Fotós alapfogalmak | Okosanyu
2013. július 03.

 Fotós alapfogalmak

Annyi idegen kifejezés szerepel a fotósok szótárában. Mit is jelentenek ezek a kifejezések?
Olvasd el fotós kisszótárunkat, hogy te is a legjobb képeket készíthesd gyermekeidről!

Exponálás
Az a művelet, amivel a fény ráeresztjük a fényérzékeny szenzorokra. Ezt a műveletet az exponáló gomb megnyomásával végezzük.

Expozíciós idő (megvilágítási idő)
Az az idő, ameddig exponáláskor a fény a szenzorokat éri. Kevés fénynél hosszú expozíciós idő kell, hogy a témáról kellő fénymennyiség érkezzen a szenzorra. Verőfénynél ennek töredéke.

Bemozdulás
Exponálás közben a téma (vagy a fényképezőgép) elmozdul.

Vörösszem effektus
Ha a modell szemébe villantunk vakuval, akkor a tág pupilla és a szemgolyó fénytérése a szemgödörből visszaverődve vörös szemeket okoz. Egy képszerkesztő programmal pillanatok alatt korrigálható.

Mélységélesség
A körülöttünk lévő világ háromdimenziós. A beállított fókusztávolságtól közelebbi és távolabbi részletek sokszor homályosak. Azt a tématávolság tartományt, amelyen belül a kép még elfogadhatóan éles, mélységélességnek nevezzük. Az objektív nagylátószögénél a mélységélesség nagy (pl. tájfotóknál ez jó), tele állásnál (rázummolva a témára) kicsi (pl. portrénál ez a jó).

Fehéregyensúly
A digitális gépek színalkotása relatív, szükségük van egy referencia értékre: ez a fehér szín. Mivel a fehér szín más és más árnyalatú napsütésben, felhős időben, télen, nyáron, reggel, este, izzólámpa fényénél, különböző színű fénycsőforrásoknál stb. a fehéregyensúlyt meg kell adni a fényképezőgépnek.
Legtöbbször automatikusan végzi, de sok gépnél lehetőség van kézi beállításra. Az lcd-kijelzőn azonnal látszik, hogy az adott beállítás megfelel-e annak, amit látni szeretnénk.

Komponálás
Kép beállítás. Mi legyen a képen? Honnan, milyen szögből, milyen távolságból fényképezzem a témát? Mit akarok kiemelni, mi legyen nagy, mi kicsi, mi legyen közel, mi távol?
A jó kompozíció egységben van a témával, kiemeli, hangsúlyozza, erősíti a mondanivalót, megmutatnivalót.

Általános esztétikai érzéknek is megfelel a jó fotó, amit olyan elemek határoznak meg, mint sz
- arányok, szimmetriák a képen (az egyes részek egymáshoz való viszonya)
- perspektíva, elhelyezkedések, elemek dinamizmusa (nem a középre helyzés, hanem a harmadolt részekbe helyezés nyújt izgalmasabb, harmonikusabb hatást)
- összhang, harmónia (a legfontosabb szabály: az aranymetszés)
- megvilágítás (irány, erősség, hőmérséklet, színösszetétel, szórtság, koncentráltág - alapjaiban határozzák meg a kép minőségét)
- színek (telítettség, árnyalatok)

Jó fotózást!

Laluna

 

További cikkek ebben a témában: