Tavaszi hangulat a lakásban! | Okosanyu
2013. március 10.

 Tavaszi hangulat a lakásban!

A hosszú tél után a húsvét az első vidám ünnep, sok-sok vidám tavaszi színével. Tanácsainkkal hangulatossá teheted az otthonod!

A húsvéti díszeknél a tavasz színeit és jelképeit vegyük figyelembe.
Érdemes a kellékeket időben beszerezni és a kirakatokból ötleteket meríteni.
Sokszor feleslegesen pazaroljuk pénzünket, olyan apróságokra, amiket mi magunk is elkészíthetünk. Ráadásul a gyerekekkel való kapcsolatunkat szorosabbá tehetjük, ha közösen alkotunk. Az ilyen jelentéktelennek tűnő hétköznapi dolgokkal észrevétlenül a hagyományainkat is átadjuk.

Tojásfészek

Ágakból, szalmából vagy csíkokra vágott selyempapírból készítsünk fészket, amibe tehetünk festett tojásokat vagy édességeket.

Tojásfa

Tegyünk vázába barka- vagy faágakat, és akasszunk rájuk festett, horgolt vagy papírból készített tojásokat. Gyerekek vágjanak ki tojássablon alapján színes papírból formákat, amiket aztán tetszőlegesen díszíthetnek. Ragaszthat rá matricát, rajzolhat, színezhet. Nagyobbak bekenhetik ragasztóval, és mákot, homokot vagy színes gyöngyöket szórhatnak bele. Az alkotásokat ragasszuk fa ruhacsipeszekre, és csíptessük az ágakra.

Papírból koszorú

Születésnapi zsúrokból megmaradt papírtányér középső részét vágjuk ki, hogy csak a dombormintás szél maradjon. Színes papírból vágjunk ki sablon alapján különböző virágmintákat, majd ragasszuk a tányérra. Díszíthetjük csillogó flitterekkel, gyöngyökkel és színes tollakkal a koszorúnkat.

Tojástartóból asztaldísz

Ha elkezdjük a tojástartó csészéit felvagdosni, hamar rákapunk az ízére. Azonos méretű tulipánformákat készíthetünk, és oldalukat összeragasztva körformát kapunk, amit aztán festhetünk, magvakkal díszíthetünk. A formákat madzagra is kötözhetjük, így fűzér lesz belőle. A tojásfára szintén akaszthatunk néhányat.

Kézimunkák

Itt az alkalom megtanítani a gyerekeket horgolni, hímezni. Készíthetünk szoknyát vagy kosárkát a főtt tojásnak vagy kiscsibét, amit ráültethetünk a tojástartóra.

Lógatható koszorú

A karácsonyi adventi koszorú alapja felhasználható húsvétkor is. Első lépésben tekerjük be színes papír- vagy selyemszalaggal a koszorút. Utána ragasszuk rá az áttetsző gyöngyökkel megszórt tojásokat. Dekoratív tollakkal, masnikkal és élő virágokkal romantikus hangulatúvá tehetjük a végeredményt.

Vart tojás

A tojás alakú sablonokat használhatjuk filc anyagoknál is. Vágjunk ki két formát, de a másodikat cikk-cakkosan felezzük el. A nagyobb öblös részt a széleknél öltsük a teljes tojásformához, amibe bebújtathatunk egy szintén filc anyagból kivágott kiscsibét. Színes szalagokkal és gyöngyökkel díszíthetjük tovább az alkotást, amit az ablakba lógathatunk.

Virágdekorációk

Húsvét a tavasz ünnepe is, így élő virággal tölthetjük meg a lakást. A hagymás növényeket ültethetjük nagymamáink étkészletéből lopott kicsorbult szószos edényeibe, amivel visszahozhatjuk egy kicsit a régi korokat.
Sütésnél használt friss tojásokat érdemes úgy feltörni, hogy a tojáshéjakat használhassuk apró vázáknak a rövid szárú tavaszi virágoknak.

A tavaszi nagytakarításban kifáradt háziasszonyoknak is ajánlom, hogy álljanak meg egy kicsit bíbelődni a dekorációval. Kellemesen kipihenhetjük magunkat, kiélhetjük az alkotókedvünket. Nem is kell nagy kézügyesség, ha egy kreatívan gondolkozunk. Jó szórakozást kívánok nektek!

cs.á.

 

További cikkek ebben a témában: