Lepkevadászat | Okosanyu
2010. június 09.

 Lepkevadászat

Régen lepkéket kergetünk, virágon csodáltuk meg a kis repülő tündéreket. Ma már csak ritkán lehet lepkét látni, főleg múzeumokban csodálhatjuk meg a színesebbeket.

Sajnos csak egyre ritkábban lehet valódi repülő színes pillangóval találkozni. Pedig milyen apró csodának számítottak gyermekkorunkban. Figyeltük, ahogy nektárt szívnak, ahogy törölgetik lábacskáikat, ahogy megérkeznek vagy elrugaszkodnak egy-egy szép virágsziromról.

Sok okot is találhatunk a lepkék eltünésére, főleg a permetezőszereket hibáztathatjuk.
A lepkegyűjtők munkája is egyre nehezebb. A lepkegyűjtők hobbyját lepidopterának hívjuk.
http://lepidoptera.lap.hu/

A lepkékről

Földünkön közel 170 ezer lepkefaj él! Ebből kb. 17 ezer a nappali lepkefaj. Az ismert éjjeli fajok száma 150-153 ezerre tehető. A tudomány jelenlegi ismeretei szerint Európában kb. 40 ezer lepkefajt tartanak nyilván. A lepke az ős-kínai kultúrában és a művészetekben a legrangosabb helyet foglalja el. Kínában a lepke a szabadság szimbóluma.

Először talán a színük és méretük nyűgözi le a látogatót, egy- vagy kéttenyérnyi nagyok, mintásak, tarkák. Ilyen ragyogó kék színt ritkán látunk, és akkor megtudjuk, hogy az a kék nem is kék, igazából nincs is színe. Mi a titok? A lepke szárnya erős nagyításban olyan, mint egy háztető: a szárny pikkelyei, mint a cserepek fedik egymást, és olyan különleges szerkezetük van, hogy a ráeső fényt megtörik, egy részét visszaverik - ezt látjuk mi kéknek. A színkavalkád folytatódik: egy másik lepkefaj foltjai egyik nézetben lilák, kicsit arrébb állva - sárgák. Megtudjuk azt is, hogy a lepkék (és általában az állatok) világában a fiúk mindig sokkal színesebbek, díszesebbek, mint a lányok.

A színeknek és különleges mintáknak fontos szerepe van a lepkék életében - így álcázzák magukat ellenségeik előtt, és így találnak párt maguknak. A nappali lepkék világosak, az éjjeliek sötétebbek, az őserdő mélyén élők pedig sötétek, színesek, tarka mintázatúak. Szaporodásukban még az illatoknak is nagy jelentőségük van, különben - akárcsak a méheknek - jó a szaglásuk és színlátásuk, szeretnek a virágokra szállni, és részt vesznek a beporzás munkájában.
A legtöbb lepke igen szoros kapcsolatban van a környezetével, ezért egyes fajoknál a legcsekélyebb környezeti változás is a faj kipusztulásához vezethet. Míg más fajok óriási, földrészek közötti távolságokat is képesek legyőzni.

A lepkék testének felépítése három fő részre oszlik: fej (chobac), tor (chtorax), potroh (chabolomen).
A lepke fején egy pár csápot hord, amely a környezet ingereit közvetíti az agyközpontba. A lepke a csápjával érez, szagol, és egyensúlyban tartja magát. A két összetett szemmel a mozgást igen jól érzékeli. Egyik jellegzetességük a sajátos szájszerv. A hosszabb-rövidebb pödörnyelv, amely spirálban tekerhető csövecske, ezzel szívja fel a virágnektárt, az ásványi sókat a föld nedvéből, valamint a harmatcseppeket. A pödörnyelvet az alsó állkapocsból kialakult egy pár, három tagból álló ajaktapogató fogja össze. A lepke a hangokra érzéketlen! A tor külső részén található a három pár láb, valamint a két pár szárny. A potrohban helyezkednek el az emésztő és az ivarszervek.
Az éjjeli lepkék csápjai fonalszerűek vagy fésűsek. A csáp végén nincsenek bunkók. Az éjjeli korlátozott látás miatt a fésűs csápok igen kifinomult szaglást tesznek lehetővé. Így a fésűs csáppal rendelkező hímek, akár 3-4 km távolságból is megérzik a nőstény szagát.

