Arany: Kincsek a múzeumokban | Okosanyu
2010. május 19.

 Arany: Kincsek a múzeumokban

A mesékben gyakran találkoznak a gyerekek arannyal, amelyhez a tökéletes és örökké tartó boldogságot kötik.

Számukra a lelki gazdagság megfogható jutalma és bizonyítéka minden tárgy, ami ebből a sárgán csillogó fémből készült. De a szülők jegygyűrűjén kívül hol, és milyen formában találkozhatnak arannyal a gyerekek?

Aranymaszkok a Néprajzi Múzeumban

A Néprajzi Múzeumban június 20-áig látogatható az Aranyba rejtett arcok című kiállítás, ahol a gyerekek huszonhét aranyból készült maszkkal találkozhatnak. Köztük a legkülönlegesebb és a legrejtélyesebb a két, aprólékosan kidolgozott skorpió, amelyek hátán egy férfi és egy női arc rajzolódik ki. A maszkokhoz eltérő szertarások kapcsolódnak, így a gyerekek időben kétezer-ötszáz évet utazhatnak vissza színházi előadásokig, rég volt birodalmak és emberek vallási és temetkezési szertarásáig vagy kiváltságosakat születéskor köszöntő „jó kívánság maszk” ajándékozásáig. Néhány maszk aranylemeze annyira vékony, hogy az már az aranyba rejtett boldogság törékenységét és múlandóságát is megmutatja.

A kiállítás előnye, hogy a sötét teremben úgy világították meg a fekete alapra elhelyezett arany tárgyakat, hogy kiütközik méltóságteljes szépségük és megfejthetetlen titokzatosságuk. Zelnik István páratlan és először látható magángyűjteményét a Néprajzi Múzeum óceániai és ázsiai gyűjteményének néhány tucat darabja egészíti ki. Jól elkülöníthetőek, hiszen a múzeum maszkjai természetes anyagokból készültek és törzsi rituáléknál, beavatási- és gyógyítási szertartásoknál használták őket. Külön kiállítást is be lehetett volna rendezni belőlük az aranymaszkok mellett.

Tippek

A diákcsoportoknak másfél órás tárlatvezetést, múzeumpedagógiai és kézműves- foglalkozást biztosít a múzeum. Előzetes bejelentkezés szükséges, és fejenként 1200 Ft-ba kerül. A családoknak a játszóházat javaslom, amely minden vasárnap 10 és 13 óra között látogatható. Ott papír- és domborműves álarcokat valamint medálokat készíthetnek a gyerekek. Ha elővételben vesszük meg a belépőket vagy ha minden hónap első vasárnapján látogatjuk meg a kiállítást komoly összeget spórolhatunk meg.
Cím: Budapest, V. kerület, Kossuth Lajos tér 12. www.neprajz.hu
Telefon: 06 (1) 473-2439, fax: 06 (1) 473-2441
E-mail: koltay@neprajz.hu, bodnar@neprajz.hu

Arany és a pénz világa a Magyar Nemzeti Bankban

Ajánlom, hogy a mesék és ősi szertartások világa után látogassunk el a Magyar Nemzeti Bank interaktív Látogatóközpontjába. Itt a pénz történetével, a hamisítás trükkjeivel és a chipkártyák világával ismerkedhetnek meg a gyerekek. A kiállítások mellett interaktív játékokkal, kisfilmekkel és érmeveréssel várják a látogatókat. Sőt, a testsúlyunkat lemérhetjük aranyban, euró és forint érmében. Ki tud ennek ellenállni?

Tippek

Május 29-én és 30-án 10 és 17 óra között ingyen látogatható a Bank, mert születésnapja alkalmából nyílt napot tartanak. Előzetes bejelentkezés nem szükséges, ráadásul az egyébként látogatók elől elzárt épületrészeket is megnyitják az érdeklődők előtt. A gyerekeknek külön sarkot rendeznek be, ahol megismerkedhetnek a pénz világával.
Cím: Budapest, V. kerület, Szabadság tér 8-9.
Telefon: 06 (1) 428-2752 E-mail: info@mnb.hu

Cs. Á.

 

További cikkek ebben a témában: