A Föld napja | Okosanyu
2010. április 07.

 A Föld napja

A Föld napját minden év április 22-én rendezik meg. A mozgalom célja a figyelem ráirányítása a környezetvédelem fontosságára.

Története

A mozgalmat a Föld védelmében Denis Hayes akkori amerikai egyetemi hallgató indította 1970. április 22-én. Hayes azóta az alternatív energiaforrások világhírű szakértője és kutatója lett. Az első ünnepen mintegy 25 millió amerikai vett részt, hogy felhívja a figyelmet bolygónk romló környezeti állapotára és tiltakozzon a vizek és a levegő szennyezettsége, a fajok kiirtása, a természetes élőhelyek eltűnése ellen. 
A Föld napja megrendezésének hagyományát Gaylord Nelson szenátor iktatta be, majd 1989-ben megalakult a Föld Napja Nemzetközi Hírközpont, mely havonta küldött hírlevelet a világ minden országába. Az azóta eltelt évek során több mint 125 ország polgárai és civil szervezetei kapcsolódtak be a programba.

A Föld Napja világszerte

A washingtoni WorldWatch Institute 1990 óta minden évben ezen a napon adja ki jelentését a világ környezeti állapotáról, A világ helyzete címmel. A Föld napjához kapcsolódó eseményeket a szabadegyetemi előadásoktól, faültetésektől, workshopoktól a hulladékok újrahasznosításának megszervezésén át a felvonulásokig világszerte kiemelt médiafigyelem kíséri. 

A Föld napja Magyarországon

Hazánkban 1990 óta rendezik meg a Föld napját. Az azóta folyamatosan, ám nem elég dinamikusan fejlődő civil társadalom számos szervezete tűzte az eseményt zászlajára. A napot évek óta legmarkánsabban jellemző esemény a Critical Mass kerékpáros felvonulás, egyre bővülő felvonuló létszámmal, de számtalan egyéb környezetvédelmi és figyelemfelhívó eseményt időzítenek ekkorra.
„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” - hangzik a Föld Napja mozgalom egyik jelmondata. A felhívásra reagálva Magyarországon létrehozták a Föld Napja Alapítványt, melynek honlapján tájékozódhatunk az aktuális programokról, tesztekkel mérhetjük környezettudatosságunkat, szén-dioxid-kibocsátásunkat és ökológiai lábnyomunkat illetve megrendelhetjük az említett „A világ helyzete” című kiadvány magyar fordítását. Az alapítvány – a Föld napja egész világra kiterjedő célkitűzéseivel összhangban – az egyén és szűkebb illetve tágabb közössége felelősségét, cselekvési lehetőségeit igyekszik hangsúlyozni.

Az önkormányzatok, iskolák április 22-én hazánkban is igyekeznek környezetvédelmi akciókkal és programokkal előrukkolni (vetélkedők, szemétszedés, környezeti nevelési workshopok, iskolai kirándulások). A legtöbb ismert nagyvállalat, szolgáltatás is fontosnak tartja, hogy példát mutasson környezetbarátságával. Kampányokat, versenyeket rendez, gyermeknek szóló programokkal kedveskedik. 

Érdekesség

E-mailben küldött körlevelek révén napjainkban terjed az ember okozta globális felmelegedéssel konkuráló és alighanem téves nézet, mely szerint a klímaváltozást mégsem az ipari forradalmat megelőző időkkel összehasonlítva sokmilliószoros szén-dioxid-kibocsátás, hanem természetes és a Földön időben ciklikusan ható folyamatok okozzák. A nézetet alighanem könnyű cáfolni és a Föld napja aktualitása, üzenetének fontossága minden évvel nő: a Földön lakó embereknek saját és lakóhelyük megmentése érdekében fel kell ismerniük helyzetüket és össze kell fogniuk a cselekvésben.

Csipp 

 

További cikkek ebben a témában: