2010. január 20.

 Túrós sütemény

A legfinomabb és legkönnyedebb túrós sütemény. A gyerekek is imádják. Jobb, mint bármely bolti édesség, legfőképpen azért, mert tudjuk, mi van benne.

Kevés cukrot és zsírt tartalmaz. Nyugodt szívvel mondhatjuk egészségesnek.

Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg liszt
2 tojás sárgája
10 dkg cukor
18 dkg zsiradék
egy púpozott kávéskanál szódabikarbóna
egy / másfél kis pohár tejföl (jobb, ha egy fél literes tejfölt veszünk, mert a töltelékbe is kell.)

A töltelékhez: 
fél kg túró
4 ek. cukor
vaníliás cukor
1 reszelt citromhéj
2 kanál tejföl
1 tojás 

Elkészítése:

A lisztet a zsírral összemorzsolom (nem összegyúrom!) 

A cukrot, a szódabikarbónát, a tojás sárgáját és a tejfölt beleteszem és összegyúrom.

Az eredmény egy ragadós massza lesz. Lisztes kézzel gyúrjuk át, hogy megkapjuk a tésztánkat.

Válasszuk ketté.

 

Az egyik tésztát nyújtsuk ki és tegyük bele a kizsírozott kilisztezett tepsibe. A tésztát szórjuk meg búzadarával (finoman, csak azért kell, hogy a túró ne áztassa át a tésztát).

 

Rátesszük a tölteléket, amit a következő képen készítünk el:
A hozzávalókat összekeverem, de a tojásnak csak a sárgáját teszem bele, a fehérjét felverem, és a végén keverem bele.
Ettől nagyon könnyű habos lesz.

 

Majd ráteszem a második lapot, és egész tojással megkenem, a tetejét megszurkálom.

Előmelegített 180C-os sütőben max. 20 percet süssük.

 

Jó étvágyat!

Laluna

 

További cikkek ebben a témában: