Csodák teával | Okosanyu
2012. február 03.

 Csodák teával

Lassan itt a hideg, mely mindig arra késztet, hogy teát igyak teával. Próbálok új ízeket, új füveket használni, felkutatni mi mire jó, mikor mit lehet inni? 

A teát sokszor magában, minden ízesítés nélkül iszom, kiélvezve a teafű okozta kulináris örömöket. Ha mégsem, akkor kizárólag mézzel édesítem, hiszen egészségesebb és finomabb, mint a cukor. Rengeteg vitamin, ásványi anyag és nyomelem van benne. 
Tipp: Ne a forró teába keverjük, inkább a már kissé kihűlt, de még meleg italba. Vigyázzunk 1 éves kor alatt és arra allergiások ne fogyasszanak mézet! 
Az igazi ínyencek nem filteres teákat fogyasztanak. Kitűnő minőségű, valódi teafüveket lehet kapni a teaházakban, boltokban, agy akár az interneten is rendelhetünk.

Lássuk a kedvenc teáinkat!

Alma tea:

Minden második-harmadik ember rosszul alszik, télen levert a korai sötétedés és a késői napfelkelte miatt. Idegnyugtató és altató hatású az almatea. Egy darabokra vágott almát 2 dl forrásban lévő vízzel leöntünk. 10 percig állni hagyjuk, majd hozzákeverünk egy teáskanálnyi mézet, és egy óra hosszat állni hagyjuk. Az almadarabokat elfogyaszthatjuk, a folyadékot lefekvés előtt egy órával igyuk meg.

Fűzfakéreg tea:

A hidegben jönnek - mennek a frontok, sokszor fejfájást okozva nekünk. Ez ellen készítsünk fűzfakéreg teát. Egy adag elkészítéséhez szórjunk 1 teáskanál fűzfakérget hideg vízbe, forraljuk fel. Öt percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Öt percig hagyjuk hűlni, majd ízesítsük mézzel. Napi két csészével fogyasszunk belőle.

Csipkebogyó tea:

Ha ősz, akkor nátha. Régóta tudjuk, hogy a C-vitamin a legnagyobb segítség ilyen esetben. Csipkebogyót bárhol lehet szedni. A hasznos hatóanyagot a magvak tartalmazzák, ezért a teát összetört csipkebogyóból készítjük. Az átmosott bogyókat este áztassuk hideg vízbe és reggel szűrjük le, így nem veszik el a C-vitamin tartalma. Fogyaszthatjuk hidegen, vagy melegen, édesítve vagy anélkül. A legjobb üdítő.
A csipkebogyó tea serkenti az epeműködést, ezért jó a májbántalmak ellen és kiváló vizelethajtó. Egyes vélemények szerint még a vesekövet is oldja. 

Hagymatea:

Ebben az időszakban igen fontos immunrendszerünk erősítése. Ha mégsem sikerült megelőznünk a megfázást kipróbálhatunk egy igen hatásos, de kevésbé finom teát. Ez a hagymatea megfázás ellen. Két nagy fej hagymát megpucolunk, szeletekre vágunk, majd 15 percig fél liter vízben megfőzzük. Két csészére való édesköményt leforrázunk, 15 percig állni hagyjuk. A hagymás főzetet átszűrjük a levet felfogjuk. Az édeskömény teát összekeverjük a hagyma lével, és mézzel ízesítjük. Langyosan napi három csészével fogyasszunk belőle.

Hársfa tea:

Ha gyötör bennünket a megfázás több tünete, akkor egy jó mézes hársfa-virág tea kiváló kiegészítője lehet a kúrának. Természetesen izzasztó hatása csak akkor ér valamit, ha van időnk kifeküdni a betegséget. Lábadozás alatt reggel és este fogyasszunk belőle, azonban a betegség heveny tünetei alatt érdemes folyamatosan inni.
Egy bögrébe körülbelül 10-15 gramm virágot teszünk, majd forrásban lévő vízzel leöntjük , de vigyázzunk, hogy a szárított virág ne legyen több egy évesnél, mert az illóanyag az állás folyamán elpárolog belőle.

A készítési idő!

Ez a legfontosabb az igazán harmonikus íz eléréséhez! Általában a csomagolásokon feltüntetik a forrázási időt, ha nem akkor az eladótól érdeklődjük meg. Ha egy tea túl sokáig áll a vízben, akkor íz anyagai eltorzulnak, egyes esetben keserűvé, fogyaszthatatlanná válnak. Ha nem elegendő a forrázási idő, akkor pedig egyszerűen ízetlen lesz a teánk. Tehát érdemes erre nagyon pontosan odafigyelni, hogy igazi gasztronómiai élményben legyen részünk!

Okos Anyu tippje:

A jó minőségű (pl. kizárólag szárított, aszalt gyümölcsökből álló) teakeveréket nem csak inni lehet. Forrázás után a megpuhult gyümölcsdarabokat tegyük joghurtba, müzlibe, hiszen remek ízt adnak. Továbbá sütemények készítésénél is jól hasznosulhatnak. Próbáljuk ki teljes kiőrlésű lisztből készült gyümölcskenyér hozzávalójaként is.

Pintviki