Gyerek és a rovarcsípés | Okosanyu
2010. július 21.

 Gyerek és a rovarcsípés

Mit tegyünk, ha megcsípi a gyermeket egy rovar? Mit tegyünk, ha allergiás tünetei lesznek? Mit tegyünk, ha teljesen tünetmentes?

A rovatcsípés nem csak kellemetlen, hanem veszélyes is lehet. Egy nem vagy rosszul kezelt rovarméreg allergia akár végzetes is lehet. Minden évben egy-két eset becsúszik a híradóba, amikor halálos gyerekáldozatot is követel a gyors allergiás reakció.

Leggyakrabban itthon a darázs és a méhcsípés jellemző. A darázscsípés sokkal agresszívebb rovar, de csípés és méreg szempontjából nincs különbség.
Sokan nem tudják, hogy allergiásak-e erre a méregre, vagy sem. Ez a csípéskor hamar kiderül.

Azoknál a felnőtteknél és gyerekeknél, ahol nem jelentkezik a támadás után azonnal semmilyen tünet, nincs sok teendő.
Praktikus jégkockát rakni a sebre, mert ebben az esetben kevésbé csíp, hűt is és lassabban szívódik fel a méreg. Esetleg valamilyen anti hisztamint tartalmazó krémet. Figyeljünk rá, hogy a fullánk ne maradjon benne, mert begyulladhat.

A probléma akkor kezdődik, amikor valaki olyan tüneteket vesz észre magán, ami nem közvetlenül a csípés helyével függ össze.
- arca kipirul
- csalánkiütések jönnek ki rajta
- feldagad a test
- elkezd fulladni
- égni kezd a test
- szédül, kóvályogni kezd
Ha első esetben ezeket a jeleket tapasztaljuk, akkor irány az ügyelet. Az akut probléma elhárítása után érdemes felkeresni egy tüdőgyógyászt, allergológust, hogy pontosan diagnosztizálni tudjuk, pontosan melyik méregre allergiás. (vérvétellel vagy bőrpróbákkal tudják meghatározni).

Okos Anyu tippje:

Kevesen tudják és használják, de létezik egy előre csomagolt injekció, ami adneralint tartalmaz
Ezt mindenkinél lehet alkalmazni, külön gyermekadag is létezik (bármilyen életkorban használható).
Pontosan ilyen szituációkra vannak tervezve. Úgy működik, mint egy ceruza, nem kell hozzá egészségügyi védettség. Próbáljuk combba adni.
Ételallergiánál is használhatjuk (földimogyoró vagy dió).
Ezzel a probléma nincs letudva, ajánlott orvos felkeresése, de az injekció a másodpercek alatt kialakuló fulladás esetén életmentő lehet!
Szakorvosunk szerint minden allergiás gyermek szülőjénél alapfelszerelésnek kellene lennie, mert nem minden szituáció kivédhető.

Kezelés:

Ha már tudjuk, hogy létezik az allergia, próbáljunk javítani rajta. Még mindig a leghatásosabb gyógymódok közé tartozik, az immunterápia.
Ez egy hosszabb kezelési lehetőség, de tartós megoldást igér. Ugyanazt a fehérjét, amitől a betegnek a tünetek lesznek, más mennyiségben beadják a betegnek, akkor az immunrendszere fel lesz készülve a későbbi támadásokra.
(nyelv alá csöpögtetik, vagy injekció formájában adják be.)
A teljes kúra 3 éves, eleinte 2 évente, később havonta kell ismételni. Ez a súlyosabb eseteknél az egyetlen lehetőség, hogy túléljen a beteg egy támadást.

Kalcium:

Sokan a kalcium tablettára, pezsgőtablettára esküsznek. A szakértőnk szerint ez közhiedelem. Nagyon sok vizsgálat bebizonyította, hogy semmilyen hatás nincs a kalciumnak az allergiára. Külföldön ezen már jót mosolyognak, míg itthon még mindig kiirthatatlan tévhit.

Nekünk azért jó párszor előfordult, hogy a férjem vagy a gyerek csalánkiütéssel, feldagadt testrésszel futott haza és a kalcium percek alatt hatott és eltűnt a probléma. Azért valami összefüggés mégiscsak lehet…

Bodza