A természet élő ékköveinek nevezik őket világszerte. Az előrelátó ember tudja, hogy óvni, védeni kell a természet értékeit.

Magyarországon két Lepkemúzeum található:

Újpesti Lepkemúzeum:

Az újpesti Lepkemúzeum alighanem két rekordot is tart: a legkisebb múzeum (mindössze egy szoba), de az egy négyzetméterre eső látnivalókban biztosan az első. Aki olcsón és gyorsan szeretne sok-sok egzotikus állatot és ritka tárgyat látni, annak elég Újpestre mennie.
Egy hangulatos kertvárosi utca családi házában bújik meg a magángyűjtemény. A kiállítás elsősorban a lepkéket mutatja be, de még sok minden mást is megismerhetünk itt: a világ különböző helyeiről származó állatokat, ásványokat és távoli kultúrák alkotásait is.
A magyarországi pillangók sok-sok példányának bemutatása is tanulságos, bár ezek ismerősek, a tavaszi kirándulásokon elvétve találkozhatunk velük. Kiemelt figyelmet szentel a Kárpát-medence és Magyarország faunájának, amelynek teljes reprezentációjára törekszik.
De még érdekesebb a trópusok lepkevilága - már igazán ámulatba ejtő.
A szépséges lepkék mellett a kevésbé esztétikus, de legalább olyan érdekes ízeltlábúak serege: skorpiók, pókok, sáskák, bogarak mindenféle méretben szemlélhetők a múzeumi üvegvitrinekben. Az élettelen természetet néhány különleges kőzet, színes ásvány, sőt egy valódi meteoritdarab is képviseli.

A magánmúzeum létrejötte Juhász György érdeme, aki 40 év alatt gyűjtötte össze ezt a különleges anyagot.
Nyitvatartás:
Hétfő: zárva
Kedd-péntek: 12-18 óráig
Szombat-vasárnap: 10-18 óráig
Telefon: 06-1-231-0296
http://www.ujpestilepkemuzeum.hu/

Bogácsi Lepkemúzeum:

A Bükk hegység déli lábánál található a Hór és a Szoros patak völgyében, nagyon szép környezetben épült település: Bogács. Ez a község határainkon túl is ismerté vált a gyógyvizéről, kristálytiszta oxigén dús levegőjéről és a táj szépségéről.
A Bogácson töltött idő alatt megismerhetik az itteni emberek vendégszeretetét, a termálvíz gyógyító erejét, a tüzes bogácsi borok kitűnő zamatát, élvezhetik a tiszta levegőt
Európában egyedülálló Szabadtéri Lepkemúzeum található Bogácson. A kiállítás Közép-Európa, ezen belül Bogács és környéke lepkefaunáját mutatja be.
„A Lepkemúzeum öt év gyűjtőmunkájának az eredménye, a vitrinekben közel négyszáz lepkefaj látható. Védett fajok a gyűjteményemben nem szerepelnek! Az európai lepkefajok gyűjtését Bogács belterületén és két-három kilométeres körzetében végeztem. Ismeretbővítés céljából mutatok be a trópusokon és a többi kontinensen gyűjtött szebbnél szebb példányokat. Ezekben a vitrinekben láthatóak az öt kontinens legnagyobb lepkepéldányai! Megcsodálhatják - a szárnyfelületét tekintve - Földünk legnagyobb lepkéjét, a NAGY ATLASZLEPKÉT (Attacus atlas).” – meséli Novák Ferenc gyűjtő.

Nyitva tartás:
Május 1-től szeptember 30-ig, naponta: 10 - 12 és 14 - 18 óráig.
Hétfő szünnap.
Mobil:(20) 442-42-48
http://www.bogacs.hu/idforg.htm

Bodza

 

További cikkek ebben a témában: