2015. április 07.

 Cseh gyümölcsös gőzgombóc

Az egyik kedvenc receptem, bármilyen gyümölccsel elkészíthető, próbáljátok ki ti is bátran! Nagyon egyszerű, finom és hihetetlen laktató!

A recept 12-15 gombóc elkészítését tartalmazza, ami 3-4 főnek elég. A recept egyetlen furfangossága, hogy kétféle túrót kell hozzá keresni.

Hozzávalók a tésztához:
- 250 g krémesebb túró (én kenhetőbbet vásárolok, vagy picit keverem tejföllel)
- 1 egész tojás
- 15 dkg liszt
További hozzávalók:
- bármilyen gyümölcs
- csipet só
- 250 g túró (én keményebbet szoktam választani, amit lereszelek, de lehet a morzsolható fajtát is)
- porcukor
- 2dl tejföl
- 15g vaj

Elkészítése:

A krémesebb túrót simára keverjük, akár egy kis tejföl hozzáadásával. A tészta alapanyagjait összekeverjük és tésztát gyúrunk belőle. Addig adagoljuk hozzá a lisztet, amíg a tészta már nem ragad.


 

Az elkészült tésztát ujjnyi vastagságú rudacskává gyúrjuk és feldaraboljuk.


 

Egy tészta és egy gyümölcs lesz a gombóc alapja. A plötyibb természetű gyümölcsöket (pl. eper) jobb fagyasztott állapotba bele rakni.


 

Kis bölcsőt készítünk a tésztából és jól belecsomagoljuk a gyümölcsöt.Gombócokat gyúrunk belőle, hogy mindenhol jól fedje.


 

Enyhén megsózott, lobogó vízbe dobjuk a gombócokat. Ahogy a víz felszínére úsznak, utána még 10 percig főzzük.


 

Tálalásnál olvasztott vajjal, porcukorral (vag édesítőszerrel), reszelt túróval és tejföllel ízesítjük.

Ha teljesen cukormentesre szeretnénk, akkor érdemes egy pici édesítőszeret csomagolni a gombócokba a gyümölcsök mellé.

Jó étvágyat!

Bodza

 

További cikkek ebben a témában: