A 20 legidegesítőbb szokás | Okosanyu
2015. május 04.

 A 20 legidegesítőbb szokás

Jelentéktelen problémák, amik naponta ismétlődve már az idegeidre tudnak menni? Együtt is élhetsz vele, de egy kis ügyességgel változtathatsz is rajta.

Lehet szó életünk párjáról, vagy a gyerekekről, vannak olyan szokások, amiket először nem is veszünk figyelembe, elpakoljuk, eltüntetjük. A következő fázisnál csak csóváljuk a fejünket. Amikor pedig mindennapi munkát jelentenek számunkra, az agyunkra mennek.

Összegyűjtöttünk egy pár olyan szokást, ami tipikusan családi viták témája lehet.
Fontos, hogy érezd, nem vagy egyedül, nincs olyan család, amelyiknél legalább 1-2 ne okozna folyamatos konfliktus.

A legáltalánosabb konfliktusforrások:

 • Szívesen leszedi az asztalt vacsora után, de a tányérokat szalvétástól, kajamaradékostól viszi a konyhába. És úgy is hagyja ott a mosogatóba, vagy rosszabb esetben a konyhapulton.
 • Ha házimunkát végez, mindent elöl hagy, több ideig tart utána elpakolni a csavarkészletet, a porszívót, a felmosó készletet koszos vízzel, mintha magad végeznéd el a feladatot.
 • Mindent elfelejt. Te tartod fejben az órarendjét, a tornacsomag összeállítását, a tízórait dobozostól, a házi feladatok ellenőrzését, hogy minden eszköz bent legyen az iskolatáskában. De ő rendszeresen otthon hagyja a tornazsákot.
 • Minden korty víz miatt új poharat vesz elő és mindegyiket használat után a mosogatóba pakolja. Természetesen nem mossa el, csak gyűjti.
 • „csak bekapok valamit!” legyen az sütemény, vagy egy fél szelet kenyér, tányér nélkül, menésközben fogyasztja el, ezzel végigmorzsázva a lakást.
 • Rendszeresen hagyja lemerülni a mobilját. Elfelejti feltölteni, persze mindig a legfontosabb pillanatokban nem éred utol…
 • Mindent elfelejt. Gyakran és rendszeresen. Pedig már olyan ritkán kérsz tőle bármit is.
 • A levetett ruhák csak gyűlnek-gyűlnek egy széken, egy sarokban. De nem jutnak el a szennyesig, hacsak te el nem viszed.
 • Tusolás, fürdés után sem a kádat, sem a kifröcskölt vizet nem képes maga után eltakarítani, pedig már annyiszor megmutattad, mit hogyan kell.
 • A bevásárló listádon mindig ott a fogkrém, mert hetente egyszer ki kell dobnod a beszáradt, de még tele tubusokat, mert valaki elfelejtette visszacsavarni a tetejét.
 • Fogmosás után tiszta pötty és fogkrém a tükör, a mosdókagyló, a csempe…
 • A klasszikus WC ülőket téma. Ezt nem is részletezzük.
 • A hűtőben található ivólék mindig fel vannak bontva és pohár nélkül a dobozból iszik. Így ha beesik egy látogató, sosem tudod megkínálni.
 • Ha éhes, megvár, míg vacsorát készítesz neki, mert nem tudja, hol keresse a hűtőben a felvágottat. Persze a hideg sört vagy a túró rudit azonnal megtalálja.
 • Anya, nem láttad? Kicsim, nem tudod, hol van? Mindent rajtad keresnek, mintha egy két lábon járó lakásradar lennél. Honnan is tudnád, hogy hol a tegnap általa használt kocsi kulcs vagy a kedvenc könyve? Miért is segít neki, ha végigsorolod, hogy te hol keresnéd?
 • Mindig azt a ruhát keresi, ami vasalásra vár, vagy pont tegnap ő maga tett a szennyesbe.
 • Ki ne ismerné ezt a beszélgetést?
  - Te: Mi legyen a vacsora?
  - Ő: Mindegy.
  Majd a vacsoraasztalnál: Miért pont ezt főzted?

Van két alapszabály, amit fontos észbe tartanunk, mielőtt házisárkánnyá változunk:

 1. Régen elfelejtetted és megbocsájtottad neki ezeket a tetteket, ezekkel együtt szeretted, most nem követelheted, hogy azonnal az összessel hagyjon fel!
 2. Ha betelt a pohár és az apróságokat már nem bírod tolerálni, gondold végig, lehet, hogy valami nagyobb probléma áll a háttérbe, az idegesítő szokások sok apró olajcseppek a tűzre.

 Sose felejtsük el:

Mennyire szerencsések vagyunk, hogy csupán ilyen apró problémákkal kell foglalkoznunk. A gyerek nem beteg, a férjünk nem iszik vagy megcsal.
Csak néha elfelejt ezt-azt.

Kulcsszó az elfogadás. Fontos, hogy tudjunk tolerálni.
Persze nem szabad feladni a lehetőségét annak, hogy a másikat leszoktassuk ezekről. De mindenképp óvatosan és trükkösen közelítsük meg a témát, inkább ösztönzőleg, mind vádaskodóan. Kellő empátiával könnyen kezelhető.

1. Érdemes minden helyzetet humorral és nyugodtan kezelni, így könnyebb rádöbbenteni, hogy milyen idegesítő is ez a szokása a 72. alkalommal.
Már megint a szoba közepén egy koszos zokni?
Megoldás: Ahelyett, hogy elpakolnád, mondd ezt: Kicsim, látom, hogy a zoknik már elindultak a fürdő felé, de elakadtak. Megmutatod nekik, hogy hol találják a szennyest? A harmadik ilyen este után már ő is cikinek találja majd.

2. Segíts neki! Utál bevásárolni? Mert nem találja a dolgokat, mert neki örök rejtély, hogy hány %-os tejet kell venni, mert a felét mindig elfelejti.
Megoldás: Mindig készíts neki listát, minden hasznos információval és az sem hátrány, hogyha elképzeled a bolt felépítését és sorba rakod a termékeket megtalálásuk helyszíne szerint.

3. Kérdezd meg, hogy őt mi idegesíti. Biztos, hogy előkerül majd olyasmi, amire nem is borotválkozáskor. Az üres üvegek mindig a szerszámosláda elé kerülnek, a spájzba vagy nem jól légteleníted a pet palackokat, emiatt utálja a szelektív hulladékgyűjtést.
Megoldás: Egyenlíts ki! Ha téged idegesít a felhajtott WC deszka, őt pedig valami te benned, ígérd meg, hogy te is figyelsz a kérésére, ha ő is a tiédre! Legalább megtudod, hogy mi idegesíti. Ha egyik hajnalban mégis a jéghideg peremről ugranál fel, tudod, mivel vágj vissza.

bodza

 

További cikkek ebben a témában: