Csapvíz vagy ásványvíz? | Okosanyu
2010. november 13.

 Csapvíz vagy ásványvíz?

Évről évre növekszik a palackozott ásványvizek fogyasztása, a szakemberek pedig egyre inkább a vezetékes csapvíz mellett teszik le a voksukat.

Miért szeretjük a jobban a palackozott ásványvizeket?

Erre a kérdésre nehéz megbízható válasz adni. Közre játszhat a divat, a reklámok hatása. A legfontosabb ok viszont az egészséges életmódra való törekvés, a szervezetünknek fontos ásványi anyagok nagy részét ugyanis vízzel pótoljuk, és az ásványvizek magasabb koncentrációban tartalmazzák az oldott ásványi anyagokat, mint a csapvíz. A hivatalosan az ásványvíz oldott ásványianyag-tartalma literenként 500 és 4500 milligramm között változik, míg a hazai vezetékes vizek ásványianyag-tartalma 300-500 mg/l között van.
Én személy szerint azért szoktam rá az üveges vizekre, mert így tartom számon, hogy megittam-e az ajánlott napi folyadékmennyiséget. Sokszor kényelmi okból teszem magam mellé a palackot, hogy ne kelljen félbeszakítanom a munkámat, amiben elmerültem, és így azonnal ihatok, ha megszomjazok.

Az ásványvízfogyasztás összefügg az életmódunkkal. Rohanó hétköznapjainkon általában házon kívül étkezünk, és az éttermekben nem találunk vizes kancsót az asztalon, így a vízért külön kell fizetnünk. És lássuk be, sokszor higiénikusabbnak, tisztábbnak érezzük azt az innivalót, amit iparilag palackba zártak.

Milyen veszélyei lehetnek az ásványvizeknek?

Az utóbbi időben megrendült a bizalmunk az ásványvizek forgalmazóiban. Nemrégiben az Interpress Magazin mérései után derült ki, hogy egy ismert áruházlánc polcaira határérték feletti arzénmennyiségű víz került ki. Ugyanez a teszt hívta fel a figyelmet egy másik ásványvízre is, amelyről kiderült, hogy magas fluroid tartalma miatt csecsemők illetve hét éven aluli gyermekek számára nem ajánlott a fogyasztása, amit nem tüntettek fel a címkén.

A különböző ásványvizek eltérő összetételű ásványi anyaggal rendelkeznek. Ezért nem jó, ha egy típusú ásványvízre rászokunk, és kizárólagosan azt fogyasztjuk. A magas nátriumtartalmú víz például a magas vérnyomásúak számára ellenjavallott, a sok szulfát pedig a vesénket terheli. A fluorid, amely a csontok és fogak fontos alkotóeleme, ajánlott mennyisége legalább 1,5 milligramm, viszont a gyerekek szervezetébe ennél több nem kerülhet. De ki szokta ezeket figyelni? Ha a gyártó becsületesen tájékoztat is minket a címkén, akkor azt hány vásárló veszi észre?

Érvek a csapvíz védelmében

Amíg ásványvizeket törvényileg csak 41 káros anyagra kell bevizsgálni, addig a csapvizet 58-ra, tehát még több kritériumnak kell a csapvíznek megfelelni. Ráadásul az ásványvíz minőségét a palackba záráskor vizsgálják, és akár fél év is eltelhet a fogyasztásig. A csapvíz esetében a kifolyó csapnál garantálják a minőséget a vízszolgáltatók.

A vezetékes víz minősége területenként eltérő, de az ország nagy részén nem szennyezett, és biztonságos a fogyasztása. A Tudatos Vásárlók Egyesülete mérései alapján a gyógyszermaradványok is a határérték alatt vannak. Ha ezek után is kétségeink vannak, érdemes bevizsgáltatni a csapvizet, és szükség esetén megfelelő vízszűrővel elláthatjuk a háztarást.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint fejenként 4000-13000 forintot spórolhatunk meg évente, ha a csapvizet választjuk. Környezetvédelmi szempontok szintén a csapvíz mellett szólnak, hiszen elkerülhetjük a PET palackokkal járó szemetet, aminek így a szállítása sem jár környezeti kárral.

Cs.Á.

 

További cikkek ebben a témában: