Kenyérsütés otthon | Okosanyu
2016. október 02.

 Kenyérsütés otthon

Sokfajta lehetőség kínálkozik az otthoni kenyérsütésre, csak egy kis elszántság, idő és fantázia kell hozzá.

A kenyérsütés ősi hagyomány, nagymamáink, dédmamáink még magunk sütötték a család számára a finom kenyeret. Szerencsére egyre több család érzi úgy, hogy vissza kellene térni ehhez a meghitt és igazán kedves szokáshoz. Ez köszönhető a sokszor rossz minőségű kenyereknek, a boltok polcain megjelenő kenyérsütő gépeknek és talán a bennünk fellelhető „kenyérsütő génnek”. Lehet egy kicsit eltúloztam, de nem bánnám, ha lenne egy ilyen öröklődő tulajdonságunk. Az otthoni kenyérsütés több módon történhet. Van, hogy az ember pár hét alatt kitapasztalja, mit kell beledobálni a gépbe és az a gyúrástól a dagasztáson át a sütésig mindent elvégez helyettünk. Még az időt is beállíthatjuk, hogy mikor legyen kész, így mindig frissensült kenyeret tehetünk az asztalra. Van aki csak a keverést és a dagasztást bízza a technikára, aztán kiveszi kézzel megformázza és sütőben süti. Én a kézzel készítés híve vagyok. Csak összegyúrom a hozzávalókat, hagyom kelni és már formázom is a kenyérféléket. Pontosabban a kis zsemléket, ezeket szeretem a legjobban. De ne szaladjunk ennyire előre.

Kezdem azzal, hogy miért előnyösebb az otthon készített kenyérféléket fogyasztanunk.
• Mert tudom, mi van benne pontosan, így tudom, mit eszik meg a család. A bolti felfújt cipók nem a jó minőségű alapanyag, hanem a bőségesen használt adalékanyagok miatt híznak hatalmasra.
• Legtöbbször egészségesebb, mert az általam kiválasztott, megfelelő hozzávalókat rakom bele.
• Ha barna, az nem a malátától vagy a karamelltől barna, hanem a rozsliszttől, vagy a teljes kiőrlésű lisztektől.
• Mert finomabb, mint a bolti, már ha jól sikerül…
• Mert szeretettel készült.
• És mert anyu – vagy apu – „főztje” a legjobb.

Nálam bevált a fehérliszt és a kenyérliszt is, valamint a teljes kiőrlésű lisztek (rozsliszt, búzaliszt vagy tönkönybúza liszt) használata és azok keverése.

Lássunk egy igazán finom otthon sütött kenyér receptet!

Hozzávalók: ½ kg fehér vagy kenyérliszt, ½ kg teljes kiőrlésű liszt, 1 dl tej, 1 élesztő, víz, só, pici cukor, 3 evőkanál olíva olaj.

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatom a cukros langyos tejben. A liszteket átszitálom, tálba teszem, megsózom, hozzáöntöm az élesztőt és az olajat.

Kevés vízzel alaposan összedolgozom, cipóformára gyúrom.

Letakarom, majd egy órát kelesztem.

Újra összegyúrom, formázom – kiflinek, zsemlének, kalácsformára – tetszés szerint. A kiformázott tésztát tepsire teszem és tovább kelesztem egy órán át. 170 ˚C fokos sütőbe teszem, 35 percen keresztül sütöm. Ha kész hagyjuk hűlni.

 Ha kész hagyjuk hűlni.

Jó étvágyat hozzá!

A képeket Rienna készítette.

pintviki

 

További cikkek ebben a témában: