15 tipp a jó anyóskapcsolathoz | Okosanyu
2019. február 04.

 15 tipp a jó anyóskapcsolathoz

Amikor a férfi édesanyja elfogulatlan és viszonya fiával normális anyai, abba nem lóg bele férfi-nő kapcsolat, szimbiózis vagy birtoklás árnyéka.

Fogadd meg tanácsainkat, mert segítség is lehet az anyós, nem csak gond!

1.) Igyekezz olykor a fiától függetlenül találkozni vele, elhívni magadhoz/magatokhoz, vagy, ha erre lehetőség van, találkozni, kávézni, beszélgetni vele. Adj rá lehetőséget, hogy ne csak a fia társaságában, annak feleségeként-barátnőjeként, hanem önálló személyiségként is megismerhessen.

2.) Hívd fel telefonon olykor is, beszélgessetek. Mindig üdvözöld, ha a fia vele beszél telefonon. (Ne hagyd, hogy kisajátíthass a fiát.)

3.) Hívjátok meg hétvégi ebédre, ahol olyan ételt készítetek – lehetőleg pároddal együtt – amit biztosan szeret. Ne csak ő hívjon meg benneteket.

4.) Olykor nyugodtan vigyétek el kirándulni, nyugtassátok meg, hogy nem zavar. Jó, ha azt érzi, hogy egy „lánya” is lett.

5.) Születésnapjáról, névnapjáról sose feledkezz meg, köszöntsd fel és karácsonykor is igyekezz olyan személyes ajándékot találni számára, ami szép és egyedi, és aminek biztosan örül. Próbáld meg ellesni, mire vágyhat, mit szeret. Még valami: párod születésnapján is emlékezz meg róla is, hiszen neki is volt némi része a dologban... És mindig gondolj erre, ha netán nehéz is szeretni, hogy neki köszönheted a párodat.

6.) Őszintén érdeklődj a személyisége, élete, hobbijai, történetei iránt. Nem csak őt, hanem párodat is megismered jobban ez által. Figyelj oda rá, légy kedves, érezhessen barátnak és ne „riválisnak”. A vele való beszélgetések során igyekezz azokat a részeket kiemelni az életedben, történetedben, személyiségedben, amik az övére hasonlítanak.

7.) Szívesen ismerd el főztjét, ügyességét, eszét, kérd ki tanácsait, hiszen biztos van számos olyan területe az életnek, amiben okos, ügyes.

8.) Ha kicsit kevésbé vagy szerencsés és nehéznek is tűnhet szeretni, próbáld elképzelni őt a te életkorodban, milyen lehetett, próbálj belehelyezkedni az életébe, kérd, hogy mutasson korábbi fényképeket magáról. Próbálj meg minél több jó tulajdonságát felfedezni és értékelni őket, hiszen biztos van neki. (persze ez nehezebb, ha közben nem érzed jóindulatúnak.)

9.) Ha bizalmatlan és ellenséges is veled, ne add fel rögtön, próbálj törekedni rá, hogy érezze, számíthat rád és hátha megszeret. Hiszen ha komoly a kapcsolat, te vagy a fia választottja, akkor ez mindkettőtökre kötelezettségeket ró, aminek viszont valóban sajnos csak a rád eső részét tudod befolyásolni.

10.) Ha tanácsai jóindulatúak, segítő szándékúak, ne fortyanj fel rajtuk, igyekezz az ő szemszögéből is nézni a dolgokat. Ez mindig segít a hirtelen harag ellen. Ugyanakkor, ha úgy érzed, semmilyen tekintetben soha nem tudja véka alá rejteni a véleményét, számodra elfogadhatatlan a viselkedése, elvárásai, ne hunyászkodj meg, ne hagyd magad. Fogalmazd meg türelemmel, kedvesen a gondolataidat és határozottan értesd meg vele, hogy te másképp gondolod, de csak miután végighallgattad.

11.) Borzasztó fontos, hogy a gyerekeidet sose tiltsd tőle a saját konfliktusod miatt. A család lélektana és dinamikájának egészsége szempontjából elengedhetetlen, hogy a gyereknek megadathasson a nagyszülők megismerése, minél többet lehessen velük. Ne aggódj, hogy más értékeket, a tiédtől eltérő szokásokat, ételeket, stílust, szemlélet módokat ismer meg a saját bőrén a gyerek. Az eltérések és azok feldolgozása mindig serkentőleg hatnak a gyerekek intelligenciájára (a nagyon össze nem illő szülők gyermekei pl. igen magasan teljesítenek érzelmi intelligencia terén.)
Attól, hogy ti rosszban vagytok, még a gyerekkel építhet ki értékes kapcsolatot. Ezt ne vedd el a gyerekedtől!

12.) Nagyon fontos, hogy tisztában legyél a saját határaiddal. Azért, hogy anyósod szeressen, ne vállald túl magad, ne akarj minden áron megfelelni, legyenek ésszerű határok a találkozások mennyiségében, időtartamában és gyakoriságában.

13.) Ha anyósod segítségre is szorul, vegyél aktívan részt benne, de szervezzétek ezt úgy, hogy a segítségadásból mind te, mind a férjed, mind az ő esetleges testvérei kivegyék a részüket. Hiszen saját szüleidről sem feledkezhettek meg, akik ellátása, gondozása szintén többet energiát igényelhet idővel.

14.) Ha férjed igazán törődik az édesanyjával, ezt feltétlenül méltányold, akár pozitív, akár nem. Segítsd ebben, mert ez ritka és szép dolog, ne állítsd szembe a családotok és az „ő családja” érdekeit. Feltétlenül próbálj úgy gondolkodni, hogy „egy család vagyunk”, hiszen egy családban valóban mindenki hat mindenkire, akár akarjuk, akár nem.

15.) A saját és férjed szüleit igyekezz összehozni, megismertetni egymással, lehetőleg minél hamarabb és évente legalább egyszer-kétszer ismételjék meg a találkozást (pl. családi ebéden, nálatok, amiben remélhetőleg férjed és a gyerekek is segédkeznek.) Ez is nehéz lehet, főleg ha a szülők eltérő világnézetekkel, életstílussal rendelkeznek, élet- és anyagi helyzetük eltérő. De merjél annyi bizalmat adni saját és párod szüleinek, hogy le tudják ezt rendezni, ne akard az egész találkozást moderálni.

Egy jó tanács a jövőre: ne felejtsd el, te is leszel egyszer anyós és szeretnéd, ha hozzád is nyílt szívvel, szerető és korrekt viselkedéssel viszonyulnának. Ha netán nem is jutott szerető anyós neked, sose próbáld meg ezt jövendő vejeden/menyeden leverni.

Csipp

 

További cikkek ebben a témában: