Tippek, hogyan figyelj a kapcsolatodra! | Okosanyu
2011. február 07.

 Tippek, hogyan figyelj a kapcsolatodra!

Amíg szerelmesek vagyunk és szenvedélyesen rajongunk a másikért. Fél szavakból értjük a másikat, megbocsátjuk egymásnak a hibáinkat és közös terveket szövünk. De miért olyan nehéz később?

De mi van a hétköznapokkal?

A házasságban megteremtett biztonság, harmónia és kiegyensúlyozott életvezetés mellett mintha megfeledkeznénk arról, hogy értékeljük a szenvedélyből átalakult szeretet. A szeretetre való érzelmi igény mindenkiben megvan. A zavart az okozza, hogy különböző módon fejezhetjük ki a szeretet, amelyet a másik nem ért meg, így az érzelmi szükséglet hiányt szenved.

„Mindenkinek szüksége van arra, hogy szeressék. A szeretetet „lelki tartályunkba” gyűjtjük, ami ha tele van, elégedettek vagyunk, ragyogunk a boldogságtól, és párunkat is körülrajongjuk. Ha viszont csak félig telt, vagy üres, kedvetlenné, türelmetlenné válunk, és nehezen tudunk szeretet adni másoknak. De a tartályt nem töltheti fel akárki akármivel, csak az, aki beszéli a szeretetnyelvünket” – írja Gary Chapman Egymásra hangolva /Öt szeretetnyelv a házasságban/ című könyvében, aki a szeretet kifejezésének módja alapján öt embertípust különböztet meg. Ha kölcsönösen tudjátok egymásról, melyik típusba tartoztok, és azon a szeretetnyelven szóltok egymáshoz, akkor közelebb kerültök egymáshoz.

Tippek:

Szánjunk rá időt, beszélgessünk el ezekről a párunkkal, írjuk össze a saját fontossági sorrendünkben az 5 szeretetnyelvet.
Remek gyakorlat, ha megbeszéljük, hogy az egyik héten minden nap a társunk kérhet tőlünk egyvalamit, amire vágyik (masszázs, szívesség, program, ajándék stb), majd a másik héten minden nap mi kérünk valamit. A végén érdemes közösen kielemezni, ki mire vágyott - így gyorsan kiderül, kinek mi a "gyengéje"! 

 

1. Elismerő szavakra éhező

Mit értékel? A dicséret mindenkinek jól esik, de aki ezt a nyelvet beszéli, annak még fontosabbak az elismerő szavak. Nem a hízelgést várja el, hanem érdemeinek elismerését. Fontos neki, hogy beszélhessen vágyairól, terveiről. Meg kell értened, hogy számára mi a fontos. Éreztesd vele, hogy hiszel és bízol benne. Biztatásoddal egyébként rejtett képességei is felszínre törhetnek. Kedvességgel, szelíd szavakkal érheted el nála a legtöbbet. Az őszinte, szeretetteljes bátorítástól szárnyakat kap. Használd sokszor azokat a kifejezéseket, amik számára a megerősítést jelentik.
Mivel bánthatod meg? Ha kudarc éri, ne emlegesd fel neki! Segítsd neki, hogy túllépjen a sikertelenségen. A gúnyolódásra, csipkelődésre, vagy követelőzésre fokozottan érzékeny, még akkor is, ha csak a hecc kedvéért piszkálod. Zsörtölődés és kötözködés helyett ösztönözd és próbáld oldani a gátlásaid és kishitűségét.

2. Minőségi időt igénylő

Mit értékel? Fontos neki a másik osztatlan figyelme, és közben a szemkontaktus fenntartása. Hogyha együtt vagytok, csak vele foglalkozz. Adj visszajelzést, hogy érted, amit tudatni akar vagy amit érez. Oszd meg vele te is gondolataidat, érzéseidet, mert amíg ezeket nem ismeri, nem érez elég közel magához, és a szeretetigénye is kielégítetlen marad. Figyelj arra, hogy rendszeresen és egyenlő arányban osszátok-hallgassátok meg egymás érzéseit. Tudnod kell, hogy amikor problémáit elmondja, nem tanácsot, hanem megértést vár, akkor is, ha nem értesz vele egyet. Mindig csak akkor adj neki tanácsot, ha kéri.
Mivel bánthatod meg? Az együtt töltött idő, a közös tevékenység, kölcsönös egymásra figyelés elengedhetetlen számára. Ha erre nem fordítasz elég időt, elhanyagoltnak érzi magát. Sose szakítsd félbe, ne erőltesd rá a saját nézeteidet, de ismerd meg az övéit. A zárkózottabb embernek meg kell tanulnia kinyílni, a szószátyárabb mindent kibeszélő embernek pedig hallgatni és befelé figyelni.

3. Az ajándékozás

Mit értékel? Bármilyen aprósággal meglepheted, csak az számít, hogy tőled kapta. Neki nem az érték fontos, a szeretet jelének tekinti, ha kap valamit. Ő az, aki mindig hordja a jegygyűrűt, mert a szeretet látható jelének tekinti. Fontos, hogy legyenek spontán programjaitok, különben nem érzi a szeretetedet.
Mivel bánthatod meg? Súlyos hiba elfelejteni a születésnapját vagy az évfordulótokat, mert ez maradandó nyomot hagyhat a lelkében. De abból is úgy érzi, hogy már nem fontos neked, ha valami olyasmit kap, amit nem kedvel. Légy figyelmes, ha allergiás, ne szedj neki virágot, vagy ha éppen fogyózik, ne lepd meg édességgel!

4. A szívességek

Mit értékel? Sokra becsüli, ha főznek, mosnak rá, ha terített asztallal várják, gondoskodnak róla. Viszont könnyen bírál, ha úgy érzi, valamit nem tesz meg érte a partnere. Ezért érdemes olyasmivel kedveskedned, amihez jól értesz, vagy kevés benne a hibalehetőség. Nehéz megértenie, hogy a szívességet nem kényszerítheti ki, ha nem teszed meg magadtól. A munkamegosztás mindig a kölcsönös szereteten alapuljon!
Mivel bánthatod meg? Kérés helyett követeled vagy elvárod a gondoskodást a másiktól. A házimunka ellátása konvencionálisan női szerepkör, és konfliktusokhoz vezethet, ha a nő a férfitól várja el a segítséget. Soha senkinek nem lenne szabad megengednie, hogy kihasználják vagy manipulálják, mert azt nem szeretetből tesszük.

5. Az érintést kedvelő

Mit értékel? Számára a szeretet jele az ölelés, a csók, a cirógatás. Partnerétől elvárja a szexet, rosszul érinti ezen a téren a visszautasítás. Mint az is, ha nem a megfelelő helyen és módon fejezzük ki érzelmeinket. Vele különösen fontos megbeszélni, milyen testi kontaktusra van szüksége. Ha trauma éri, jobban megnyugtatja egy simogatás, mintha szavakkal próbálnánk vigasztalni. Fontos neki a rendszeres érintés, például az, hogy véletlenül összeérjen a kezetek, amikor valamit odaadsz neki.
Mivel bánthatod meg? Ha meg akar ölelni vagy csókolni, és te elhúzódsz tőle, mert éppen tévézel. Attól is kiborul, ha napok óta fejfájásra hivatkozol az ágyban. Ha valamit kellemetlennek vagy irritálónak talál, hagyjunk fel vele. Ne essünk abba a tévedésbe, hogy azt higgyük, ami számunkra kellemes, az bizonyára mások számára is az.

Mivel mindenki valamennyire használja az összes szeretetnyelvet, nem könnyű felismerni, melyik a mi saját elsődleges szeretetnyelvünk, mégpedig két esetben:
- akkor, ha valaki megfelelően, minden szeretetnyelven érzi, hogy szeretve van, hogy szeretik, és így meg sem tudja állapítani, melyik a legfontosabb a számára.
- ha valakinek már olyan régen "kiürült a szeretet-tankja", olyan régóta nélkülözi a gyengédséget, hogy nem is emlékszik, mire vágyik a legjobban.

 

Forrás: Szabó Erika: Ismerd meg a párod szeretetnyelvét

cs.á.

 

További cikkek ebben a témában: