Paraziták a gyerekek körül | Okosanyu
2015. május 17.

 Paraziták a gyerekek körül

Ismerjük őket? Vagy rémtörténetek szereplőinek tartjuk? El sem hinnénk, hogy mennyi kárt tudnak okozni.

Az ártalmatlan hétvégi kirándulásokon a család kedvencével, a strandon, a játszótéri homokozóban és a közösségben gyerekeink láthatatlan veszélyeknek vannak kitéve. Készüljünk fel a védekezésre az élősködőkkel szemben.

A kullancsok

Az utóbbi években az enyhe teleknek köszönhetően egyre jobban elterjedtek a kullancsok. A háziállatoknak köszönhetően már nem csak az erdőkben vagyunk kitéve a kullancscsípés veszélyének, hanem saját otthonainkban, kertünkben is. Mivel a gyerekek sokat vannak szabadban és szeretnek játszani az állatokkal, rájuk még inkább oda kell figyelni.

Számoljunk azzal is, hogy a kullancsok ősszel a fákról leesve fúródnak be a bőrünkbe. Tavasszal és nyáron a füveket és bokrokat kedvelik ezek a rovarok, alulról kapaszkodnak a bőrünkre, és vándorolnak át a meleg testhajlatainkba. Veszélyt az általuk terjesztett vírusos betegségek jelentik, mint az agyvelőgyulladás vagy a Lyme-kór.

Kullancsok elleni védekezés

Hála a védőoltásoknak a kullancsok okozta megbetegedések száma nem nőtt a rovarok elterjedésével. Az oltást azonban időben előre tervezzük meg, mert az alapvédettség 3 részoltásból áll. Az első kettő között 1 hónap telik el, a harmadikat pedig 10 hónapra adják be. Ezt követően 1 év után, majd 3-5 évenként kell beoltatnunk magunkat, hogy a védettségünk megmaradjon.

Ha kirándulni megyünk, a gyerekeket lehetőleg zártan öltöztessük, hiszen nekik a karjuk is közelebb van az aljnövényzethez. A nadrágra mindig húzzuk rá a zoknit, hogy ne tudjanak az élősködők a bőrünkkel alulról érintkezni.

Háziállataink védettségéről is gondoskodjunk, hiszen nekik is vannak fél év védettséget nyújtó nyakörvek és szőrre vihető kullancs- és bolhairtók. Ha mégis megtalálnak minket a kullancsok, akkor csipesszel minél hamarabb szabaduljunk meg tőlük. Probléma esetén azonnal forduljunk orvoshoz!

A bélférgek

A bélrendszerünkben bonyolult mikroorganizmus található. A különböző szakaszokon változó baktériumnépességet találhatunk, amelyek az emésztésben fontos szerepet játszanak. Sajnos azonban a mikrobák mellett gyakran megjelennek a rendszertanilag magasabb bélférgek is, amelyektől a világ lakosságának nem kis hányada szenved. A cérnagiliszták, galandférgek, orsóférgek és kampósférgek gazdag családjának részletes bemutatását szükségtelennek tartom, mert már a nevük is elég riasztó az anyáknak.

Sajnos gyerekeinkre a bélférgek komoly fenyegetést jelentenek a homokozókban, az állati ürülékkel szennyezett játszótereken és zöld területeken valamint az elhanyagolt állatok érintkezésével, hiszen az ő szervezetük még végtelenebb a paraziták ellen.
Aki látott már képen szegény sorsú kisgyereket, lukas szemmel, sosem felejti el.

Megelőzés

Fontos, hogy a háziállatainkat rendszeresen féregtelenítsük és bolhátlanítsuk. A féregtelenítés 3 havonta ajánlatos. Csak egy tabletta, nem igényel nagy befektetést. A gyerekeket szoktassuk rá, hogy szabadban töltött idő és az állatokkal való játék után mindig mossanak kezet. Semmiképpen se szaladgáljon a gyerek mezítláb a fertőzésnek különösen kitett helyeken, és a strandon sem ajánlott fürdőnadrág- ruha nélkül tartózkodni.

Fontos szabály, hogy evés előtt is mindig mossanak kezet a gyerekek és a gyümölcsöket sem szabad mosatlanul tálalni. Kirándulásokon mindig legyen nálunk palackozott ásványvíz, mert az biztosan nem szennyezett semmivel. A leghatékonyabb természetes védekezés ellenük a foghagyma.

A tetvek

Minden közösségben megforduló gyerek találkozik legalább egyszer ezzel az élőlénnyel, amely a bolhához hasonlóan nincs tekintettel sem nemre, sem társadalmi hovatartozásra. A tetvek nagyon gyorsan terjednek a közösségekben, mert a tiszta hajat kedvelik, annak ellenére, hogy az ápolatlan fejbőrön több kifejlett példányt találhatunk.

A fejbőrön keresztül szívják a vérünket, vörösesbarna színüket innen kapják. Nyáluk allergiás reakciót vált ki, amely viszketést okoz. Petéiket serkéknek hívják, amelyek a hajszálon tapadnak meg és fehér színűek. Első fertőzés esetén akár több hétig is eltarthat, amíg a viszketés tünetét tapasztaljuk. Gyorsan szaporodó parazitáról van szó, amely fejbőr nélkül még 48-55 órán keresztül is képes életben maradni.

A tetvek elleni küzdelem

Ha felmerül bennünk a gyanú, és alaposan megvizsgáltuk, hogy tetvekkel fertőződtünk-e, akkor azonnal az egész családot vegyük kezelésbe! Patikákban kapható tetűirtó használati utasításait maximálisan tartsuk be, használjunk sűrű fogazatú fésűt, és mindenképpen akadályozzuk meg az újrafertőződést. A fésűket fertőtlenítsük rendszeresen tetűirtóval, az ágyneműhuzatot és minden ruházatot magas hőmérsékleten azonnal mossuk ki, mert onnan is újrafertőződhetünk. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a gyerek fejbőrét, amíg a környezetében fenn áll az újrafertőződés veszélye.

Cs. Á.