Vigyük be a tavaszt! | Okosanyu
2014. március 20.

 Vigyük be a tavaszt!

Hogyan élvezhetjük a természet ajándékait, ha nincs kertünk? Varázsoljunk tavaszt a lakásba, az ültetést a gyerekek is nagyon fogják élvezni.

Végre itt a tavasz, előbújtak a sáfrányok, jácintok, tulipánok és nőszirmok a kertben. De mit tehet az ember lánya, ha a szmogos nagyváros kellős közepén él, mégis érezni akarja a tavasz illatait? Ráadásul a felsorolt tavaszi virágok mind hagymás növények, amiket még ősszel kell elültetnünk, hogy tavasszal gyönyörködhessünk bennük. Ha még ősszel észbe is kaptunk volna, a szobahőmérsékletű lakásunkban akkor is lehetetlen lett volna megteremteni a számukra kedvező körülményeket.

Nézzünk körbe a virágosnál!

A legkézenfekvőbb megoldás, hogy besétálunk a virágoshoz és összeválogatjuk magunknak a „kertünket”. Döntsük el, hogy a balkonra, ablakpárkányra vagy a lakásba szánjuk-e a növényeket. Ha kint helyezzük el a tavaszi virágainkat, akkor szükségünk lesz még balkonládára vagy ültető tálra is a virágföld mellett. A virágok kiválogatásánál vegyük figyelembe, hogy a színek harmonizáljanak egymással.

Az ültetés

Az edényünk aljára mindig tegyünk kavicsokat vagy törött cserépdarabokat, hogy a fölösleges víz ki tudjon folyni a cserépből. Nyugodtan használhatunk általános virágföldet növényeinkhez, nem igényelnek speciális termőföldet. A növényeket 5-8 centiméter mélyre ültessük, és az azonos színű, típusú hagymákat egymás mellé, csokorba helyezzük el.

Ha szobába is szeretnénk ültetni virágot, akkor a retró hangulat jegyében nyugodtan vegyük elő nagymamánk lecsorbult levesestálját. Húsvét közeledtével különös hangulatot fog árasztani a tavaszi szín- és illat kavalkád a gyerekkori emlékeket felidéző tárgy látványával. A virág gondozásánál vigyázzunk arra, hogy nem szabad túlöntözni, hiszen nem tud az edényből a fölösleges víz távozni. Érdemes úgy megválasztani a kerámiát, hogy lapos, de széles edény legyen.

Az elhelyezés

A balkonláda mind az erkély rácsán, mind az ablakban jól mutat. Ha nagyobb erkélyünk van, akkor érdemes a cserepet egy olyan központi helyre rakni, ahol nincs útban, de a lakásból is gyönyörködhetünk a virágokban.
A benti növények elhelyezésénél javaslom, hogy az erős illatot árasztó virágokat ne a hálószobába tegyük. A színharmóniát mindenképpen vegyük figyelembe a helykeresésnél. Arra is célszerű odafigyelni, hogy a gyerekek véletlenül se tudják felborítani az edényt. Higgyétek el, hogy nem könnyű a szőnyegből kiporszívózni a nedves virágföldet. Bár még a földnek is kellemes az illata…

Engedjétek be a tavaszt az ajtón, szívjátok tele magatokat illatokkal és élvezzétek a napfény melegét. Ha nem lenne elég, akkor irány a természet!

Egy saját növény nem csak jó szórakozás a gyerek számára, de felelősségre is nevel, ha tudatosítjuk benne, hogy neki kell gondoskodnia róla. Ha átmegy a virágteszten, akkor akár kaphat kisállatot is.

Cs.á.

 

További cikkek ebben a témában: