Őszi ötletek kétbalkezes anyukáknak | Okosanyu
2016. október 05.

 Őszi ötletek kétbalkezes anyukáknak

Olyan ügyes ötleteket mutatunk hosszú őszi estékre, amit ügyetlenebb anyukák is könnyen kivitelezhetnek a gyerekekkel.

Hiába akarják a bevásárlóközpontok elhitetni, hogy itt a karácsony, az ősz még javában tart. A hideg borongós estéket nem könnyű kitölteni az örökmozgó gyermekeinkkel. 
Soha ne feledjük: Nem az a fontos, hogy képzőművészek legyünk, vagy festők. A gyereknek egy a fontos: a vele töltött idő, ami tele van szeretettel, harmóniával. 

UJJACSKA-NYOMDA

A legegyszerűbb, de a gyerekek imádják! Készítsük elő az ősz színeit és hagyjuk, hogy a levelek a saját izlésük szerint kerüljenek fel a fára. Kisebbeknél a fát mi rajzolhatjuk, de a bagoly oduját mindenképp bízzuk rájuk. 

RETRÓ ÖTLETEK

A régi jól bevált nyomda mindenkinek bejött régen és ma is. Nincs rajta mit elrontani és a gyerekek élvezik, hogy a színekkel játszhatnak. Készüljünk fel a festékes kezekre, foltos ruhára és hagyjuk. Az önfeledt pillanatok sosem a tisztaságról szólnak.
A trükk: kevés vizet kell használni és tömény festéket, akkor nem "folyik el a kép" és jól látható a nyomat. Lehet egyszerre több színt is használni, így a levélnyomat is szép színes lesz.
 

RAGASZ-TÖK

Nem kell hozzá más, csak lencse vagy sárgaborsó és ragasztó. Felrajzolunk egy kört, beragasztózzuk és hagyjuk, hogy teleszórják a gyerekek. Ha megszáradt, festékkel arcokat is rajzolhatunk rá, jó móka. Elsősorban a finommotorikus mozgásokat fejleszti, amik a szépírás és apró mozgások alapja. 

SZÍNES ŐSZ

A ragasztás sok gyerek kedvence, így egy tovább fejlesztett változatot is mutatunk. Itt mindenféle száraz házi hüvelyest fel tudunk használni (bab, borsó, lencse, sárgaborsó, feketebors), így tartós képet készíthetünk. De dolgozhatunk a séta során beszerzett alapanyagokkal is, mindenféle bogyóval. Ebben az esetben jobb ha utána alaposan kezet mosunk és figyeljük, hogy véletlenül se érjen a szájához, szeméhez, mert a legtöbb őszi bogyó sajnos mérgező.
Érdemes minél több színt használni: fejleszti a fantáziát!
Vágjunk ki levélalakokat, kenjük be ragasztóval és hagyjuk kibontakozni gyermekünket.
Tipp: Rakjunk alá egy nagyobb papírt, hogy ne az asztalunk legyen ragasztós.
 

SÉTÁK KINCSEI

Gyűjtsünk színes faleveleket, bogyókat. A legjobb a tűztövis és a berkenye bogyói, hiszen gyönyörű izzó szinekben pompáznak. Mi meggyfalevelekkel dolgoztunk, mert minden szín megtalálható rajtuk, de bármelyik más fa is megteszi. 
Drótra fűzzük fel a millió levelet és jöhetnek rá a bogyósok. Ha asztali dísz lesz, a végét almákkal is rögzíthetjük. Csak a fantázia szab határt!

 

TÖKÖSKE

A legegyszerűbb zöldségesnél is lehet kapni sütőtököt. Nem kell a legnagyobbat választani, a gyerekek már a sárgadinnye nagyságúnak is tudnak örülni. Lehet akrilfestéket használni, de megteszi az alkoholos filctoll is. Bízzuk rá, mit készít. Ha félénk, mutassuk meg neki, milyen vicces csíkos vagy pöttyös tököt készíteni.
 

GRAFITY

Van otthon színes festékszórónk? Szerezzük be, nem nagy költség és minden évszakban lehet találni olyan tárgyakat, eszközöket, amiket jó szórakozás lefújni. Ilyenkor minden nagyobb áruházban kaphatóak arany és ezüst színben is a karácsonynak köszönhetően. 
A kint gyűjtött levelek jó szórakozást nyújthatnak. Ezzel a módszerrel készíthetünk meghívókat, de akár egy teljes faliképet is.
 

FANTÁZIA

Ragasszunk fel leveleket egy lapra és adjunk hozzá különböző fonalakat, filctollat, szalagot, hurkapálcika darabokat... A gyerek fantáziának nincs határa. Kérjük meg, hogy készítsen katicát, szarvasbogarat, vicces őszimanót... Hagyjuk, hadd bontakozzon ki. Közben jóket lehet beszélgetni a világról. A fonalak vezetése külön fejleszti a kézügyességet, az iskolaérettségnél is több helyen figyelik.
 

MÉCSES

Nincs is szebb mint az őszi estéken hangulatos mécseseket meggyújtani. Hát nem fantasztikus melegséget áraszt? Nálunk bevett szokás, hogy készítünk egy lámpást és utána összebújva mesélek valami kedves régi történetet azokról, akik már nem lehetnek közöttünk. Halottak napja táján ez különösen érdekli a gyerekeket, ahogy a régmúlt titokzatossága is.
A lámpáshoz nem kell más, mint befőttes üveg, ragasztó, levél, gyertya vagy mécses. 
Tipp: akkor a legszebb, ha ragasztáskor a levelek fedik egymást. A fények másként fognak a duplaleveles részeken áttűnni.

 

Okos tippek:
- Előzzük meg a koszt, terítsünk le egy használt lepedőt és játszós ruhát adjunk a gyerekre
- Kiskamasz kedvencünk sokszor keresi a tűréshatárunkat: ne hagyjuk magunkat felhúzni
- Ürítsük ki egy órára a fejünket. Ne gondoljunk mosni, vasalni, főznivalóra. Legyen ez a pár perc csak a gyereké.