Degas-tól Picassóig kiállítás | Okosanyu
2009. március 31.

 Degas-tól Picassóig kiállítás

Április 25-ig ez a kiállítás a legjobb alkalom, hogy a gyerek számára is bemutassuk a festészet legkedveltebb időszakának csodáit! Összegyűjtöttük, hogy mit is érdemes mesélned!

Kevesen vagyunk igazi művészettörténészek. Ne ijedjünk meg, nem is az a cél, hogy rajzórát tartsunk! Inkább csak az, hogy kicsit fejlesszük a gyerek szépérzékét, hogy megismerjük, miről mit gondol, hogy a festészet, mint kifejező eszköz ne legyen idegen számára, hogy nyissunk a világszemléletén.

A teljes kiállításon 55 mű látható, tehát szép nagy tárlatot tekinthetünk meg. Nem kell minden mű előtt órákat idéznünk.
Courbet, Corot, Degas, Manet, Monet, Renoir, Gauguin, Van Gogh, Toulouse-Lautrec, Cézanne, Matisse és Picasso : hatalmas nevek, nem kell, hogy mindegyikőjük élettörténetét és művészetét átadjuk. De egyik-másik műről, szereplőről, festőről nagyon sok érdekeset lehet mesélni!
Nagy segítség, hogy időrendbe van rendezve, így könnyebben mesélhetünk!

Összegyűjtöttük, hogy mik azok a történetek, amiket érdemes elmesélned!

Még otthon izgalmas, ha nézegetünk képeket erről a korszakról. Megmutathatjuk, hogy hogy éltek akkoriban az emberek, milyen ruhákat hordtak, hogyan gondolkodtak. A képet előre is megnézhetjük. Meséljük el, hogy ezek a képek mennyit érnek, és, hogy a világon mindenhol ismerik őket! Ha a japánkerti hidat megmutatjuk valakinek, mindenki rá fogja vágni, hogy Monet!

Szeretnéd tudni, hogy hogyan meséld el a korszakot gyerekszemmel? Hogy melyik képen mit érdemes nézni? Hogy milyen pikáns vagy érzelmes történetek állnak egy-egy alkotás mögött? Hogy mivel fejlesztheted a gyermeked a tárlatnézegetés közben?

Ízelítőül egy példa:

• Az egyik legérdekesebb története Henri Rousseau naiv festményeinek van. A művész, későn kezdett el festeni és semmilyen festészeti alapismeretekkel nem rendelkezett. A lábakat sosem tudta jól lefesteni, ezért mindig valamivel eltakarta őket. Virágokat festett az előtérbe, vagy gallyakat. Mindig a dzsungel leveleit formázta meg. Egyszer egy barátja, a híres költő, Apollinaire megkérte, hogy fesse le őt és feleségét. Ő megtette, a képet láthatjuk a kiállításon. A nő nagyon hiú volt szépségére, ezen a képen viszont nem úgy tűnik, mint ahogy ő saját magát látta. Nagy sértődés és évekig tartó harag lett a vége.
Tudni kell, hogy Rousseau mindig azt hangsúlyozta a képen, amit fontosnak tartott. Ezért van, hogy az férfi keze olyan nagy, hiszen író. A nőnél pedig a testét igyekezett kiemelni…

Ha szeretnéd tudni, milyen érdekes történetek fűződnek a kiállítás anyagához, mit mesélhetsz kicsiknek és nagyoknak, töltsd le pdf anyagunkat!

A kiállítás adatai:

Degas-tól Picassóig kiállítás
Szépművészeti Múzeum
Francia mesterművek a moszkvai Puskin Múzeumból
2010. január 28 – 2010. április 25.
6 éves korig ingyenes.
6-26 éves korig 50%-os kedvezmény jár.
Teljes árú: 2600 Ft elővételben, a helyszínen 3000 Ft.
www.jegymester.hu

Ha gyerekünket lekötik az előadások, érdemes a Múzeum+ keretein belül tárlatvezetéssel menni! Itt olvashatsz róla!

Töltsd le a Gyerekszemmel Múzeumi kalauzunkat, ami alapján te is könnyedén szórakoztató programot varázsolhatsz a gyerekednek! Töltsetek el egy izgalmas programot együtt, érdekes témákat érintve!

Degas-tól Picassóig kiállítás- Gyerekszemmel

bodza

 

További cikkek ebben a témában: