Tormával formában! | Okosanyu
2012. február 13.

 Tormával formában!

Megoszlanak a vélemények erről a növényről, valaki vagy szereti, vagy nem. De tudjuk, hogy  mennyi mindenre jó és mennyire egészséges?

Először is lássuk, honnan származik? A torma egy nagy tűrőképességű évelő növény, mely Kelet-Európában honos, így nálunk is, akár kertünkben megterem.

Mire jó a torma?

Rengeteg C-vitamin van benne, tele van szervezetünk számára fontos ásványi anyagokkal. Így például:
• káliummal, mely a sejtek energiaellátásához, ideg- és izomműködéshez szükséges;
• kalciummal, mely a fogak és csontok felépüléséhez nélkülözhetetlen;
• magnéziummal, mely szintén az idegek és izmok működésében, a csontok felépítésében, az érrendszer működésében ad segítséget
• vassal, mely az oxigén és a szén-dioxid szállításában játszik fontos szerepet.
• Serkenti a gyomor- és bélműködést, nyálkaoldó, vizelethajtó, és hevítő hatású.

Mivel az ésszerűbb és egészségesebb táplálkozás terjedésével párhuzamosan növekszik a fogyasztása és a piaci ára is, ezért ültessünk kertünkbe.

Hogyan használjuk?

A népi gyógyászat reszelve, borban áztatva reumaellenes szerként használja pakolásként, de a gyógyszeriparban is kedvelt.

A legújabb kutatások szerint a torma reszelve igen hatásos baktérium- és vírusölő, ezért igen sok panaszunkra gyógyír lehet. A gyerekeknél sűrűn előforduló felső légúti problémák megoldására a mézes torma lehet a hasznunkra. Próbáljunk meg almás-tormás szendvicset készíteni, hátha a gyerekek is megeszik.

Eredetileg gyógynövényként termesztették, csak később vált a marhasültek, füstölt és főtt sonkák ízesítőjévé. Használjuk még kolbászokhoz, főtt sertés- és marhahúsokhoz, savanyúságok eltevésénél is.

Fiatal levele salátába kitűnő. A reszelt torma felhasználható még káposztasalátába, mártások, és majonéz ízesítésére.

Reszelt gyökerét mindennap ehetjük, étvágygerjesztő, gyomorjavító, elősegíti az emésztést és a vérkeringést is előnyösen befolyásolja.

Csípős aromáját hetekig megőrzi, várandós anyák, vesebetegek nagy mennyiségben ne fogyasszák.

Kertészek is kedvelik

Távol tartja a döglegyeket, rovarokat. Maga a növény dekoratív leveleket növeszt, így az eltakarhatja a kerti komposzttelepet, de ha a komposztot betakarjuk a levelekkel, nem fognak zavarni bennünket az imént említett szárnyas bogarak. Hasonló megfontolásból ablakaink alatt, ajtónk közelében is hasznos lehet. Talajigénye szerény, viszont sok vizet kíván. Kedveli a félárnyékos helyeket, de gondoljuk meg hová ültetjük, mert nehéz kipusztítani, persze, ha ki akarjuk egyáltalán. Sokak szerint érdemes minden évben kiásni és a kisebb hajszálgyökereket ismét elültetni, így elkerülhetjük az elgazosodását.

Mindezek ismeretében csak ajánlani tudom étrendünk, házi patikánk bővítésére ezt a könnyen hozzáférhető növényt. Ne feledjük, házi készítésű ételeinknél nem adhatunk jobbat gyermekeinknek. Ezekbe mindig több vitamin és ásványi anyag van, mint a tömegáruban.

Pintviki