Gyermekfotózás | Okosanyu
2015. április 06.

 Gyermekfotózás

Ma már kevés család van, ahol nincs digitális fényképezőgép, vagy legalábbis fényképezős telefon. De hogyan kell gyereket fotózni?

Folyamatosan keressük a pillanatot, ami a legjellemzőbb a gyermekünkre, amikor olyan aranyos, vagy valami nagy fordulóponthoz ért. Hogy megörökítsük. Számunkra és számára.

A gyermekek fotózása nagyüzemben folyik a legtöbb családban. Hiszen a gyerekek minden életkorban hihetetlen gyorsan változnak, milliónyi megismételhetetlen, különleges pillanatot adva nekünk. Ezekről nem sokan szeretnének lemaradni.

Műtermi fotózás vagy otthoni kattogtatás?

Egyesek szerint a gyerekfotózás nehezebb a többi témánál. A gyerekekről - életkortól függetlenül – egyet biztosan el lehet mondani: alig lehet egy helyben, nyugodt körülmények között elcsípni őket. Nincs idő komponálni, a fényekkel, beállításokkal bíbelődni.
Ezért sokan még ma is a műtermi gyerekfotózást választják, ahol rendszeresen vagy rendszertelenül készítettnek egy-egy sorozatot a gyerekekről. Tökéletes világítás, választott, megkomponált hátterek (a radiátorok, szekrénysorok helyett), jelmezek, kellékek, és garantáltan jó képek.

Mások szerint (és ők vannak többségben) nem számít, ha a képek jó része nem sikerül. Nincsenek ugyan profi felszerelések, stúdió körülmények, ám a kicsik természetesebben, kötetlenebben mozognak az ismerős környezetben, és annyi kép készülhet, amennyi jól esik. Nem egy széken ülve, labdával a kézben mosolyognak, hanem teljes az egyéniségüket visszatükröző felvételek készülnek.

Használjuk ki a lehetőségeket!

Minimális ügyességgel az alapvető szabályokat előbb-utóbb meg lehet tanulni, a fényképezőgépet is ki lehet ismerni és már lehet is lőni százával a képeket. A minőségi eredményt pedig sok-sok válogatással kapjuk. Nagy számok törvényének megfelelően minél több képet készítünk, annál több élvezhető kép sikerül.

Kapjuk el a legjobb pillanatot!

A családfotózás alapvetően dokumentálás. Mivel digitális gépekkel dolgozunk, bármely szituációban bármennyi képet készthetünk. Nem kell feltétlenül komponálással, beállításokkal foglalkoznunk, ha meglátunk egy kedves szituációt, arcképet, régóta vadászott mosolyt, kacagást, vagy bármi fontosat, automata beállításon azonnal lőjünk. Egy családi képtárban ugyanis másodrendű szempont, ha mondjuk nem ideálisak a fényviszonyok, nem vízszintes a horizont, a háttér nem illik a képhez (sötét, vagy világos, vagy rendezetlen). Az elszalasztott pillanat sokkal nagyobb kár. A családi képeknek akár tökéletlen komponálás, hibás beállítások mellett is felbecsülhetetlen hangulati, egyéni értékükkel bírhatnak.

A jó képek arányát azonban jelentősen javítani lehet, ha tisztában vagyunk pár alapvető fényképezési ökölszabállyal, fogással. Olvasd el tanácsainkat, és a képek olyan jók lesznek, hogy akár azonnal falra is kerülhetnek.

Laluna

 

További cikkek ebben a témában: