Az aprók ünnepe - Gyereknap | Okosanyu
2010. május 16.

 Az aprók ünnepe - Gyereknap

Emlékszem mennyire szerettük a húgommal a Gyereknapot. Amikor a gyerekeim várják, újra átélem velük ezt az izgalmat!

Két héttel előtte már számoljuk, hogy mennyit kell még aludni május utolsó vasárnapjáig. De nézzük meg, hogy honnan is indul ez az ünnep, mikor is alakult ki?

A gyereknap története

Hasonló rendezvény már a II. világháború előtt is létezett. Elsőként hazánkban az Országos Gyerekvédő Liga rendezte meg a gyereknapot, 1906-ban. Majd 1931-ben, szintén májusban rendezték meg a gyermekek hetét, amit a neve is jól mutat, egy teljes hétig. A második világháború megszakította a hagyományokat. A háború után csak 1949-ben a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség moszkvai ülésén dőlt el, hogy 1950-től minden év május utolsó vasárnapján a gyermekeket ünnepeljük. Ez lett a Nemzetközi Gyermeknap hivatalos ünnepe.

A fenti sorolt eseményeken egy közös pont volt: elsősorban jótékonysági céllal rendezték. A szegényebb vagy épp háború sújtotta országok gyermekeinek gyűjtöttek. Csak az évek során alakult ki, hogy a Gyereknap több üzenetet is hordozzon, amire évközben talán kevesebb figyelmet fordítunk. Ilyen a gyerekek jogaira, sajátos értékeikre és világukra való figyelemfelhívás.

Országszerte több ezer program várja a lurkókat, hogy minél jobban érezzék magukat. Egész városok mozdulnak meg, hogy egy cél legyen: a szórakozás.

Gyerekek ünnepe a világban

A Nemzetközi Gyereknapon kívül több ünnep is létezik, érdemes legalább a legfontosabbakat megjegyezni:
- Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ), 1959. november 20-án fogadta el a gyerekek jogairól szóló egyezményt. Ez a nap a Gyermekek Jogainak Világnapját ünnepeljük ekkor.
- Eltűnt és bántalmazott Gyermekek Napja május 25. Egy 1979-ben, New Yorkban eltűnt kisfiú emlékére hozták létre.
- Az UNICEF és az ENSZ is létrehozta a Gyermekek Világnapját 1954-ben. Szeptember 20-án ünneplik és nagyon sok ország ekkor tartja a gyereknapot is.

Gyereknap a világban

Különböző helyeken különbozó időpontokban ünnepli a világ ezt az ünnepet

- Keleten a Nemzetközi Gyermeknaphoz csatlakoztak és június 1-jén ünnepelték, nyugoaton a Gyermek Világnapját tartották meg szeptember 20-án.
- Japánban 1948 óta nemzeti ünnep és egyben munkaszüneti nap a gyermeknap, amit május 5-én tartanak. Érdekessége, hogy ezen a napon, hogy a családok papírsárkányokat reptetnek.
- Indiában november 14-én van gyereknap, az ország első miniszterelnökének, Jawaharlal Nehru születésének évfordulóján.
- Németország 1989-es újraegyesítése előtt a keleti NDK-ban és a nyugati NSZK-ban más-más napon volt gyereknap.
- Argentínában augusztus második vasárnapja a gyermeknap, Brazíliában október 12., Chilében augusztus első vasárnapja, Kolumbiában április utolsó hétvégéje, Peruban október 14, Mexikóban április 30-a, Kubában július harmadik vasárnapja a gyermekeké.

Okos anyu tippje:

Figyeljünk oda azokra az ismerőseinkre, akiknek valami oknál fogva már nem élnek a gyermekeik, vagy csak szétszakadtak a családi szálak. Nekik egy ölelés ezen a napon nagyon sokat jelenthet!

Nézd meg programajánlónkat! Vidéki és budapesti programokkal!

Bodza

 

További cikkek ebben a témában: