Vagyonmegosztás a válás után | Okosanyu
2016. október 05.

 Vagyonmegosztás a válás után

Szomorú téma, de egyre több embert érint. Hogyan lehet jogilag okosan elosztani a már közös vagyont?

A statisztika szerint a házasságok 52%-a válással végződik. Valamint arra is van adat, hogy a válások 92 %-a! a vagyonmegosztáson durvul el. Érdemes megvizsgálni, hogy melyek azok a hibák, amik a hosszú, költséges és érzelmileg is megterhelő, stresszes váláshoz vezetnek.

A legnagyobb hiba, hogy a házasságkötéskor nem beszélnek a felek a vagyonról, a vagyonmegosztásról. Mennyivel könnyebb lenne később, ha minden le lenne fektetve egy szerződésben. Még ilyen magas válási arányszámok mellett is az a véleménye a házasulandóknak, hogy nem szeretne a válásra gondolni akkor, amikor épp megfogadja, hogy örökké fog tartani. Ez a hitelét rontja a házasságnak. Pedig érdemes rá gondolni, ez manapság már józanság és előrelátás kérdése, nem a meghittségé. A szakemberek szerint is elsősorban az általános körültekintés, előrelátás fontos. A mai világban már nem elutasítandó egy házassági, vagyonjogi szerződés. Ez nagyban megkönnyíti az eljárást.

Amíg sajnos a válóperhez elér egy pár, addigra már nem a kölcsönös segítés jellemzi a feleket. Nem működnek együtt, nem a megegyezés motiválja őket. Olyankor már nagyon elég nehéz segíteni a osztozkodásban, hiszen mindenki elsősorban a saját érdekeit nézi, gyakran elvesztve a realitást. Hol van már ilyenkor a meghittség és a szerelem?
Nézzük meg, hogy a törvény szerint kit mi illet meg.

A legfontosabb jogi fogalmak és szabályok:

A legfontosabb kérdések egyike, hogy mi számíthat különvagyonnak:
- azok a vagyontárgyak, amik már egyértelműen megvoltak a házasság előtt: ez a felek különvagyona
- az ennek az értékén szerzett vagyon (pl. egyik fél vagyonának értékesítéséből szerzett összegen vásárolt további vagyon), szintén a külön vagyon alapját képzi
- amit a házasság során kapott tárgyak, amit egyértelműen csak az egyik fél kapott, itt elég meghatározó, hogy kitől kapták. Pl.: édesanya vásárolt fiának egy horgászfelszerelést.
- örökölt vagyon, amit csak az egyik fél örökölt
- személyes használati tárgyak. Pl.: férfi borotva

Másik fontos fogalom a szerzeményi vagyon, amit közösen szereztek a házasság alatt.
- Az egyik legnagyobb tévhit, hogy a párok fizetés mértéke szerint szeretnék szétosztani a szerzett vagyont. Itt fontos tudni, hogy bármennyi volt a két fél jövedelme, a közösen szerzett vagyok fele-fele arányban lesz tulajdonukhoz. Itt lehet fontos, hogy a házassági vagyonjogi szerződés megkötésekor, miben térhetünk el a törvénytől.
- Bizonyos ingóságok meghatározott együttélés során közös vagyonná alakulhatnak.

Mik azok a helyzetek, amiben a szakemberek mindenképp ajánlják a házassági vagyonjogi szerződést (köznyelvben házassági szerződést)?

A szerződés esetébe nem a különvagyon szétválasztása a lényeg, hanem a házasságban szerzett vagyon későbbi sorsa!
- Ha pl. az egyik fél magas felelősséggel járó tevékenységet végez, akkor probléma esetén a közös vagyonnal felel. A házassági szerződésben szétválasztottak szerint ezt megakadályozhatjuk.
- Halálozás esetén a hagyatéki vagyon állagának megállapításakor fel lehet használni a szerződést, hogy melyik tartozik az elhunyt fél vagyonához.
- Érdemes a kapcsolatból származó gyerekek tartásáról rendelkezni.

Okos Anyu tippje:

Érdemes megnézni a jogi fórum válás, vagyonmegosztás rovatát, hogy naponta mennyi új kérdés érkezik, milyen kusza ügyeket képes a valóság produkálni.
http://www.jogiforum.hu/forum/35/11550.0.0

bodza

 

További cikkek ebben a témában: