2013. augusztus 29.

 Gyors szendvicskrémek házilag

Mit egyen a gyerek uzsonnára? A szendvicset a legtöbben szeretik, és a szokásos margarin-felvágott duón még rengeteg minden kerülhet bele. Például házilag készített kencék, pástétomok.

A házi megoldások a bolti verziókkal szemben nincsenek telenyomva nemkívánatos adalékanyagokkal. Ezekből mutatunk be ötletadónak hármat. Kerüljön valami friss zöldség is a szendvicsbe: uborka-, paradicsom-, paprika, vagy akár répaszeletek.

Májkrém házilag

Ebben garantáltan nincsen nitrit és pácsó!
Hozzávalók:
• vaj
• 10 dkg szalonna
• hagyma
• 40 dkg csirkemáj
• 3 evőkanál tejszín
• mustár
• só, bors és kakukkfű
Elkészítése:
Dinszteljünk meg vajon vagy szalonnán egy felaprított hagymát, majd dobjunk rá 40 dkg megtisztított és feldarabolt csirkemájat. Lassan pirítsuk 10-12 percig. Ha valamelyest kihűlt, szedjük turmixgépbe, öntsünk hozzá egy pár evőkanál tejszínt, egy kis mustárt, sót, borsot és kakukkfüvet. Turmixszoljuk egyneművé, kóstoljuk meg, nem kell-e még fűszerezni.

Tojáskrém

Zsidótojás és lengyel tojás néven is ismert ez a népszerű szendvicskrém. Angliában a háromszögszendvicsek egyik klasszikus tölteléke, jól megy hozzá a zsázsa, vagy ha nem kapunk, valamilyen csíra vagy uborkaszeletek.
Hozzávalók:
• 4 tojás
• 2 szál újhagyma
• vaj
• tejföl
• mustár
• só
• bors
Elkészítése:
4 tojást főzzünk keményre, vágjuk őket ketté, és szedjük ki a sárgákat. A fehérjéket aprítsuk fel olyan picire, amilyenre csak tudjuk 2 szál újhagymával együtt (robotgép), a sárgákat pedig törjük össze villával. A sárgákat keverjük ki 1-2 kanál puha vajjal, tejföllel és pici mustárral. Sózzuk, borsozzuk, majd keverjük össze a felaprított fehérjével és hagymával.

Zakuszka

Erdélyi recept, ahogyan a közkedvelt padlizsánkrém is. Ebben pritaminpaprika is van, és ha lehet, még finomabb.
Hozzávalók:
• egy padlizsán
• 2 pritaminpaprika
• egy fej vöröshagyma
• olivaolaj
• 5 paradicsom vagy paradicsomkonzerv
• só, bors, cukor
Elkészítése:
Egy padlizsánt és 2 pritaminpaprikát villával szurkáljunk meg, majd tegyük őket fél órára a 200 fokra előmelegített sütőbe. Ha kissé megbarnultak, vegyük, ki, és ha kihűltek, egy mozdulattal rántsuk ki a paprikák csumáját, a padlizsánt pedig vágjuk félbe, és kanalazzuk ki a belsejét. Robotgépben turmixszoljuk össze őket. Egy felaprított hagymát dinszteljünk meg olívaolajon, dobjunk rá 4-5 feldarabolt paradicsomot vagy egy lecsöpögtetett paradicsomkonzervet, végül a sült zöldségpépet. Sóval, borssal, egy kiskanál cukorral ízesítsük, és kb. 20 percig főzzük.

zsk