Megújult a Fővárosi Füvészkert | Okosanyu
2009. július 21.

 Megújult a Fővárosi Füvészkert

A látogatók ismét gyönyörködhetnek a különleges növényekben.

Helyreállították a gyógy és fűszernövények részlegét, a történeti és rendszertani gyűjteményt is. Megemelték egynyári növények és a hazai védett növények számát, valamint teljesen felújították a Victoria-házat.
A park akadálymentes lett és több napkollektort is beszereltek, az energiatakarékosság jegyében. Az Európai Uniós támogatásból szépülő kertre eddig 400 millió forintot költöttek. Sok újdonságot és szépítést terveznek még, a munkálatok folytatódnak. Új öntözőrendszert építenek és felújítják az utakat is. Várhatóan jövő év végéig lesz teljesen kész.

A kert fő nevezetessége az országban máig egyetlen Victoria-ház, melynek nagy vízmedencéje a trópusi, különleges szépségű amazonasi tündérrózsának ad otthont. Az egy métert meghaladó levélátmérőjű növény augusztus végén, szeptember elején virágzik. Akár egy 13 kg-os gyermeket is meg tud tartani.

A kert története:

Eredetileg nem Budapesten volt, hanem Nagyszombaton. Több költözés után került a Józsefvárosba, a mai helyére. Abban az időben sokkal nagyobb területet foglalt el, a Klinikák építése miatt csökkent a mai 3 hektárra. 1 600 növényfajt volt található benne.
Az eredetileg angolpark-stílusban létrehozott kert, a természetes forrással táplált tóval, szigettel, műromokkal tájképileg is szép látványt nyújtott.
A kert többször is virágkorát élte:
- 1820-as években Haberle Károly professzor vette át a kert irányítását, és kiterjedt nemzetközi kapcsolatait felhasználva, külföldi tanulmány- és gyűjtő utakkal rövid idő alatt európai hírűvé fejlesztette a közel 10 000 fajt bemutató kertet. Rendszeresen tartott a kertben gyakorlati foglalkozásokat. Munkájában nagy segítségére volt főkertésze, Rochel Antal, aki az orvosi pályát hagyta ott, hogy szenvedélyének, a botanikának élhessen. Az ő érdeme egy európai hírű szibériai gyűjtemény létrehozása, valamint a Bánság flórájának felkutatása.
- 1838-as nagy pesti árvíz után az Egyetem 1847-ben József nádor támogatásával, 80 000 forintért vásárolta meg a Festetics család 10 hektáros józsefvárosi birtokát a benne álló, egy 18. századi, barokk stílusú földszintes épület kibővítésével 1802-ben, Pollack Mihály tervei alapján épített vadászkastéllyal egyetemben.
- A kert Linzbauer Ferenc sebészprofesszor igazgatósága alatt gyors fejlődésnek indult. 1864-65-ben építették fel az európai viszonylatban is jelentős méretű, ma is álló pálmaházat.
- A 19. század utolsó évtizedeiben Jurányi Lajos igazgató és Fekete József főkertész munkásságának idején élte a kert újabb virágkorát: a már 12 000 fajt számláló gyűjtemény nemzetközi hírűvé vált. 1893-ban az amazonasi tündérrózsa és Paraguayból származó rokona számára külön épületet építettek: ez a Viktória-ház.

A Füvészkert Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényének egyik fő helyszíne. A „Füvészkert” elnevezés a regény nyomán terjedt el. Hivatalos neve sokáig az ELTE Botanikus Kertje volt

Hasznos tudnivalók

Belépőjegy:
Felnőtt: 600 Ft
Diák/Nyugdíjas: 300 Ft
Családi jegy: 1400 Ft
(2 felnőtt + két 14 év alatti gyerek)

A kert nyári nyitva tartása:
április 1.-október 31.-ig: minden nap 9-17 óráig
Az üvegházak nyitva tartása: 9-12 és 13-16 óráig

Cím:
1083 Budapest, Illés u. 25.
http://www.fuveszkert.org/

Megközelíthetőség:
3-as Metró (Klinikák)
3-as Metró (Nagyvárad tér)
9-es autóbusz vagy
83-as troli (Kálvária tér)

 

További cikkek ebben a témában: