Utazás gyerekkel | Okosanyu
2010. április 22.

 Utazás gyerekkel

Utazni jó – ezt azt hiszem bátran kijelenthetjük. Gyerekkel vagy gyerek nélkül. De családdal hogyan és hová is utazzunk?

Szingliként a fő szempont az volt, hogy bulis jó helyre menjünk, mondjuk ahol az egy négyzetméterre eső pasi-létszám meghaladja az ötöt, illetve talán az volt szempont még, hogy legyen a közelben valahol egy ágy, ahol hajnalban néhány órára álomra hajthatjuk fejünket.

Párra lelve sem sokat változott a szempontrendszer, talán több kultúra, több kényelem, de a hangsúly még mindig a szabadságon és pihenésen volt.

A szerencsésebbeknek aztán eljött az „Utazás gyerekkel” korszak, s hirtelen megvilágosodtunk: amit mi eddig szervezésnek és előkészületeknek hívtunk az csupán egy villámgyors bőröndbe-dobálás és ad hoch repülgetés ahhoz képest amit mi Okosanyuk művelünk , ha gyermekünkkel útra kelünk.

Ha pici a baba, ott van mindjárt az első kétely: merjünk repülni, vagy válasszuk az olcsóbb, ám jóval lassabb autót? Ha nagyobbak, akkor a repülőjegy már nem ingyen van, de biztos, hogy az autóban kilométerenként legalább négyszer szeretnénk hallani a „mikorérünkmároda” nagy sikerű klasszikust?

Az utazásnál még nagyobb kihívás a csomagolás, mit vigyünk, mi maradjon itthon, mire lesz szüksége a Gyermeknek?
Vajon van a szállodában vízforraló, és ha van, van olyan jó, mint a miénk, pontosan száz fokon kezd el majd ebben is forrni a víz? Cumisüveg, nyári ruha, téli ruha, esőkabát gumicsizma, sőt, mi lesz, ha az idén hirtelen nyáron esni kezd a hó?

Amikor mégis végre nagy nehezen becsomagoltunk, máris szembesülünk a következő témakörrel, hogyan engeszteljük ki Apát aki 2 órán át izzad, hogy a csomagtartóba a bőröndökön túl, a babakocsi fölé/alá még a babafürdőkádat és azt a 2 csomag pelenkát is betuszkolja ?

Ha minden akadályon túl vagyunk, sőt végre valahára odaérünk, további bizonytalanságunk is előjön, vajon sikerül-e az itthoni gyermekszobát bőröndünkből tökéletes mértékben elővarázsolni, hogy Szemünk fénye semmiben ne szenvedjen hiányt?

S végül, de nem utolsósorban azért csak bennünk motoszkál végig a nyaralás alatt még egy kérdés, hogyan pihenjük majd ki az utazás után azt a stresszt, amit a gyermekinkkel való nyaralás jelent, az örökös figyelmet, a folyamatos készenlétet és szűnni nem akaró kérdés- és beszédsorozatot.

Ennyire rossz lenne együtt nyaralni? Dehogy. Hiszen mégiscsak együtt a család és új élmények várnak ránk, és mindenki örömmel nézegeti majd télen a nyaralós fotókat – de azért lássuk be nem egyszerű, viszont van megoldás!

Ausztriában Németországban már régen rájöttek a titok nyitjára, de itthon is egyre többen csatlakoznak, s családbarát szállodák sora várja vendégeit, vízforralóval, babakocsikkal, gyermekbarát szolgáltatások sorával.
Ezekben a szállodákban minden nap más és más családi programot szerveznek, gyermekeink a többi gyerekekkel, felügyelet mellett élvezik a nyarat, s vesznek részt színes programok sokaságán.

Ezalatt, mi szülők, befejezhetjük a januárban elkezdett mondatot, könyvet, gondolatot, társunkkal akár fél óránál többet is beszélhetünk megszakítás nélkül, reggelinket és vacsoránkat is elkölthetjük úgy, hogy közben egyszer sem kell felállni mézet hozni, vagy popsit törölni – egyszóval pihenhetünk!!
Kell ennél több?

Gyermekbarát szállodákat, élményparkokat az alábbi oldalon találnak:
www.kidsplanet.hu

 

További cikkek ebben a témában: