Zavarok a szexben | Okosanyu
2015. május 07.

 Zavarok a szexben

Kényes téma ez, gyakran még a párunkkal sem tudunk róla felhőtlenül beszélgetni. A jó hír, hogy orvosolható!

A problémákat érdemes felfedezni, hiszen lehetnek olyanok, amit nőket vagy férfiakat is zavarnak.

Az orvost inkább nők keresik fel, bármelyik félnek van problémája, könnyebben beszélnek róla. A férfiak sokkal szemérmesebbek ezen a téren, tehát egy kicsit a mi feladatunk, hogy kézbe vegyük a problémákat. Mi vezettük rá a párunkat, hogy megnyíljunk egymás felé és közösen fedezzük fel magunkat, egymást.

1. pont: Első körben ki kell zárni a szervi, organikus problémákat. Az impotenciának sokféle oka lehet: testi betegségek (pl. cukorbetegség, pajzsmirigy-működési zavar, Parkinson-kór stb.), pszichiátriai betegségek (pl. szorongásos zavar, szkizofrénia, demencia, súlyos depresszió), de előfordulhat egyes gyógyszerek mellékhatásaként (nyugtatók, depresszió elleni szerek) vagy alkohol, illetve kábítószerek hatására. Ezt a házi háziorvos, urológus, pszichológus, nőgyógyász segítségével tudjuk megállapítani.

Az esetek túlnyomó többségében azonban ilyen ok nem található. Ha sikerült a fent felsorolt okokat kizárni, a pszichoszexuális problémákat kell megkeresni.
A legnehezebb lépés, hogy leüljünk, és megfelelő hangnemben tudjuk erről a problémáról beszélgetni. Segíthet benne, ha tudatosítjuk magunkban, hogy a szexuális zavar egy tünet, mint pl. a fejfájás. Mindenképp meg kell találni az okokat, hogy mi váltotta ki. A legfontosabb, hogy gyógyítható, csak a párkapcsolat mélyére kell nézni. Ez a tünet szemlélet abban is segíthet, hogy ne a másikat hibáztatva kezdjünk el beszélgetni, hanem saját magunkba nézve, a saját tünetünk okait próbáljuk kielemezni.

Ha meg van a probléma maga, az már az első lépés: merevedési zavar, korai magömlés,

2. pont: Mielőtt lelki segítséghez, szakemberhez fordulunk, fontos, hogy együtt határozzuk meg az okokat. Több féle pszichés ok állhat a háttérben, akár a munkahelyi problémát, teljesítmény zavart is említhetjük. De ugyanúgy családon belüli probléma, vagy kötődési, párkapcsolati zavar is megbújhat az okozók között.

Érdekes adat, hogy anők szexuális izgalmának zavara a házasságban élő nők egyharmadában fordul elő életük során, és abban nyilvánul meg, hogy részben vagy teljes egészében elmarad a nedvesedés, emellett rendszerint képtelenek örömérzésre is. Leggyakoribb oka az úgynevezett fájdalmas közösülés (dyspareunia).

3. pont: Egy meghitt beszélgetés alatt fogalmazzuk meg, hogy a szextől függetlenül kit mi zavar, fusztrál az életében, mik azok a hétköznapi problémák, amik elvonhatják a figyelmünket, ami miatt görcsösebben

4. pont: Mondjuk el egymásnak, hogy kinek milyen vágyai vannak, mit szeretne érezni, milyen elvárásokkal fordul a másik iránt az ágyban. Nem szabad, hogy az orgazmus legyen a cél. Célként csak olyan dolgokat tűzhetünk ki, mi mint az intim együttlét maga, vagy az egymásnak való kedveskedés, az örömszerzés.

Ma Magyarországon egyre többen fordulnak ilyen esetben segítséghez. Egyre több szexuál vagy pszicho terapeuta létezik, aki szaktudását igénybe is veszik. Ilyenkor elsősorban megfelelő felvilágosítás, illetve pszichoterápia segíthet. Többféle megoldást javasolhatnak,:párterápia, szexuálterápia, magatartásterápia, melyeknek célja a partnerek közötti harmonikus együttlét elérése, a kommunikációs zavarok kiküszöbölése, a pár szexuális viselkedéssel kapcsolatos attitűdjeinek korrigálása. Ezek a terápiás módszerek mindkét partner bevonásával valósulnak meg. Felfedik a problémákat.

Sok férfi viszolyog az efféle beszélgetésekről, de meg kell értetni velük, hogy ezzel nem árulják el férfiasságukat, sőt inkább pont ezzel segítenek, hogy a későbbiekben ne legyenek gondok ezen a téren. A legtöbb beszélgetés nem magával a szexuális intimitással kapcsolatos, hanem a saját énünk megismeréséről szól. Céljuk az, hogy a pár önbizalomra tegyen szert, fejlődjön kommunikációs képességük, és megtanuljanak örömöt adni és kapni.

Az egészséges ember szexuális válaszadási ciklusa négy szakaszban zajlik.

  1. A vágyakozás fázisa, amit erotikus fantáziák és a meghitt szexuális együttlét iránti vágy jellemez.
  2. A következő szakasz az izgalmi fázis, amit a fiziológiai izgalmi állapotnak felel meg (férfiaknál merevedés, nőknél a hüvely nedvesedése).
  3. A harmadik fázis az orgazmus, ami általában 5-15 másodpercig tart
  4. Valamit az oldódás szakasza követ kellemes közérzettel, ellazulással. A szexuális zavarok bármelyik szakaszban jelentkezhetnek.

 

Tudnunk kell, hogy nem egyedi eset vagyunk, a szexuális élet zavarai viszonylag gyakoriak és indoknak elég gyenge, hogy „nem mertünk” segítséget kérni. Hiszen a szexualitás természetes és egészséges emberi magatartásforma, amely értékesebbé teszi két ember kapcsolatát.

bodza

 

További cikkek ebben a témában: