Farsangi jelmezek nagyoknak | Okosanyu
2016. február 02.

 Farsangi jelmezek nagyoknak

A farsang a tél elűzésének és a tavaszvárásnak az ünnepe a néphagyományban. Itt az ideje, hogy aktualizáljuk ezt az ünnepet, és hangoljuk össze a modern kor kihívásaival.

Mi a XXI. század emberének megoldandó problémája? A környezetszennyezés.

Kitűnő alkalom a farsangi jelmezbálon felhívni a figyelmet a környezettudatos szemléletre. A civilek és a tudósok áldozatos munkájukkal elérték, hogy meggyőztek minket arról, hogy visszafordíthatatlanul sodródunk az ökológiai katasztrófa felé. A farsangi mulattságon oldjuk fel kicsit a lelkiismeret-furdalásunkat, amelyet az ökológiai lábnyomunk miatt érzünk.
Nevetéssel és egy meghökkentő ötlettel olykor többet érhetünk el, mint a vészharang kongatásával. Legyen a környezettudatos nevelés gyerekeink számára játék és öröm. Íme, néhány egyszerű, pénztárcakímélő és „újrahasznosítható” ötlet nektek és gyerekeiteknek.

Greenpeace aktivista

Fényvisszaverő mellényén, büszkén virít a „Greenpeace” felirat. Egyik kezében transzparens az illegális bálnavadászat elleni szlogennel, másik kezén egy elszakított lánc. Harcias természettel megáldott gyerekek és felnőttek számára ajánlott jelmez.

Üvegházhatás

Átlátszó esőkabátot visel. Néhány helyen kalapgumival összehúzva, olyan hatást kelt, mint egy pufajka kabát. Az arcra elengedhetetlen egy kis pirosító a drámai hatás fokozására. Kiegészítőnek ajánlhatom az olvadó jégsapkát valamint az ózonlyukkal ellátott retikült.

Biciklis

Barátunkat, a fenntartható fejlődést nagy szeretettel fogják fogadni. Kicsit késik és nagyon izzadt, mert két keréken érkezik. A biciklis társadalom attribútumait viseli magán, vállán a textil bevásárlószatyor, hátán ponyvából varrt táska lóg. Fején ventillátorral ellátott baseball sapka látható, amit napkollektor működtet. (Horgászboltban beszerezhető darab.)

Szelektált hulladék

Kartondobozból, pléhdobozokból és préselt műanyag palackból összeállított ruhakölteményeknek csak a fantázia szab határt. Ha hárman összefogtok, akkor külön-külön is képviselhetitek a három vagy akár annál több szeméttípust. Egy ilyen bulin a veszélyes hulladék, vagy az űrszemét is hálás szerep lehet. Ha jól eltaláljátok a karaktert, akkor garantálom, hogy nem fognak elkerülni titeket a többiek.

A kevésbé kreatív és időhiánnyal szenvedők se keseredjenek el. Sárgára, kékre vagy zöldre festett papírdobozokba is bújhattok a hulladékgyűjtőket megszemélyesítve. Csak arra kell vigyázni, hogy a buli energiavámpírja ne tévesszenek össze titeket a lelki szemetesládájukkal.

Remélem hasznos ötletekkel szolgálhattam számotokra, és beindult a ti fantáziátok is. A lényeg, hogy ne vegyétek magatokat túl komolyan. Elvégre a farsang a bolondozás ünnepe, és a gonosz szellemek elűzésének ideje. Ki tudja, összefogással hátha sikerül megőrizni unokáinknak is a természet kincseit.

cs.á.

 

További cikkek ebben a témában: