Húsvéti fogások | Okosanyu
2014. március 19.

 Húsvéti fogások

Próbáljunk ki érdekes új húsvéti ételeket! Méltó részei lesznek az ünnepi asztalnak.

Közeleg a húsvét, a tojás, a sonka, a kalács ideje. Az alábbiakban egy különleges szabolcsi tojásétel, egy sonkaléből készülő, könnyű és finom salátaleves és egy egyszerű húsvéti briós receptjét mutatjuk be, melyet még kezdők is bátran kipróbálhatnak.

Sárga túró

Forrás: www.picibaba.huEz a szabolcsi specialitás a sonkával, hagymával, retekkel, és a kaláccsal együtt kerül a húsvéti asztalra. Igazából egy édes, szeletelhető állagú házi sajtról van szó, ami édes íze ellenére jól passzol a sonkához, kalácshoz. Érdemes kipróbálni, igazi regionális különlegesség! A készítéséhez szükség van egy tiszta konyharuhára.

Elkészítése:

Forraljunk fel egy liter tejet, vegyük le a tűzről. 10 tojást üssünk egy tálba, keverjük el 5 evőkanál cukorral és egy csipet sóval. A tejet tegyük vissza a tűzre (alacsony hőfokra), és apránként, állandóan kevergetve öntsük hozzá a tojásos masszát. Kevergessük addig, amíg túrószerű állaga nem lesz. Ekkor egy mély tálba helyezzünk egy pelenkát vagy konyharuhát, öntsük rá a masszát, kössük össze a végeit egy, a tálra keresztbe helyezett fakanálra fellógatva, és hagyjuk a tálba csöpögni pár órán, vagy egy éjszakán keresztül a hűtőben. Az eredmény egy szeletelhető állagú gömböc lesz.

Salátaleves sonkaléből

A boltokban többnyire kapható előrepácolt sonkák megfőzéséhez aligha van szükség receptre, a sonka főzőlevét azonban a világért se dobjuk ki! Jó ötlet a felhasználására az alábbi salátaleves, ami igazi tavaszi fogás.

Elkészítése:

Két fej friss salátát alaposan mossunk meg, majd leveleiket tépkedjük apróra, egy csomag újhagymát és egy gerezd fokhagymát pedig aprítsunk fel. Kis zsiradékon pár percig pároljuk, majd öntsük fel sonkalével. Fél pohár joghurtot keverjünk el fél pohár tejföllel és egy evőkanál liszttel és ezzel habarjuk be a levest. Sóval, borssal, pici citromlével vagy ecettel ízesítsük.

Egyszerű húsvéti briós

Ha nincs ínyünkre a kalácsfonás, azért még varázsolhatunk házi kalácsot az asztalra, csak nevezzük briósnak. Az alábbi egy francia recept, eredetileg fodros szélű briósformában készül, de egy hosszúkás kenyérforma is megteszi.

Elkészítése:

25 dkg lisztet morzsoljunk el 10 dkg vajjal (robotgépben pár pillanat alatt lehet), adjunk hozzá 2 evőkanál cukrot, egy csipet sót, és egy zacskó szárított élesztőt. Keverjünk hozzá 3 tojást, rakjuk tíz percre a hűtőbe (így könnyebb vele dolgozni), majd tíz percig dagasszuk. Formázzunk belőle labdát vagy hengert (attól függően, milyen formában sütjük), és a sima felével felfelé helyezzük kivajazott formába. 2 órán keresztül hagyjuk kelni egy konyharuhával lefedve, majd kenjük meg egy kis tojássárgájával, morzsoljunk el rajta egy kockacukrot és 20-25 percre toljuk be a 200 fokra előmelegített sütőbe.

zsk

 

További cikkek ebben a témában: