Gombóc Artúr kekszgombóca | Okosanyu
2010. július 21.

 Gombóc Artúr kekszgombóca

A legegyszerűbb süti, ami mindig hatalmas sikert arat. Még sütni sem kell.

Gyermekkoromban sokat sündörögtem a konyhában anyukám mellett. Segítettem a házimunkában, de leginkább a sütemények készítését szerettem. Talán, mert utána lehetett nyalakodni a tálakban. Amikor eljött az ideje édesanyám saját feladatot adott, és elkészíthettem első saját sütimet.

A testvéreimmel kaptunk egy kedves kis szakácskönyvet, a címe: Pom-pom főz volt. Együtt fellapoztuk, megnézegettük a recepteket és kiválasztottunk egyet. Nálam Gombóc Artúr kedvence volt a nyerő.

Minden anyukának ajánlani tudom ezt a könyvet, mert ezen kedves és könnyű kis receptekkel könnyen a konyhába lehet csábítani a gyerekeket. Rendkívül ízléses és szép a grafikája. Ha egy ilyen jó kis gyerekszakácskönyvet adunk a kezükbe, akkor biztosan nem riadnak el a feladatoktól és megtanulnak segítségünkkel, mégis önállóan sütni-főzni. Nagy segítségünkre lehetnek egy vacsora összedobásánál és legalább együtt töltjük az időt. Ki tudja, talán a következő „Gordon Ramsay” lakik a házunkban…

Nemrégiben eszembe jutottak ezek a régi emlékek és megszállottam keresni kezdetem a könyvet. Ezért elkészítettem a régi finomságot, Gombóc Artúr kedvencét, a kekszgombócot.

Hozzávalók:

25 dkg háztartási keksz
15 dkg porcukor
10 dkg vaj
1 dl tej
2 evőkanál natúr kakaó
kókuszreszelék vagy csokiforgács vagy dió

Elkészítés:

A kekszet kis darabokra törjük. Mivel nem volt itthon elég háztartási kekszem én egy kis Győri édessel pótoltam ki.

Hozzákeverjük a vajat, a porcukrot és a kakaót.

Jól összedolgozzuk, és annyi tejet öntünk hozzá amennyit felvesz.

Pihentetjük 30 percig. Vizes kézzel dió nagyságú vagy kicsit nagyobb gombócokat formálunk belőle.

A végén forgassuk meg valamely forgácsban. A recept szerint kókuszreszelékben, de mi mindig darált dióban hempergettük.
Tegyük hűtőszekrénybe, kis idő elteltével kóstoljuk meg. Érdemes kipróbálni és készítésébe a gyerekeket is bevonni.

pintviki

 

További cikkek ebben a témában: