Őszi népi szokásaink | Okosanyu
2016. október 06.

 Őszi népi szokásaink

Mi köze az ősznek Szűz Máriához? Milyen ünnepek vannak ősszel? Mi a különbség Mindszentek és a Halottak napja között?

Az esős ősz beköszönte és az iskolakezdés egybeesése lesújtóan hat sok gyerek és szülő számára. Nem kell ennek feltétlenül így lennie, hiszen a természet körforgásával együtt élő ember életében az ősz is értékes időszak.

Tojásültetés, aratóünnep, pásztorünnep

Az őszi ünnepek elsősorban földművesek dolgos hétköznapjai köré szerveződtek. Az évszak kezdetét a tojásültetés, tojásköltés végétől számíthatjuk, amely Nagyboldogasszonytól Kisboldogasszonyig, augusztus 15-től szeptember 8-ig tart. Azt tartják, hogy a tojások akár karácsonyig is tartósak maradnak, az ekkor ültett tyúkok pedig minden tojást kiköltenek. Az egyházi kalendáriumban ugyanis Nagyboldogasszony Szent Annának, Szűz Mária édesanyjánaknapja, Kisboldogasszony Szűz Máriának a születésnapja. Kisboldogasszony több helyen búcsújáró nap, és a népi megfigyelés szerint a fecskék kor kezdenek gyülekezni.

Augusztus vége és szeptember eleje az aratóünnepek ideje, amikor a kalákában dolgozók és napszámosok az aratást követően elvitték az aratókoszorút a földbirtokosnak vagy a gazdának. Utána jöhetett a vacsora és a táncos mulatság.

A pásztorünnep szeptember 29-hez, Mihály-naphoz kötődik, amikor a pásztorok behajtották a nyájat a faluba, elszámoltak a jószágokkal és megkapták a fizetségüket. Természetesen ez is jó alkalom volt az ünneplésre.

Dióverés, szüreti mulatság és Márton –nap

Októberben nincsen kiemelt, meghatározott nap, de a természet rengeteg gazdagsággal ajándékoz meg minket ebben a hónapban. Az őszülő fák rengeteg színben pompáznak, és az elmúlás mellett az újjászületés reményét is jelképezik.
Ez a dióverés, búzaőrlés és a szőlőszüret ideje. A szőlőszüret után lovas felvonulás és szüreti bál következik. Ünneplésre, vásári mulatságokra rengeteg alkalom van ebben az időszakban is.

November, Szent András hava

November elsején ünnepeljük a Mindszenteket, amikor az egyházi szentekre és vértanúkra emlékezünk. November másodikán pedig az élők az elvesztett szeretteikre emlékeznek. A sírokat rendbe teszik, virágokkal feldíszítik. A temetőben töltött idő alatt otthon is hagyunk égni annyi mécsest, ahány halottra emlékezünk, és a hazajáró léleknek hagyunk az asztalon kalácsot.
Novemberben még Szent Márton napja fontos, mert az volt a cselédfogadás, legeltetés és a gazdasági év lezárásának napja. Szent Andráskor pedig elkezdődnek a disznóvágások, és ezzel átlépünk a téli ünnepkörbe.

Cs.Á