Állatkert az ablakunk előtt | Okosanyu
2013. február 04.

 Állatkert az ablakunk előtt

Télen kevesebb a szórakozási lehetőség, amivel lefoglalhatjuk a gyermekeink folyton kíváncsiskodó fantáziáját. A madár les nagyon érdekes elfoglaltsággá válhat.

De kik is azok, akik vendégségbe érkeznek hozzánk? Ismerjük meg őket!

Ragyogó szempárok az ablaknál, már repül is az első vendég, a második… Anyu, ez milyen madár? Hol lakik? Miért ilyen színes? – a gyerekeket minden érdekli. Mennyivel élvezetesebb a közösen eltöltött idő, ha tudsz is válaszolni a kérdéseire! Az alábbiakból megtudhatod, kik veszik leggyakrabban igénybe télen vendégszeretetünket és miből ismerhetitek fel a kedves kis látogatókat.

Alapszabály

Nem csak télen, - ha egyszer elkezdjük - az enyhébb idő beköszöntéig rendszeresen etessünk olajos magvakkal, cinkegolyóval, madárkaláccsal. Tilos viszont élesztő tartalmazó kenyérdarabot, morzsát vagy sózott szalonnát kitenni.

Feketerigó

Egyik leggyakoribb, összetéveszthetetlen madarunk. Csodálatos, elvágyódást keltő énekében nyári naplementéken, kora őszi estéken gyönyörködhettek, - a kertben, parkokban ugrálva, villanydróton ülve gyakran megpillanthatjuk a szénfekete, narancssárga csőrű hímet és a kisebb, barnásabb tojót. Téli etetéséhez konyhai zöldségmaradékokat is kitehettek.

Széncinege

Ezt a színpompás kis madarat „nyitnikék” és „tí-cső” kiáltásairól, díszes tollazatáról ismerhetjük fel. Sárga hasán végighúzódik a fekete torokfoltja. Feje teteje és a csőre is fekete, valamint fehér arcfoltját is fekete gallér keretezi. A hasznos csöppnyi kismadár két dekagramm sincsen, mégis rengeteg ízeltlábút, hernyót, poloskát pusztít egész évben. Télen viszont nagyon hálásan fogadja az olajos magvakat, madárkalácsot, cinkegolyót.

Házi veréb, mezei veréb

A házi és mezei verebek a szinte biztos befutók azok közül, akiket madár lesen megpillanthattok az etetőnél. Szerényebb külseje ellenére a veréb is pintyféle – pontosabban, a pintyekkel együtt a verébalkatúak alrendjébe tartoznak. A verebek általában csapatostul betelepülnek az etetőbe, a többi madár ilyenkor messziről, sóvárogva figyeli a dorbézolást, és csak egy-két bátrabb cinege repül oda, hogy óvatosan felcsípjen egy magot.
Érdemes megnézni a Vili a veréb című nagyon kedves magyar rajzfilmet. Érdekes képet ad a gyerekeknek a városi madarak életéről!

Kékcinege

Mint neve is mutatja, tollazatában (fejtető, szárny- és farok vég) jellemző a kék szín. Hasa, háta zöldes színű. Igen hasznos kis rovarpusztító, de télen kényszerűségből magvakat fogyaszt és szereti a gyümölcsöket, - mókás látvány lehet a gyerekekkel megfigyelni, ahogy a kitett vagy fán maradt almát körüljárják, és kis csőrükkel dézsmálgatják.

Balkáni gerle

Jól ismert barátunk, a balkáni gerle is megjelenhet az etetőnél, szelíd tekintetű, nyakán sötétszürke örvet viselő kedves madarat már a kisebb gyerekek is ismerik.

Rendszeres gondoskodásunkkal elérhetjük, hogy kertünket kiszemeljék lakóhelyül a tavasztól télig tartó időszakban is, megtisztítva azt a kártevőktől.

És a többiek…

A felsoroltak madaraknál ritkábban a kifejező nevű zöldike, vörösbegy, vagy a piros- fehér-fekete sávos fejű tengelic is a vendégünk lehet. Igazi különlegesség a fán akár fejjel lefelé közeledő, íves testformájú, gyönyörű vörös-ezüst kék tollazatú csuszka is.

Veszélyes látogató: karvaly

Ha etetőnket rendszeresen látogatják a kismadarak, előbb-utóbb számolhatunk szárnyas ragadozó madarak – karvaly, héják – megjelenésével is. Sokan haragszanak rájuk, de ők is védettek. Az etető kihelyezésekor azonban elmagyarázhatjuk a gyerekeknek, hogy a madáretetőt sűrű bokrok közelébe telepítésével esélyt adunk az énekesmadaraknak, akik a ragadozó elől oda tudnak menekülni.
A macskák ellen pedig az etetők lábazatára kötött szúrós ágakkal védhetitek kis röpködőket.

Elkészítettétek a madáretetőt és gyerekkel együtt is, tippek itt!

Képek forrása: www.sas-hegy.hu, www.sarretturizmus.hu, www.fotozz.hu

bodza

 

További cikkek ebben a témában: