2016. szeptember 21.

 Szárnyaló receptek

A vidám motívumokat nem csak enni, de elkészíteni is együtt a legmókásabb.

Lepke muffin

Egyszerű muffin alapból ötletes pillangós sütit varázsolhatunk.

Hozzávalók:
11,5 dkg liszt
1 zacskó sütőpor
11,5 dkg szobahőmérsékletű margarin
11,5 dkg cukor
2 tojás
fél citrom reszelt héja

Elkészítése:

A lisztet elkeverjük a sütőporral. A margarint habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat majd a lisztet és a citromhéjat.
Papírformával kibéleljük a muffin sütőt és szétadagoljuk a tésztát. Előmelegített sütőben 190 fokon kb. 25 percig sütjük.
Ha teljesen kihűltek, tetejüket levágjuk, lehet a papírforma tetejével egyvonalban is. Erre kenjük a citromos krémet. Aki nem szereti, bármilyen pudingot is alkalmazhat.

Citromos-vajas krém:
5 dkg margarint habosra keverünk 12 dkg porcukorral és 1 ek. citromlével.

Ebből a krémből egy keveset a muffinra kenünk. A levágott részt félbevágjuk és a kép alapján a krémbe állítjuk, mintha a pillangó szárnyai lennének.
Ha egy kis vitamint szeretnénk belecsempészni, akár mandarin vagy naracscikkel cikkel is lehet a szárnyakat imitálni. Vagy félbevágott eprekkel.

Linzer pillangók

Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg cukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 vaníliás cukor
1 tojás
lekvár a megkenéshez

Elkészítése:

A hozzávalókat jól összegyúrjuk, majd vékonyra kinyújtjuk. Lepkeformával kiszúrjuk a kislepkéket. Javasoljuk, hogy lisztezz a tészta alá, mert elég zsíros. Érdemes a keményebb díszeket (mogyoró, dió) már most belenyomkodni. Aranysárgára sütjük.
A kész linzertészta még puha, ekkor díszíthetjük a csokidarabokkal, cukorkákkal. Még finomabb, hogy ha egy lepkét megkenjük lekvárral és ráborítjuk a másik pillangóra. Ha csokimázzal borítjuk, szebben megmarad rajta a díszítés.
 

Mézeskalács:

A puha tészta elkészítése az egyik kulcsa a sikernek!

Hozzávalók:
fél kb. liszt
10 dkg cukor
1 kk szódabikarbóna
1 tk mézeskalács-fűszerkeverék
1 egész tojás
2 tojássárgája
2 dl méz
10 dkg margarin

Elkészítése:

Öntsünk össze a margarinon és a mézen kívül a hozzávalókat.
2 dl mézet langyosra melegítsük, majd olvasszuk fel benne 10 dkg margarint. Mindezt a lisztes keverékre kell önteni. Gyúrjuk össze, ha nagyon ragad a tészta, tegyünk hozzá még lisztet! Állítsuk mélyhűtőbe 5-10 percre. Ha letelt az idő, a liszttel megszórt deszkán nyújtsuk vékonyra.
Jöhet a lepkeforma, ezt a részt érdemes a gyerekekre bízni, nagyon élvezik! A megmaradt tojásfehérjét keverjük el kevés tejfölben, majd kenjük a sütemények tetejére, hogy szép fényes és ropogós legyen. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 175 fokon pár perc alatt megsülnek.

Díszítés
A kiszaggatott formákat díszíthetjük dióval, mogyoróval, marcipánnal, de akár apró, színes cukorkákkal, francia drazséval is. Ezeket azonban még a sütés előtt kell a tésztába nyomkodni.

Sűrű máz
A kihűlt mézeskalácsot tojáshabos vagy cukormázzal díszíthetjük.

A tojáshabhoz robotgéppel verjünk habosra 1 tojásfehérjét egy csipet sóval. Kb. 10 dkg porcukrot szitáljunk rá. Habverővel addig keverjük, amíg a máz egészen sűrű és fényes lesz.

A cukormázhoz szintén robotgép habverőjével keverjünk össze 10 dkg porcukrot és 3-4 ek citrom- vagy narancslét! Végül a mázat kanalazzuk habzsákba (vagy az egyik végén levágott nejlonzacskóba, esetleg összehajtogatott zsírpapírba). Ha ételszínezéket keverünk bele, vidám színes pillangókat készíthetünk. A süteményeket kontúrozhatjuk, pontozhatjuk, neveket írhatunk rá, illetve bármilyen mintával díszíthetjük. Száradás után fogyasztható.

Bodza

 

További cikkek ebben a témában: