Városligeti titokzatos helyek | Okosanyu
2010. április 17.

 Városligeti titokzatos helyek

A Városliget legrégebbi és talán legtitokzatosabb emléke az Olof Palme ház melletti területen látható.

Április első vasárnapján tartják a hagyományos Városligeti szezonnyitót.
Nem az elmúlt tíz évben vált szokássá ez az ünnep, hanem a Liget több mint 200 éves történetében alakult így. Az első tavaszi jó idők beköszöntével százak lepik el a parkot, és külön ünnepség nélkül is látványosan indul a jó idő szezonja.

Előző sétánkon a leginkább a Vajdahunyad vára és környékén jártunk. Most pedig a hivatalos szezonnyitó helyszínén (merthogy ilyen is van), a Liget déli felében egy rejtélyes sír és környékén teszünk sétát.

A titokzatos sír

A Városliget legrégebbi és talán legtitokzatosabb emléke az Olof Palme ház melletti területen látható. Az egyedülálló nyughely Toporczi Horváth Jakab ügyvédé, aki Martinovics Ignácot és társait védte a jakobinusok elleni perben. Végrendeletében vagyonát szétosztotta, egyebek között hagyományozott "Temető helyére, melyet egy kertben kívánt magának, 700 forintot. Sírkövére pedig e Deák szót: "Fuit". Ezen kívánsága szerént a Város kertjében vagy erdejében, melly a városra nézve éjszaknak fekszik és sok kellemetes kertekkel fel vagyon ékesítve, adatott helytemető boltjának.". (a deák nyelv, az egyetemeken tanult fiatalok zsargonja).
Horváth Jakab 1806 decemberében halt meg. Arany János "Ének a Pesti Ligetben" 1877-es költeményének utolsó versszaka:

El is megyek tán nem sokára,
Hírnév, dicsőség nem maraszt,
Tudom, mit ér fagyos sugára,
Itt is megtanultam azt.
Nyerd bár világi életedben
Ég és föld minden koszorúit:
Neved csak az, mit e ligetben
Egy sírkő rád olvas: Fuit.

1928-ban a főváros rászánta magát a jeles síremlék felújítására. Évtizedeken keresztül a Liget gondozói sem tudták, hogy a sírkőhöz sírbolt is tartozik, de 1955-ben cserjeültetés közben Toldi Miklós segédmunkás csákánnyal két téglát kiemelt és alatta üreget találtak. A vele dolgozó Gábor István és Rácz István benéztek az üregbe és omladozó koporsó körvonalait látták. A rést befalazták újra és Horváth Jakab prókátor háborítatlanul pihen a város által kijelölt helyen.

Herminamező Polgári Köre a Zitterbarth Mátyás által épített sírkamrát 1995-ben felkutatta és a sérült sírkövet Antal Sándor kőfaragómester újrafaragta, amit a Főkert míves védőkerítéssel vett körül, és rendbe hozta a környezetét is. 1996 óta hagyomány, hogy a Városliget szomszédságában és érdekében tevékenykedő civil szervezetek (Budapesti Városvédő Egyesület, Herminamező Polgári Köre és a Liget Köztársaság) húsvét vasárnapján koszorúzással egybekötött emlékezést követően itt nyitják meg a ligeti szezont.

Tereptárgyak?

A sír szomszédságában található a vakok zárt kertje. A szomszédos Vakok Intézetéből látogatják ezt a speciális tereptárgyakkal ellátott parkrészt.

Olof Palme ház

A sírhoz közel áll az Olof Palme ház, ami a Városliget legtöbb épületéhez hasonlóan az Országos Kiállítás egyik pavilonjának épült 1885-ben.
Egy évtizeddel később a Millenniumi Kiállításon Egészségügyi Csarnok lett. A kor egészségügyi technológiáját, kórházak szellőztetési, ágyberendezési, és fölszerelési készülékeket, sebészeti eszközöket, különböző kötözőszereket, csatornázási terveket, vízvezetéki és házépítési terveket állítottak ki. A csarnok egyike volt a Millenniumi Kiállítás legértékesebb pavilonjának.

1894-ben az épület a Történelmi Arcképcsarnok színhelyéül szolgált. Majd a Fővárosi Múzeum nyitotta meg kapuit. A múzeum létrehozása a főváros múltjára vonatkozó történeti emlékek összegyűjtését szolgálta. A termek zsúfoltságát a kiállítási anyag gazdagsága és a helyszűke okozta, hiszen az épületet nem múzeumnak, hanem időleges kiállítások csarnokának tervezték.

Az épület a múzeum lényeges feladatainak ellátására nem volt alkalmas.
A két világháború alatt hadikórházként üzemelt. A Műcsarnok a háborúk során megsérült ezért átalakították.

1954-ben a Művészeti Alap megalakulásával az épület szobrászművészek műhelye, később a Képzőművészeti Kivitelező Vállalat székhelye lett.
1990-1993 között a jelenlegi Műcsarnok költözött be az épületbe, a felújítási munkák idejére.

Azóta rendezvényközpontként (koncertek, partik), rádió stúdióként, művészeti központként funkcionál. Állapota jelenleg nincs a legjobb formában. Reméljük ezt az épületet is felfedezik és restaurálják.

Forrás: fuit.hu, owl.hu

Laluna

 

További cikkek ebben a témában: