Táborok gyerekeknek | Okosanyu
2015. május 04.

 Táborok gyerekeknek

Szerezz nyári élményt a gyereknek! De mire is figyelj oda?

A szülő dolgozik a nyári hónapok alatt. Viszont a gyereknek szünet van. Szerencsés, amelyik családot kisegíti a nagymama egy pár hétre, de mégsem várhatjuk el, hogy a nagyszülők hónapokig gyerekzsivajban éljenek. De az sem megoldás, hogy hetekig a monitor előtt üljenek, vagy kulccsal a nyakukban kóboroljanak.

A gyermeket 13-14 év alatt nem szabadna egyedül hagyni. Vannak országok, ahol ezt törvénybe is foglalták.

A táborok nem olcsók, de ha végig olvasod a gyűjteményünket, meglátod, hogy milyen sokszínűek és érdekesek, valóban igazi, egész nyárra szóló élményt adnak a gyerekeknek.

Elkalauzolhatjuk őket a Gyűrűk ura világába, vagy lovagként élhetnek egy hétig. Lehetőség van extrém dolgok kipróbálására, mint a szörftábor, horgász vagy akár a nyári snowboard tábor. Akiket nem elégít ki az iskolai tanmenet a nyári hónapok alatt továbbfejleszthetik tudásukat matek, fizika vagy nyelvi táborokban. Még mindig nagyon népszerűek az úszó, sakk vagy lovagló táborok is.
A vándortáborok alatt közel kerülhetnek a természethez, az ökotáborok pedig megtanítanak jobban vigyázni a körülöttünk található értékekre. Kalandtáborokban a gyermek fantáziája és állóképessége fejleszthető, amíg a hagyományőrző foglalkozásokon a gyerek kreativitása kapja a főszerepet.

Drasztikus ötletek

A táborok szolgálhatnak rehabilitációként is. Pl. mobil vagy netfüggő gyerekünket kiküldjükhetjük a vadonba. A divatfüggő, felszínes lányunkat kézműves foglalkozásokra. Ha a gyermekünk kezd elszállni, érdemes egy integrált tábort választani, ahol más sorsú, egészségi állapotú gyermekekkel is találkozhat, ami felnyitja a szemét arra, hogy milyen szerencsés is és megtanulja tolerálni, segíteni a másságot.

Tervezzük meg a nyári szünetet!

1. Ha a nyári nyaralást és a szabadságokat beosztjuk, még mindig marad jó pár hét, amikorra meg kell oldani a gyeremekfelügyeletet. Kérdezzük meg a nagyszülőket, hogy meddig tudják vállalni a gyerekeket.3. Hasznos lehet, ha egy barátnőjének szüleivel összebeszélünk és kölcsönösen vállaljuk a gyerekeket.
2. Közösen beszéljük át, hogy milyen táborok kerülhetnek szóba, a gyereket milyen témák érdeklik.
3. A tábor lehet jó alkalom a hiányosságok, gyengeségek fejlesztésére is, de lehet egy vidám nyári kaland is! Mindenképp beszéljük meg vele és csináljunk hozzá kedvet.
4. Érdemes érdeklődni a tábor szervezőinél, hogy igénybe vehetünk-e kedvezményeket, vagy az önkormányzatnál, hogy van-e lehetőség bármilyen támogatásra a gyerek táboroztatását illetően.
5. Az ottalvós táborok mellett remek napközis lehetőségeket is szerveznek, ahol napközben vigyáznak a gyerekre. Érdemes ezeket is fontolóra venni.

A táborok mellett szól...

Már 6 éves kortól nyugodtan elengedhetjük őket szülői felügyelet nélkül, ekkor kell, hogy a fejlődésében is kialakuljon az önállóság, felelősség kérdése. Sokan féltik a gyerekeket, pedig a szülő hiányát ennyi idősen már ügyesen le tudják küzdeni, csak az első napokban lehet honvágyuk. Ha mégis aggályaink lennének, válasszunk olyan tábort, ahol a szülőt is szívesen látják, így ez egy okos köztes megoldás lehet.
• Az ismeretlen hely, környezet, emberek, ez remek ad, hogy feltalálja magát. A gyerekben ezek még ösztönösen történnek, nem úgy, mint a felnőttekben. Hagyjuk, hogy saját maga alakíthassa ki viszonyát az idegen helyzetekkel. Ez sokat segíthet, hogy a későbbiekben bármilyen szituációban könnyen feltalálja magát, alkalmazkodjon.
• Jobban megismerheti saját magát, saját maga határait.
• A közösségi élmény új lehetőségeket nyit számára, a társas viselkedés formáit tanulhatja.
• Új barátságok születnek. Ő dönti el, hogy ki az akit közel enged magához, kivel barátkozik. Az jó emberismeret hasznos tulajdonság a mai világban.
• Jó alkalom lehet, hogy olyan dolgokban is kipróbálja magát, amiben eddig nem, így előjöhetnek rejtett képességei.

Táborozó kisokos

• Pontosan érdeklődjük meg, hogy mi tartozik bele az árba, mi az, amiről nekünk kell gondoskodnunk.
• Érdemes egy alap egészségügyi csomagot összeállítani, aminek alapösszetevői lehetnek: gyulladáscsökkentő krém, égési sérülésre spray, sebtapasz, naptej, szúnyogelleni spray, krém a kiszáradt kézre, hasfogó tabletta, fertőtlenítő kendő, savtalanító hasfájásra. Beszéljük át, hogy pontosan mit mire kell használnia.
• Adjunk kevés zsebpénzt, de beszéljük át, hogy hogyan gazdálkodjon vele, mire költheti.
• A szülők, családtagok címei, telefonszámai legyenek nála, sosem lehet tudni.
• Nézzük át alaposan a listát, ami a táborszervezők ajánlanak. A gyerekünk ismeretében egyik-másik darabból érdemes duplán pakolni.
• Saját játékot ne nagyon vigyen, mert egyrészt el fogja hagyni, másrészt irigységre adhat okot. Lesz elég program, nem is lesz ideje hazai dolgokkal játszani.
• Készítsünk listát a csomag tartalmáról. Ha a tábornak vége, a gyerek visszanézheti, hogy mindent bepakolt-e.
• Legyen egy csomag, vízálló táskában, amibe a legfontosabb iratokat, telefonszámokat csomagoljuk. Rakjuk be a gyerek TAJ kártyáját, hogy ha gond lenne, az orvos el tudja látni.
• Én a kullancselleni védőoltás híve vagyok, de erről jó előre gondoskodni kell.

Okosanyu tipp:

• Vidáman álljunk a tábor ötletéhez, csak pozitív hangon beszéljünk róla. Kerüljük a „és majd nem látsz minket egy hétig és hiányozni fogunk” vagy „ugye nem fogsz holnap felhívni sírva, hogy haza akarsz jönni” tipusú mondatoktól, mert ezzel mi generáljuk a feszültséget, a félelmet a gyerekben.
• Fontos, hogy tudatosítjuk a gyerekben, hogy bármikor telefonálhat ha valami baj van és mi segítünk neki. (még ha nem is így van, a tudat sokat segíthet neki).

A táborok olyan élményt adhatnak, amik egész életen át végigkísérnek, adjuk meg a gyerekeknek is ezt a lehetőséget!

Nézd meg Tábor ajánló Gyűjteményünket! ITT

Bodza

 

További cikkek ebben a témában: