Pralinék házilag | Okosanyu
2010. február 24.

 Pralinék házilag

Ha hétvégére zord időt szántak, a gyerekeket is bevonva elkészíthetjük ezeket otthon is. Meglátod, mennyivel jobban fog ízleni a házi íz mindenkinek!

Ki ne szeretné az apró süteményeket, pralinékat. Egy-egy doboz bonbon fél percig tart egy családnál, miért is ne készíthetnénk el otthon, közösen! Lehet, hogy formára nem lesz olyan tökéletes, mint a dobozokban, de ízre ugyanolyan és a saját magunk által készített desszert jobban is ízlik.

De mi micsoda?
Bonbon
– Töltött csokoládégolyó, egyesével csomagolva.
Praliné – Cukormasszából készült desszert
Trüffel – Csokoládé alapú apró édesség

MOZART GOLYÓ

Az osztrák zeneszerzőről elnevezett világhírű "Mozartkugel" ("Mozart-golyó") desszert valójában egy pisztácia-marcipán keverék, mely nugáttal van bevonva.
Ezt az édességet egy salzburgi cukrász, Paul Fürst találta fel 1890-ben, és a remekművével az 1905-ös párizsi világkiállításon aranyérmet szerzett. Az eredeti "Mozartkugel"-t kizárólag Salzburgban gyártják. Fürst úr salzburgi cukrászdája egyébként a mai napig működik.

GYEREKBARÁT MOZART-GOLYÓ RECEPT

Hozzávalók:
30 dkg marcipánmassza - színtelen
20 dkg nugát massza (massza, nem kenhető nugát)
2 evőkanál pisztácia
40 dkg jobbfajta keserű csoki

Elkészítés:
1. A pisztáciát finom apró darabra zúzom, a legalkalmasabb erre egy mozsár. Összegyúrom kb. 15 deka marcipánnal. Ez lesz a zöldmarcipán. Mindkétszínű marcipánt kb. 3-4 mm vastagra kinyújtom.
2. A nugát maszából kis gombócokat gömbölygetek, és a hűtőbe teszem.
3. Egy likőröspohár segítségével kis korongokat szaggatok a marcipánokból a jól megdermedt nugát golyókat a kiszaggatott zöld lapokra fektetem, és egy fehér marcipánlappal fedem be, majd összeillesztem őket.
4. Tehát középen a nugát golyó, egyik oldalról a fehér marcipánnal, másik oldalról zölddel fedem be. Mindegyikbe beleszúrok 1 fogpiszkálót, és a hűtőbe rakom
5. Közben vízgőz felett megolvasztom a darabokra tört csokit. A 40 dekányi mennyiség azért szükséges, mert kevesebbe nem lehet belemártani a golyókat kényelmesen. Természetesen bőven marad olvasztott csoki, de az a következő sütésnél újra felhasználható.
6. A jól lehűlt golyókat a csokiba mártom, és lecsepegtetem a fölösleget róluk. Érdemes beleszúrni egy habszivacsba, hogy szépen lecsepegjen róluk a felesleges csoki. Hagyom teljesen megdermedni.

A XVII. században egy konyhasegéd egy párizsi étteremben – állítólag – hámozott mandulával teli tálat ejtett a földre. A főszakács annyira mérges lett, hogy felpofozta, mire amaz dühében még karamellizált cukrot is ráöntött a mandulára. Mindeközben de Plessis-Praslin marsall az étteremben türelmetlenül várt a desszertjére. Ezért jobb híján az időközben kihűlt cukros mandula masszát szervírozták neki. A marsall nagyon lelkes volt, elneveztePraslin-nak, amelyből a ma is használatos praliné ered.

 

KONYAKOS MEGGY

Szeretjük magyarnak vallani, de az eredeti feltalálója egy németországi szeszgyáros, Hugo Asbach volt, aki a konyakhoz hasonló italt kezdett el gyártani. 1924-ben, készítette első alkohollal töltött pralinéját, amit olyan nőknek ajánlott, akik nem fogyasztottak égetett szeszt.

GYEREKBARÁT KONYAKOS MEGGY (konyak nélkül)

Hozzávalók:
20 dkg reszelt étcsokoládé
15 dkg darált dió
2 evőkanál kakaópor,
1 evőkanál lekvár (ha lehet barack)
Meggybefőtt
1 tojásfehérje
Csokoládéforgács

Elkészítés:
1. A diót, a porcukrot, a csokoládét, a lekvárt, a rumot és a tojásfehérjét jól dolgozd össze.
2. Kis dió nagyságú gömböket formázz a kezeddel, de ki ne hagyd a közepéből a meggyet!
3. Csokoládéba mártogathatjuk, de mi jobbat ajánlunk: Az eredeti receptben ugyan nem szerepel, de ha csokoládéforgácsban meghempergethetjük, még izgalmasabb lesz.
4. Pár nappal ünnep előtt készítsétek, akkor finomabb, ha összeérnek az ízek.

bodza

 

További cikkek ebben a témában: