Bento | Okosanyu
2013. július 01.

 Bento

Tudod mi az a Bento? Kreatív és okos anyuk kedvence a rosszevő gyerekeknek.

Időmilliomos anyukáknak való a Japánból származó ételcsoda, a Bento. Ha nem is mindennapi fogyasztásra szánjuk, időnként egyszerre kiélhetjük általa szakács- és képzőművészeti tehetségünket, miközben gyermekeinknek is nagy örömet szerzünk. És nincs az a válogatós gyerek, aki a bentótól el ne lágyulna!

A bento ugyanis egy uzsonnásdoboz és egy rajzfilm találkozása a konyhaasztalon. Hello Kitty vagy kismalac formájú rizsgombóc, virslipingvin és nyuszi alakú főtt tojás, mellettük csillagvirág formájúra alakított olíva és paprika, szmájlira hajazó koktélparadicsom. Sonkából, algából és lazacból létrehozott Nintendo-Mario, bohóchal-forma sajtdarabkák, Bart Simpson rizsből, tojásból, kaviárból és algából. Tündéri és fantáziadús ételcsodák, az élet apró örömeinek ötvözése a művészettel.

A bento Japánban nem csak a gyerekkor kiváltsága, a felnőtteknek készítik. Az sem mindegy, hogy mibe rakod! A nők és gyerekek bentódobozai emeletesek, a férfiaké egyszintesek és rekeszesek. Míg a mindennapra szánt bentó-doboz műanyag vagy alumínium, a hagyományos doboz fából készült, díszes mintákkal ellátott, lakozott. A nyugati világbeli rajongókat, akik a legtöbbször animékben vagy mangákban találkoznak bentóval, először éppen a dobozok külseje ragadja magával, mely nem feltétlenül négyszögletű, hanem beltartalmához hasonlóan lehet Pikachu-, szív-, vagy béka alakú.

De nehogy azt higgyük, hogy ez valami modern konyhai csoda. A bentó Japánban több mint 800 éves múltra tekint vissza és mind a doboz, mind a tartalma igen jó kifejezője a japán kultúrában megfigyelhető, a részletekben rejlő aprólékos kifinomultságnak. 
Különlegessége ugyanis nem áll meg a doboz szépségénél. A japán gasztronómia alapvető tétele, hogy nem csak az ízlelőbimbókat, hanem a szemet is kényeztetni kell. A hagyományos bentónak alapvetően öt különböző színűnek kell lennie és négy rész rizst, három rész zöldséget, két rész húst, halat vagy tojást és egy rész savanyúságot vagy desszertet kell tartalmaznia. Bámulatos, hogy ez a japánok már rég tudták, mi a jó nekünk, mert a később „táplálékpiramis” néven ismert diétával pontosan egybevágó összeállítás. 

Magyarországon az anime rajongói egész biztosan ismerik a bentót és az évenként megrendezésre kerülő Animecon fesztiválon a program állandó része a bentoverseny is. A rendezvény szervezői szerint a pályáztatott bentók színvonala folyamatosan nő. 

Ha animerajongó gyermekünk bentóra vágyik, nem kell a világ végére utaznunk az eszközökért, az interneten ma már könnyen beszerezhető a mindenféle igényszintre szabott doboz, illetve a rengeteg féle vágó- és formálóeszköz, sablon.

Okos anyu tipp: 

Egy hazai bentóblog ötletetekkel is ellát minket - melyből azt is megtudhatjuk, a magyar konyha hozzávalóival hogyan helyettesíthetjük az egzotikusabb alkotórészeket. Ha bentót készítetek, a gyerekek egész biztosan boldogan vesznek részt a konyhai tevés-vevésben. Előfordulhat aztán, hogy nem lesz szívük megenni a kis műremekeket.

A bentó amellett, hogy szemet gyönyörködtetően szép, színes és finom, gazdaságos is lehet, hiszen maradék ételeket rendezhetünk el találékonyságunk és szépérzékünk révén bentóként ízlésesen és étvágygerjesztően változatosan.

Forrás: www.mancs.hu

Csipp 

 

További cikkek ebben a témában: