Kalandozás a múltba! | Okosanyu
2010. április 28.

 Kalandozás a múltba!

A mostani gyerekek nem ismerik az iskolaköpenyt, a szabályozott televízió nézést, a kisdobos akadályversenyeket. Itt a remek alkalom, hogy meséljünk a gyerekkorunkról!

Mi kirándulni indultunk a Szoborparkba. Egész úton és a helyszínen is meséltem-meséltem. Hogy miért is nagyon szerencsés, hogy egy ilyen szabad világban élhet. Hogy a nagyiéknak nagyon sokféle szabályt kellett betartaniuk. Papa nem mehetett tovább tanulni, nem járhattak templomba… Nekem már egy kicsit könnyebb volt. De még emlékszem a teljesen üres játékboltra, ahol 5 játék ült a polcon, inkább anyukám varrt nekem játék mackót. Amikor külföldi rokonok banánt küldtek, hihetetlen élmény volt.
Akkoriban muszáj volt minden program, iskolában és iskolán kívül. Viszont nagyon sokan tanultak hangszereken, a sportélet izzott. Nem volt anyagi kérdés, hogy kipróbáljuk magunkat mindenben. Komolyan vettük a feladatokat. Másodikos korunk óta egyedül tartottuk az örsi gyűléseket, teljes fegyelemmel, felelősségtudattal.
Képzeljétek, még az Örsi indulót is el tudtam énekelni, amit mi írtunk!

Te is meséld el nekik, hogy milyen világban éltünk, mi volt az Örs, milyen büszkék voltunk, amikor a kék nyakkendő a nyakunkba került…

Mi pedig megszervezzük neked hozzá a programot! Mi lehetne jobb helyszín egy ilyen múltba kalandozáshoz, mint a Szoborpark.

Budapest belvárosától autóbusszal csupán 25 percnyi távolságra nemcsak egy különleges múzeumba, hanem egy egészen más világba érkezhetünk. Itt található a világon egyedülálló témapark, amely a kommunista időszak emlékeinek bemutatásával a diktatúra bukására emlékeztet. Látványos és hatásos kortörténeti kiállítóhely a szocializmus éveinek köztéri szobraival, amelyeket az 1989-90-es politikai rendszerváltozást követően Budapest utcáiról eltávolítottak. Utolsó pillantás a Vasfüggöny mögé. Budapest egyik legérdekesebb látványossága.
A Szoborpark gigantikus alkotásai egy letűnt korszak jelképeiként a diktatúrára figyelmeztetnek, a vele szemben felépült Sztálin-tribün a szabadságvágy mítoszát idézi meg.

Szoborpark

A parkban láthatók a „Magyar-szovjet barátság” és a „Felszabadulás” allegorikus emlékművei, munkásmozgalmi személyiségek és a szovjet Vörös Hadsereg katonáinak szobrai, valamint több gigantikus alkotás. Itt található Lenin, Marx és Engels, Dimitrov, Osztapenko kapitány, Kun Béla és sok más, „kommunista hős” emlékműve.
A látogatók egyik „kedvence” a Felszabadító szovjet katona. A 6 méter magas, rémisztő tekintetű szobor korábban Budapest közepén, a Gellérthegy tetején állt, ahol mindenhonnan jól látható volt. Kezében sarló-kalapácsos zászló, nyakában dobtáras géppisztoly van.

Főbejárat

Elölről nézve egy hatalmas, klasszicizáló épületnek tűnik. Mögé belesve látható, hogy olyan, mint egy támasztékokkal felállított, 12 méter magas „kommunista díszlet”. Tökéletes nyitány a diktatúra természetének bemutatásához. Eleőd Ákos építész, a park koncepciójának alkotója így fogalmaz erről: „Ez a park a diktatúráról szól, de abban a pillanatban, amikor ez kimondható, leírható, megépíthető, abban a pillanatban ez a park a demokráciáról szól. Csak a demokrácia képes megadni a lehetőségét, hogy szabadon gondolkozhassunk a diktatúráról - vagy éppen a demokráciáról, vagy bármiről."

Dísztribün és Sztálin csizmái

Az emelvény 1:1 másolata az épületnek, amely Budapest központjában, a kommunista ünnepi díszszemlék céljára kialakított „Felvonulási téren” állt. A kommunista vezetők innen integettek az előttük elhaladó, őket kötelezően ünneplő, kivezényelt tömegeknek. A tribün volt a talapzata Sztálin, szovjet pártfőtitkár, államfő és hadvezér 8 méteres bronzszobrának is. A művet a kommunista elnyomás ellen fellázadt tömeg 1956. október 23-án ledöntötte. Helyén a forradalom leveréséig maradtak a generalisszimusz csizmái. A Memento Parkban a tribün tetején álló csizma-pár ennek a csonka emlékműnek a hiteles másolata.

Vörös Csillag Ajándékbolt – Red Star Store

A kommunizmus korszakát megidéző, különleges árucikkek kincsesbányája. Szovjet souvenírek, karórák, laposüvegek, öngyújtók és más használati cikkek. Vicces pólók, bögrék, képeslapok és poszterek a „klasszikus kommunista bölcsek” arcképeivel vagy jelszavaival. Trabant autómodell, Lenin-gyertya, eredeti használati tárgyak, retró-emléktárgyak az 50-es, 60-as, 70-es évekből. „Best of Communism” - forradalmi zenék és indulók CD-n. A Vörös Hadsereg kitüntetései, poszterek, könyvek, és a korszak legsikeresebb játékfilmjei valamint dokumentumfilmek DVD-n és sok más érdekesség.

Trabant

A kettészakított Németország keleti, kommunista fele (a Német Demokratikus Köztársaság, azaz az NDK) iparának legkülönlegesebb terméke, a műanyag-karosszériájú, préselt elemekből összeállított Trabant autó. A Memento Parkban a látogató beülhet egy ilyen „népautóba”, amelyben személyesen is átélheti a trabant-érzést. Bár a kiállított autó sajnos működésképtelen, ám a design eredeti!

Északi barakk

A Memento Park korhű barakkjában rendezett alkalmi kiállításon, a kommunista diktatúra elleni 1956-os magyar forradalomról, az 1989-90-es rendszerváltásról, illetve a Memento Park koncepciójáról látható fényképes összeállítás. A XX. Századi magyar történelem második feléből bemutatott események összefoglalóan felidézik a Közép-Kelet Európai népek szabadságvágyát.
A moziteremben folyamatos vetítésen a kommunista állambiztonsági szolgálatok működéséről, titkos megfigyelési módszereiről, a besúgóhálózat működéséről angol felirattal látható „Az ügynök élete” című dokumentumfilm. A film DVD az ajándékboltban is megvásárolható.

Nyitva minden nap 10 órától napnyugtáig.
http://www.mementopark.hu/
Budapest XXII.kerület (Dél-Buda), Balatoni út-Szabadkai utca sarok

Eljutás közösségi közlekedéssel

- A Fehérvári út Bocskai Út sarkáról (Allee Bevásárlóközpont elől) a 150-es BKV busszal a Memento Park megállóig. A busz hétköznap 20, hétvégén 30 percenként indul.
- A Kelenföldi pályaudvarról (Etele tér) a 710, 720, 721 vagy 722. számú Volán busszal a Memento Park megállóig.

- Közvetlen autóbuszjárat a Belvárosból, minden nap 11 órakor (július és augusztus hónapban 3 órakor is. A busz a Deák térről a Memento Park-menetrendi táblával jelölt megállóból indul. A jegy tartalmazza a Szoborpark – Memento Park belépőt is!

Jegyárak:

Felnőtt: 1500 Ft.
Diák (diákigazolvánnyal): 600 Ft.
Családi jegy: 2000 Ft.
Hungary card, Budapest card: 1000 Ft.
Közvetlen buszjárat, amely a belépőjegyet is magában foglalja: 4500 és 3500Ft.

Ha családi jeggyel mész be, kérd a pénztárnál az ingyenes munkafüzetet!

 

További cikkek ebben a témában: