Egészség nyaralás alatt | Okosanyu
2010. július 12.

 Egészség nyaralás alatt

A felelősségteljes szülő mindenre gondol utazás alatt is, sem magunknak, sem a gyerekeknek nem elég a fürdőruha nyaralásnál.

Ha a nyaralás alatt megtörténik a baj, senki nem akar fejvesztve a kötszerek, gyógyszerek után rohangálni, külföldön esetleg megfelelő nyelvismeret hiányában a gyógyítással késlekedni, jelentős költségeket felhalmozni. Az alábbiak ezért mindenképpen legyenek nálunk.

Mit vigyünk magunkkal a házipatikából?

Kötszerek, eszközök

Ha belföldön, ha külföldön vagyunk – kullancs kiszedésére alkalmas csipesz legyen a csomagban, valamint egy általánosan használható csipesz is, hogy bármi nehezen hozzáférhetőt, pl. szálkát el tudjunk távolítani vele. A hőmérőt se felejtsük itthon.

A gyerekekre gondolva kellő mennyiségű öntapadós sebtapaszt vigyünk, lehetőleg vízálló kivitelben. De a hagyományos gézlap se hiányozzon, mert nagyon praktikus lehet sebfertőtlenítésnél. Szintén a sebfertőtlenítéshez legyen nálunk jódos vagy alkoholos fertőlenítőszer. Pattanások, kisebb sebek fertőtlenítésére jól használható a kiürült, adagolópárnácskás orvosságos fiola, melybe tiszta szeszt tölthetünk.

Nem gyógyászati eszköz, de roppant hasznos tud lenni a nedves wc-papír, arra az esetre, ha rövid ideig nem tudnánk megmosakodni vagy kezet mosni. A papír WC-ülőke és a papírtörölköző, de természetesen a papírzsebkendő is hozzátartozik a szükséges minimumhoz. 

Okos Anyu tippje:

Számos országban nagy népszerűségre tett szert a potty flip, azaz az összehajtogatható bili, melyet papírpelenka módjára vihetünk magunkkal és hasznos eszköz kisgyermekes szülők számára akkor, ha távol van a legközelebbi WC. Bár a feltaláló magyar, jelentős fizetőképes kereslet belföldön egyelőre nem mutatkozott e praktikus termékre.

Gyógyszerek

Alapvető, hogy utazás előtt csomagoljuk be állandóan szedett gyógyszereinket, vitaminkészítményeinket, az utazás idejére számított mennyiségben. Előfordulhat tehát, hogy többet kell felíratni és kiváltani/megvásárolni. Az utazási stressz és a megnövekedett mennyiségű napsugárzás váratlanul előhozhatja a bujkáló időszakos megbetegedéseket, pl. az ajak herpeszt. Legyen nálunk a megfelelő készítmény.  Ezen kívül mind hasmenés, mind szorulás esetére készüljünk fel. Mindkettő gyakran előfordul nyaralás alatt, ha az ember megváltozott komforthelyzetben van. Megfelelő kúpokkal, tablettákkal, hashajtókkal illetve széntablettával, rehidráló sóval.

Legyen olyan készítmény is nálunk, ami utazás esetén fellépő hányingert csökkentheti, ha az a gyerekeknél vagy nálunk jelentkezik. (Erre megteszi a B6 vitamin.)

Bevált lázcsillapító és fájdalomcsillapító nélkül semmiképpen ne induljunk el!

Az említett gyógyszerekkel egyenrangú fontosságú a napégés megelőzése, ezért a magas faktorú naptejet, UV-szűrős napszemüveget, a nap ellen védő kalapot, sapkát, fehér pólót mint nélkülözhetetlen egészségügyi eszközöket tartsuk számon a csomaglista összeírásánál. Ha megtörténne a baj, a bőrnek pihenésre, külső-belső hidratálásra van szüksége.

Szúnyog- és kullancscsípésellen legyen nálunk citronellás riasztópermet, ha pedig mégis kellemetlenül viszkető csípések borítanák a gyerekeket, „meszeljük” be őket a jól ismert hűsítő, cinktartalmú rázókeverékkel, vagy kizárólag kisszámú, kellemetlen csípés esetén kenjük be őket a hagyományos, recept nélkül kapható kenőcsökkel.

Csipp

 

További cikkek ebben a témában: