Utolsó napos hétvége- ki a szabadba | Okosanyu
2016. október 06.

 Utolsó napos hétvége- ki a szabadba

Lassan tényleg beköszön a tél és vége a meleg napoknak. Összegyűjtöttük, hogy merre induljunk utoljára magunkba szívni a simogató napsugarakat, feltöltődni a tél előtt.

A gyerekek számára minden kirándulás egy élmény. Az előre jelzések szerint már nem sokáig tudjuk élvezni azt a különlegesen meleg és szép időt.

„Szép hétvége után a hétfő nagyon meleg lesz, aztán lesz egy kis felhő és szél, jövő hét végén pedig jöhet az igazi tél”
http://vs.hu/kozelet/osszes/nagyjabol-mar-latszik-mikor-johet-az-igazi-tel-1113#!s0

Hajrá ki a természetbe, megnézni, hogyan aranylik az ősz az erdőkben, hogyan süt át a fény a lehulló leveleken. Nincs is jobb, mint avart rugdosni vagy őszi terméseket gyűjtögetni.

Árpád-kilátó

Hol található: Budapesten
Megközelítés: A 65-ös busz a Kolosy térről indul a Fenyőgyöngye felé, ami a végállomás. Innen a nagyon széles kék jelzésen kell elindulni dél felé, és csak követni a jelzést.
Táv: Kb. 1,5 km, könnyű terep. Kényelmesen kb. fél-háromnegyed óra alatt lehet teljesíteni. Gyerekkel valamivel lassabb. Oda-vissza egy szép délelőtti program.
Kinek ajánljuk:  Gyerekkel, de akár babakocsival is tökéletes őszi program.
Látnivalók: A végcél az Árpád-kilátó. A története nagyon érdekes. Nagyszerű kilátás nyílik Budapestre, szép időben be lehet látni a Dunát, és a körülötte lévő összes nevezetesség is jól látszódik. Kiváló fotókat lehet innen készíteni a hidakról is. A gyerekek nagyon szeretnek körbesétálni a kilátóban.
Térkép: https://www.google.hu/maps/@47.5351803,18.9998069,15z

Okosanyu tipp: Szedjünk az úton színes faleveleket, őszi terméseket, amikkel otthon a hosszú téli estéken kézügyeskedhetünk. 

Budakeszi Vadaspark

Hol található: Budakeszi
Megközelítés: Autóval a Szanatórium utcán kell behajtani, melynek végén jobbra fordulva az aszfaltúton kell végighaladni. Az út végén a kőfejtőnél van egy nagy parkoló. Busszal a Széll Kálmán térről (22A vagy 222) a Szanatórium utcától gyalog 15-20 perc.
Kinek ajánljuk: Babakocsival, kicsi és nagy gyerekkel is remek program.
Látnivalók: A Vadaspark egy kaland, de mellette is sok élményt szerezhetünk lurkóinknak, fantasztikus a játszótere is! De a környéken is sok a látnivaló: A Vadaspark 100 éves feketefenyők között található, ahol egy igazi mesebeli tisztáson a legaktívabb gyerek is addig és annyit rohangálhat, amíg teljesen ki nem fárad! Itt ki lehet ereszteni a hangot, és levezetni az energiákat! A tisztásról kitűnő kilátás nyílik a János-hegyre, Budapest legmagasabb pontjára, és az Erzsébet- kilátóra. Rönk játszótér is rendelkezésre áll. A bejáratnál ingyenesen látogatható a Pici Tanya nevű parasztudvar: baromfikkal, mangalicával és szárnyasokkal.
Ajánljuk a kalandparkot is: www.erdeikaloz.hu Ki ne hallott volna erdei kalózokról, akik félelmet nem ismerve dacolnak a magassággal, és az égig érő fák lombkoronáiban hősiesen veszik az akadályokat?!
Információ: http://www.vadaspark-budakeszi.hu/
Jegyárak: http://www.vadaspark-budakeszi.hu/jegyarak

Okosanyu tippje: Semmiképp ne hagyjuk ki a látványetetéseket: http://www.vadaspark-budakeszi.hu/etetesi-es-trening-idopontok 

Medveotthon vagy Macipark

Hol található? Veresegyháza
Megközelítés:  Autóval: Veresegyház, Patak u.39. GPS 47.633390, 19.258781
Vonattal: Budapest, Nyugati - Fót - Veresegyház, Ivacsi megálló, innen 1600 m.
Kinek ajánljuk: A legnagyobbak számára is hatalmas élmény pár méterről medvét etetni. Babakocsival és kutyával is látogatható.
Látnivaló: Érdemes mézet vinni magunkkal, hogy megetethessük azokat a macikat, akik még nem kezdték a jóidő miatt téli álmukat. Hatalmas fakanalakat a kerítés mellett lehet kölcsön venni.
Nézzük meg a medvék mellett a többi állatot is, szánjunk rájuk elég időt, hogy megfigyelhessék a gyerekek viselkedésüket. A farkasetetést nagyobbaknak ajánljuk 12:00-kor és 15:00-kor.
Nyitva tartás: 8-tól sötétedésig.
Jegyinformáció: http://www.medveotthon.hu/nyitva-vagyunk/

Okosanyu tippje:  November 15-én vasárnap Veresegyháza főterén Márton napi fesztivál lesz:
http://www.medveotthon.hu/hirek/waldorfos-marton-napi-fesztival/ 

Nagy-Kevély avagy a hamis Egri vár

Hol található: Pilisborosjenő
Táv: kb. 9 km
Megközelítés: Az Árpád hídi buszpályaudvarról éppen fél óra alatt lehet kiérni Pilisborosjenőre, ahonnan egy kifejezetten látványos körtúrát tehetünk. Az elején érdemes a kék jelzésű kerékpárutat követni, mert éppen a buszmegállótól indul
Kinek ajánljuk: Hosszabb túra. Közepes nehézségű, nagyobb gyerekek már ügyesen teljesítik.
Látnivalók: A régi kőfejtőnél jobbra a kékre, majd a sárgára érdemes áttérni, ha be akarunk kukkantani a Mackó-barlangba, ahol sok állat (rénszarvas, ló, barlangi medve, gyapjas orrszarvú, őstulok, hiéna) maradványaira és régészeti leletekre bukkantak, amelyek azt bizonyítják, hogy valaha ősember is élt itt. A Kevély-nyeregtől a piros jelzés visz fel magára a csúcsra, ahonnan délnyugatra és északkeletre is gyönyörű kilátás nyílik. Lefelé egy idő után a piros négyzetre fordulva jutunk vissza a faluba. Az útvonal variálható, vannak lényegesen hosszabb változatai is. Az 534 méteres Kevély-tetőről például nagyon szép kilátás nyílik.

Okosanyu tippje: Az út elején található az Egri csillagok forgatásához épített egri vár mása. A gyerekek imádják a várakat és legendáikat. Meséljünk, játszunk velük! 

Kisvasút – Kismaros-Királyrét

Hol található? Szokolya után Kismaros és Királyrét között
Kinek ajánljuk: Bárkinek, mert a Királyrétről egyaránt indulnak sétavonalak és nagytúrák is. Kamaszfárasztónak is kitűnő!
A csak rövid sétát keresők a Bajdázó-völgyben pihenhetnek, ez ideális kirándulóhely gyermekesek számára. Aki nem riad vissza egy rövid, de meredek úttól, annak a királyréti vasútállomás fölött magasodó Várhegy csúcsára is érdemes felkapaszkodni, ahonnan - különösen lombtalan évszakokban - szép kilátás nyílik a környező völgyekre.A legszebb, de kétségtelenül legfárasztóbb túrák a Magas-Börzsöny megmászását jelentik. Királyrétről kb. 2-3 órás túrával érhető el a Börzsöny legmagasabb pontja, a Csóványos, ahol 24 m magas kilátótorony is segít a Börzsöny teljes megtekintésében.
Látnivalók: A kisvasút nagy élmény a gyerekeknek. Ilyen remek időben pedig kitűnő program. Menetrend: http://kiralyret.bloglap.hu/cikkek/teli-menetrend-23223/
A kerti vasútpici gyerekeknek izgalmas, 5 percig kanyarog a sétaút mellett.
Királyrétről több természeti látványossággal is találkozhatnak az idelátogatók. Amihez nem is kell sokat gyalogolni. Ilyen látványosság többek között a Királyréti Horgásztó, a Bajdázói-tó és az egykori kőbánya.


 

 

További cikkek ebben a témában: