Autóval nyaralni – mire figyelj? | Okosanyu
2010. június 03.

 Autóval nyaralni – mire figyelj?

Autós nyaralásra készültök a családdal? Tippjeinkből megtudhatod, milyen trükkök által spórolhattok a legjobban.

Bár a mai benzinárak mellett az autózás lassan sokkal inkább luxusnak számít, mint a fapados repülőzés, egy családi túra, azaz több személy együttutazása esetén mégis behozhatja az árát. Természetesen pedig hangulatos, kényelmes, rugalmas és teljesen igényeink szerint alakítható az elindulás, megállás.
Autóval leginkább akkor érdemes útra kelnünk, ha belföldi nyaralásra indulunk vagy pedig maximum 4-500 km-en belül elhelyezkedő úti célunk van (pl. a horvát vagy szlovén tengerpart, Ausztria, a Tátra szlovákiai vagy lengyelországi tájai, Erdély, Kárpátalja.)

1. Az út megtervezése. Noha a spontaneitás hívei szeretik a váratlanul felbukkanó fordulatokat, ki nem számítható élményeket, ahhoz, hogy elkerüljétek a fölösleges kitérőket, visszafordulásokat, érdemes alaposan megtervezni az utazást. Az interneten ingyenes útvonaltervezők állnak rendelkezésetekre, megtalálhatjátok a kilométerben vagy időben legrövidebb utat. Azon kívül az úttervezés is nagyszerű lehetőség a nyaralásról való álmodozásra és a családi munkamegosztásra egyaránt.

2. Megfelelő szervizelés, tájékozódás, felkészülés. Soha ne indulj el úgy, hogy a legkisebb kételyed van az autó műszaki alkalmasságával kapcsolatban, időben ellenőriztesd, szervizeld. Nem babra megy a játék, sok kellemetlenségtől és bajtól, költségtől kímélheted meg magatokat a rendszeres és alapos karbantartás által. Külföldi utazásnál előre tájékozódj a sürgősségi szervizelés, műszaki segítségkérés lehetőségeiről. Ellenőrizd, hogy a zöldkártyád, kötelező felelősség-biztosításod, Casco-d milyen feltételekkel érvényes az adott országban illetve az illető országban milyen iratokat várnak el a közúti közlekedés résztvevőitől. A szabályokat maradéktalanul tartsd be, több szomszédunk súlyos büntetésekkel „honorálja”, ha nincsenek hátul is bekötve az utasok, ha nincs az utastérben mindenki számára a láthatósági mellény… stb.

3. Klíma. A klímaberendezés csak úgy falja a benzin, száz kilométerenként akár több liter pluszbenzin elfogyasztását eredményezheti a használata, ráadásul az egészségre sem csak jó hatással van. Ha lehet, csak végszükség esetén kapcsoljátok be, ne szokjatok hozzá, ne terheljétek szervezeteteket sem az autó belső terének mesterségesen lehűtött levegőjével. A dolog paradoxonja, hogy a lehúzott ablakok is növelik az autó fogyasztását, de mégis inkább ez legyen az alternatíva.

4. Rövid helyi túrák kerülése. A nyaralás helyszínére érkezve a rövid utakra ne használjátok az autót, inkább biciklizzetek, sétáljatok, tömegközlekedjetek. A rövid és sok fékezéssel járó utak térülnek meg a legkevésbé az autózásban.

5. Csak semmi fölösleg! Se magatokat, se az autót ne terheljétek fölöslegesen cipelt pakkokkal. Nyaralásnál legyen nálatok minden valóban szükséges, de semmi több. Sokkal kevesebbet fogsz ruhából, cipőből viselni és a gyerekek.
Tipp: érdemes pár nappal az indulás előtt listát írni arról, mit visztek magatokkal és minden nap kihúzni egy pár dolgot a listáról. A praktikus, kényelmes dolgokat részesítsd előnyben. A csomagtartóból is vegyük ki az ott feleslegesen elfekvő dolgokat, így helyet is felszabadítunk és – sok kicsi sokra megy alapon – benzinből is kevesebb kell. A tetőcsomagtartó csak akkor legyen felszerelve, ha valóban szükség van rá és a biciklit is csak akkor vigyétek, ha reális eséllyel fogtok kerekezni a nyaralás helyszínén.

6. Guminyomás. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a megfelelő guminyomás nem csak a gumi élettartamát, hanem a benzinfogyasztást is optimalizálja. Utasokkal és csomagokkal alaposan megpakolt gépkocsinál nagyobb nyomásra van szükség. A pontos értékekért már utazás előtt készülj fel a gépkönyvből!

7. Ügyelj a követési távolságra. A megfelelő követési távolság betartása nemcsak a biztonságos vezetés miatt fontos, elkerülheted általa a benzinfaló fékezéseket, ismételt gyorsításokat. Fékezésnél minél nagyobb részt vállal át a motorfék, annál jobban jársz.

8. Megfelelő sebesség. Ennél a pontnál ismét csak kéz a kézben jár a biztonságos és gazdaságos vezetés. Minden autó számára létezik az a sebességfokozat, amiben a legjobban „érzi magát”, a legkevesebbet fogyaszt, ezt a sebességet igyekezzetek tartós haladás esetén belőni és tartani. Lejtős útnál használd ki a lejtő adta segítséget, emelkedőnél pedig gyűjts előre erőt az autó számára a megfelelő nekifutással.

9. Alacsony fordulat, magasabbra váltás. A motorfordulatszám alacsonyan tartásával rengeteg üzemanyagot spórolhatunk. Igyekezzünk minél hamarabb minél magasabb váltóállásba kapcsolni, természetesen a motor igényeinek megfelelően. Általánosan nézve már 50 km/h-nál reális lehet az 5-ös váltóállás.

10. Nemcsak az autó és a benzinbüdzsé gazdaságosságára, hanem az emberi erőforrások kímélésére is figyeljünk oda. Ha mindkettőtöknek van jogosítványa, osszátok meg egymás között a vezetés terheit és örömeit egyaránt. Továbbá pihenőszakaszban is, amikor épp a másik vezet, segítsétek természetesen egymást, térképnézegetéssel, a forgalom, útirányok figyelésével. Ne kapcsolj ki, csak mert nem te vezetsz éppen. Így frissebben, pihentebben érkeztek meg. Vonjátok be a gyerekeket is!

Okosanyu tippje:

Nagy szerencse, ha baráti körötökben van olyan szintén gyermekes család, akikkel az ízlésetek nyaralás terén is egyezik, akikkel az életritmusotok, elképzeléseitek nagyrészt egybevágnak, akikkel nem gond az alkalmazkodás, és akiknek gyermekeivel saját gyermekeitek is jól megértik magukat. Nem csak hogy sokkal élménygazdagabb lehet egy együttes nyaralás, az útvonal- és programtervezés is egyszerűbb és a gyerekek is több élménnyel térnek haza, hanem a szervezési feladatok (főzés, ételvásárlás, tankolás) ellátása is sokkal könnyebb, örömtelibb-, ezen kívül praktikusabb és gazdaságosabb lehet.

Csipp

 

További cikkek ebben a témában: