Nehezen beszerezhető alapanyagok | Okosanyu
2013. július 17.

 Nehezen beszerezhető alapanyagok

Talán te is észrevetted, hogy az árubőség ellenére némely alapanyag vagy ritka finomság csak nagy utánajárás révén szerezhető be. Hol juthatunk hozzájuk?

Már régóta nem kell attól tartanunk, hogy banánt csak pult alól, sorban állás után szerezhetünk, télen-nyáron számolatlanul rendelkezésre áll. És ki hitte volna, hogy bármelyik élelmiszerláncnál is kapható lesz egyszer akár 90% kakaótartalmú étcsokoládé is? De nem kell ahhoz extravagáns ízlés, hogy az ember észrevegye, bizony némely dolog nem kerül keresés nélkül a szemünk elé. A mostanában nagyon divatossá vált főzőműsorok, főzőprogramok, főző blogok zseniális szakácskönyveket kiadó szerzői szintén sokszor ajánlanak spéci hozzávalókat, bár becsületükre legyen mondva, általában ezek fellelhetőségét is megosztják könyveikben az olvasókkal. Akármilyen választék van is, az áruféleségek skálája és a valódi ínyencek kielégítése terén nem értük még el a nyugati szintet. De mielőtt sznobos finnyogásnak tűnik ez az írás, nézzük is meg, milyen termékekről van szó.

Fűszerek

Vanília rúdban, fahéjrúd, currypasta, tandoori paszta, kurkuma, kardamom – ez csak pár kiragadott példa. Kezdd a hiperek nemzetközi részlegén és aztán folytasd a Herbáriánál, az Ázsiánál és a Culinarisnál. Olyan hihetetlen nevű, illatú, formájú, aromájú, színű fűszerekkel találkozhatunk, hogy az ember szinte ég a vágytól, hogy az ezekkel készült finomságokat kipróbálhassa vagy akár elkészíthesse. Csak győzz utána olvasni, az interneten receptötletben biztosan nem lesz hiány.

Magvak és termések

Fenyőmag: A készen kapható pesto-szószokban természetes alapanyag ez a különleges termés. Azonban szinte bármilyen egzotikus, zöldséges vagy szószos ételt és mindenféle salátát feldobhatsz vele. Önmagában fogyasztva is csodálatosan finom. (Vigyázat, van, aki fogyasztás után napokig keserű ízt érez a szájában.) Pirított vagy natúr változatban kapható.
Fellelhetősége: piacokon, az Ázsia BT-nél, Culinarisban.

Kesudiót kapunk a hiperekben – még ha kis kiszerelésben és zacskós formátumban is, ez vonatkozik a paradióra is. Makadámiához már csak a csemegéket áruló boltokban juthatunk.

Gyümölcsök

Ma már valódi egzotikus ritkaságokat is fellelhetünk a hipermarketekben, bár a pénztárosnak sokszor utána kell néznie, mit is tart a kezében. Bukkanhatunk tehát papayára, mangóra, ananászra (utóbbiakra akár egész baráti áron is olykor), licsire is. De ha hazai feketeáfonyát (a legcsodálatosabb, legtökéletesebb rákmegelőzők ás antioxidánsok egyike), szedret, szamócát, egrest, ribizlit szeretnél, el kell látogatnod egy piacra, és ott sem minden pultnál és természetesen nem egész évben lesz választék.
A télvíz idején eperre, szőlőre vagy a fenti különlegességre áhítozókat alkalomadtán még mindig kisegítheti a Culinaris vagy a magán zöldségesek egyike. Budapesten a Rózsakert bevásárlóközpontban és a Mammutban is érdeklődhetsz.

Olajok (szőlőmag, tökmag)

A fent tárgyalt gyümölcsöknél még sokkal jobb és megbízhatóbb az árukínálat, ha hidegen sajtolt (csak ezt ajánljuk), jó minőségű olívaolajt szeretnél. Egész normális árfekvésben hozzáférhető. Ha tökmagolajra van szükséged, a legjobb ár-értékarány az ALDI-nál forgalmazott esetében figyelhető meg, de ha biztosan hidegen sajtolt tökmagolajra vágysz, a GRobyban és kisebb zöldségeseknél is megkapod. Szölőmagolaj (szintén csodálatosan finom és a legjobb antioxidáns, sejtvédő egyike) a Herbáriában és a bioboltokban is megtalálható. Ligetszépe-olajért, egyéb különleges salátaolajokért a bioboltokat keresd fel.

Zöldségek

Bár az avokádó gyümölcs, nem édes, és önmagában is teljes főétel ezért most a zöldségek alatt tárgyaljuk. Kitűnő egy kis (himalája) sóval, citrommal vagy thai csiliszósszal ízesítve. Nagyon magas E-vitamin, kálium, folsav, antioxidáns és rosttartalma miatt az avokádó valóságos ajándék a szervezetnek. Szerencsére most már a legtöbb hiperben és a Lidl-ben, Aldi-ban is rendszeresen megtalálható, ha nem, irány a Culinaris.

Ha már a zöldségeknél tartunk, nem csak a piacot ajánljuk beszerzési helyként, hanem az (budapestieknek mindenekelőtt a hányatott sorsú VI. ker. Hunyadi téri) őstermelői piacot. Itt egyrészt minden harsogóan friss, másrészt valóban a termékét „testközelből” ismerő termelőtől vásárolhatsz, ami egy szívet-lelket gazdagító élmény. Harmadrészt itt is van bőven különlegesség – naspolya, füge, frissen szüretelt mák, bokrosmogyoró.

Gabonafélék, köretek

Több olyan tanulmány is napvilágot látott mostanában, mely szerint a magas glikémiás indexű, könnyen lebomló szénhidrátokat tartalmazó ételféleségek – gabonafélék, rizs, krumpli – az emberiség valódi veszedelmei egészség terén, melyek feldolgozásához az utóbbi tízezer évben sem szokott hozzá az emberi szervezet. Ezzel párhuzamosan jöttek divatba az alternatív, egészséges köretek, gabonák, olajos magvak, fűfélék. Pl: a quinoa, hajdina, köles (tőlünk keletebbre régi hagyománya van a két utóbbi fogyasztásának).
Ha szeretnél olcsón beszerezni belőlük, a bionagykerekben (Mediline, Herbaház) nézz körül, de a drogériadiszkontok is forgalmazzák némelyiket.
Basmati rizst (a rizsek királynője és szintén nem viszi magasba a vércukorszintet), vöröslencsét a bármelyik hipermarketben találhatsz. Mindkettő csodás finom és egészséges, számtalan módon elkészíthető.
Tönkölybúzalisztet – mely szintén alacsonyabb glikémiás indexű, mint a hagyományos búzaliszt – a Grobyban vásárolhatsz a legkedvezőbb áron.
Édességek, különleges szószok készítéséhez gesztenyelisztet a Gastronomia Pomo D’oro boltban találsz és persze a Culinarisban.

Jó főzőcskézést kívánunk!

Csipp

 

További cikkek ebben a témában: