolhatod az otthoni elmaradásokat.

3. Szeress!

Leginkább saját magadat. Az önbizalom hiánya, önértékelési zavar okozza a legtöbbször a téli depresszió súlyosabbá válását. Ezért tegyünk meg mindent, hogy ez ne következzen be. Írd ki magadból mi bánt! Írj listát a jó tulajdonságaidról, és minden este minimum egy pozitív gondolattal bővítsd a listát. Akár azzal, ami aznap történt veled (apróságok, de ha visszaemlékszel jó érzés tölt el). Állíts fontossági sorrendet mindenben, munkában, otthoni teendőkben, emberi kapcsolatokban. Ez segít, hogy ne olyan dolgokba fektessünk energiát, amire nem érdemes. 

Fordíts magadra egy kicsit több időt, hívd segítségül a nagymamákat, rokonokat, barátokat. Gyerekeid biztos nem veszik zokon, hogy mások kötik le a figyelmüket, viszonzásul egy kiegyensúlyozottabb anyukát kapnak.

4. Tegyél jót másokkal!

Lehet ez egy apróság a mindennapjaidban, vagy összeszedheted a család már nem használt, de hordható állapotú ruháit, cipőit és vidd el az egyik szeret szolgálathoz. Ezt a gyerekek is élvezni fogják. Mert akkor biztos, hogy van, ami megszépíti a lelkedet.

5. Rendszerezz!

Általában az év ebben a szakaszában a legjobb foglalatosság a rendszerezés. Pl.: A sűrű nyári élmények fotóit, ami könnyen felvidít. 
A rendszerezés legfontosabb végeredménye, hogy tisztalappal kezdhetünk bele a tervezésbe. Mit csinálsz az iskolai tavaszi szünetben? Szabadságra mész, hogy vére elvonulhass a gyerekekkel? Vagy más terveid vannak? És mit teszel nyáron? Látod mennyi megválaszolatlan kérdés. Ne úgy éld át, mint egy rád nehezedő terhet. Merj álmodni, és ezt a terveidbe is szerepeljen. Most van itt az idő erre.

Laluna

 

További cikkek ebben a témában: