Parkinson kór | Okosanyu
2010. szeptember 10.

 Parkinson kór

Sajnos egyre többen betegednek meg 40 éves koruk elől. Már nem csak az idősek betegsége. Mit tehetünk magunkért és másokért?

Amikor a Parkinson kórról beszélünk, eszembe jut Michael J. Fox. A betegsége után még vállalt pár filmet, de ott is lehet látni a betegség jeleit. A nyilatkozataiban viszont egyértelműen kitűnik, hogy milyen nehezére esik koordinálni a mozdulatait, beszélni. Ez egy súlyosabb változata már a kórnak, sajnos nem vette időben észre a jelekből, mi vár rá. Pedig milyen fiatal volt még!

Világszerte a második leggyakoribb degeneratív idegrendszeri betegség. Ebben a kórban kb. 6 millióan szenvednek világszerte, nálunk legalább 18-20 ezren. Évente 1 000 új megbetegedést regisztrálnak Magyarországon!

A legfontosabb szempont, hogy bárki megkaphatja ezt a betegséget. A kór, amiről az orvosok is azt mondták, a 60 év felettieket támadják meg. Most már senki nem meri kijelenteni ezt nyíltan, egyre többen betegednek meg 40 évük betöltése előtt. Sajnos évről évre egyre nagyobb a Parkinsonosok száma. Ez is tipikus újkori betegség, a genetika csak 8-10%-ig játszik szerepet ebben.

Az orvosok a környezeti ártalmakat jelölik meg a betegség elsődleges okának.

Az állapotromlás évtizedeken keresztül zajlik. A szervezetben a dopamint termelő sejtek pusztulása okozza a problémát.

A jellemző klinikai alaptünetek: nyugalmi állapotú remegés, bénulásszerű tünetek, mozgások lelassulása, izommerevség. Későbbiek során egyensúlyzavarok is társulnak, pl. elesik a beteg. Ezeket motoros tüneteknek hívjuk.

Mit tehetünk mi?

Amire mi is fel tudunk figyelni még időben, azok a nem motoros tünetek, hanem még a betegség előtti fázisban jelentkeznek: hangulatzavar, depresszió, szorongás, pánikrohamok, szaglászavar.

Fontos, hogy időben felfigyeljünk ezekre a tünetekre és orvoshoz forduljunk. A kezelés korai fázisban nagyon szép eredményeket hozhat. Igaz, hogy ez életmódváltást is jelent: ha rendszeresen sportolunk és szedjük a gyógyszert, teljes értékű életet lehet vele élni. Bár nem gyógyítható, de gyógyszerekkel jól kezelhető.

Mindenki problémája!

A megkérdezett Parkinsonos betegek mégsem a betegséget tartják a legnagyobb problémájuknak, hiszen azzal együtt lehet élni. Hanem sokkal inkább a társadalmi viszonyulásokat.

Ez a betegség egy látható betegség. A mozgás szakadozó és lassú lesz. Sajnos ezt kevés helyen tolerálják. Az orvosoknak, a családnak, az embereknek a feladata, hogy élhetővé tegyük ezeknek a betegeknek az életét. Nagyon sokat számít a tolerancia. Fontos, hogy elfogadóbbak legyünk a betegekkel kapcsolatban.

Okos Anyu tippje

Egy hely, ahol sokat lehet olvasni arról, hogy egy-egy apró gesztussal mennyire meg tudjuk az életüket könnyebbíteni!

http://www.fogomakezed.hu/

 

További cikkek ebben a témában: