Vészhelyzetben jól jön! | Okosanyu
2019. február 17.

 Vészhelyzetben jól jön!

Sajnos a véletlen szülte vészhelyzeteket, baleseteket nem tudjuk megelőzni, de tehetünk pár olyan dolgot, ami a baj megtörténte után jelentősen megkönnyíti a helyzetet.

6 tipp, mit megtehetsz:

1. Kör e-mailben kaptam ezt a felhívást! Eddig sosem gondoltam rá, de tényleg nagyon hasznos.
“A mentősök, tűzoltók stb. arra jöttek rá, hogy baleseteknél és más szerencsétlenségeknél, a szerencsétlenül járt személyeknél fellelhető a mobil telefon. A mentőakciónál azonban ők nem tudják, hogy a számtalan név közül kit értesítsenek hozzátartozóként a balesetről. Ezért olyan ajánlást tettek, hogy mindenki tegye be a mobiljába a szükség esetén értesítendő személy(-ek) nevét és számát. Ilyen esetekre jött létre az ICE (In Case of Emergency) nemzetközi pszeudonim. E név alatt bejegyezhetnénk azoknak a személyeknek a nevét és telefonszámát, akiket az ilyen esetekben értesíthetnek a mentők, tűzoltók, ill. a rendőrség. Amennyiben több személyt kívánnánk megadni, akkor ICE1, ICE2, ICE3 stb. pszeudonim alatt lehetne őket feltüntetni. Ez a megoldás egyszerű, nem kerül semmibe és hatékony lehet.”

2. Legyen otthon egy olyan papír, amire a legfontosabb telefonszámok szerepelnek. Nem lehetünk minden pillanatban idősebb gyerekünk mellett. Történhet bármi, amikor véletlenül minket nem tud elérni. Fontos, hogy tudja, kihez fordulhat.
A listán szerepeljen a Tűzoltóság, Rendőrség, Mentők, Házi orvos száma, Ügyelet száma, Dugulás elhárítás vagy kedvenc Ezermesterünk száma. A nagymamák, rokonok telefonszáma, akit gyakran van telefon mellett, segíteni tud baj esetén.

3. Vásárolj egy elsősegély készletet a család számára. Legyen benne egy kis házi patika is: fejfájás, égéscsillapítás, gyomorgörcs oldó, lázcsillapító. Írd fel a gyógyszerek nevét és, hogy mire használjuk egy papírra. A doboz legyen tiltott helyen, de gyerek számára is elérhető magasságban. Előfordulhat olyan eset, hogy egyedül van otthon és telefonon könnyebb irányítani, ha van hova és tudjuk, ott van, amit keresnie kell.

4. Sajnos egyre gyakrabban halljuk híradóban, hogy széndioxid mérgezésben megfulladt az otthon tartózkodó, a hazaérő családtag találta meg. Pár ezer forintért már beszerezhető a szénmonoxidmérő készülék, ami riaszt, ha a visszaáramló gázt, füstöt, vagy CO2-t érzékel. Szerezzük be és magyarázzuk el a gyermeknek, mit jelent, ha sípol.

5. A gyerek táskájába írjunk bele címet, nevet telefonszámot. Ez főleg kiránduláskor jöhet jól. Több okból is hasznos lehet. Ha véletlenül történik vele valami, tudják, hogy kit értesítsenek. Vagy ha ő felejti el a haza utat, akkor is hasznos lehet, ha tudja, hogy hol kell keresni a telefonszámot.

6. Kullancs elleni védőoltás nem nagy összeget emészt fel. Viszont nagyon sok szenvedéstől meg tudja óvni a kicsit és nagyot. Sajnos Magyarország kiemelten kullancsfertőzött vidékekkel rendelkezik. Az itt élő kullancsok magas aránya hordoz magában komoly tünetekkel járó betegségetek. Érdemes beoltatni a családot, hátránya nincs csak előnye.

  • Mentők: 104
  • Rendőrség: 107
  • Tűzoltóság: 105
  • Általános segélyhívó: 112
  • Különleges tudakozó: 197
  • Belföldi tudakozó: 198

 

 bodza

 

További cikkek ebben a témában: